Vi leker ikke grønnsakssuppe, gjør vi vel? Nope!
Middag

Krema grønnsakssuppe med pepperrotkrem

2 comments

Denne grønnsakssuppa er alt det du ikke veit at grønnsakssupper skal være. Just hear me out.

Vegansk
Mengde: ca 4-6 porsjoner
Arbeidstid: ca 30 min

Hos mange – ikke alle – har grønnsakssuppe et ufortjent dårlig rykte. Jeg kan forsåvidt skjønne hvorfor. Å lage grønnsakssuppe har blitt en sånn “slenge sammen grønnsaker og vann i en gryte og håpe på det beste”-greie, men det er jo ordentlig dårlig gjort både mot grønnsakene og vannet, om jeg skal være ærlig.

Grønnsakssuppe må også tenkes litt gjennom. Ha kompletterende smaker. Ha en prosess som gjør at alle de ulike råvarene får komme til sin rett. De riktige urtene eller krydderne for akkurat de grønnsakene du har valgt å bruke. Og, kanskje viktigst av alt i kremete varianter: Toppingen!

For meg er grønnsakssuppe veldig tett knyttet sammen med minnene av mormor. Dette har jeg jo skrevet om før, både her på bloggen og i boka (der er det tross alt en oppskrift som heter Mormors grønnsakssuppe) så det trenger jeg ikke gjøre igjen, men poenget er at jeg ikke kødder med grønnsakssuppa. Den er hellig. Den lages med omhu, kjærleik og glede, ikke frossengrønnsaker og buljongterning. Sånn er det med den saken. Dessuten får den så fin farge.

Vi leker ikke grønnsakssuppe, gjør vi vel? Nope!

Denne grønnsakssuppa derimot, den er ikke Mormor sin. Den er egentlig Maj-Britt sin! Du vet, hun som driver Spiselandslaget, har gitt ut boka Kjøttfri mandag og vant hele Masterchef for et par år siden. Hun er ei ordentlig flink dame og en av de norske matbloggerne jeg synes det er stas å følge med på selv om hun bruker både melk, fisk og kjøtt, fordi hun tenker så bra når det kommer til hvilke ting som funker sammen. Hun inspirerer meg rett og slett til å utvide smaksrepertoaret mitt, og det liker jeg veldig godt.

Maj-Britt sin suppe er vegetarisk, og min er vegansk. Jeg har også utvida antallet grønnsaker littegrann, men poenget er det samme: En kremete grønnsakssuppe med base i rotgrønnsaker, og en pepperrotkrem som røres inn etterpå. Og den pepperrotkremen, den skipper du ikke altså, for det er den som gjør at denne suppa går fra seks til ti på suppe-skalaen.

Vi leker ikke grønnsakssuppe, gjør vi vel? Nope!

Krema grønnsakssuppe med pepperrotkrem

1 gul løk
1 liten purreløk
1 selleristang
ca 250 gram persillerot
ca 200 gram sellerirot
4 hvitløksfedd
1 pastinakk
5-6 gulrøtter
1-2 ts revet pepperrot
1 dl hvitvin
1,5 liter vann
1 ts grønnsaksbuljong
3 ss nøytral olje

1 boks (250 gram) Oatly iMat*

Pepperrotkrem

Oatly iMat Fraiche*
Revet pepperrot
Ferskpresset sitron
Salt

Topping: Reddikspirer og dill

*Jeg har kun testet denne oppskrifta med Oatly sine produkter. Det kan godt hende at tilsvarende fløte- og rømmeprodukter fungerer like fint, men det kan jeg ikke garantere før jeg har prøvd selv.

Vask og rens alle grønnsakene, og finn frem en ganske stor gryte. Denne suppa skal stavmikses, så du trenger ikke finkutte, men jo mindre biter, jo kortere koketid.

Start med å lage suppebasen: Grovhakk gul løk, og ha den og olje i gryta som settes på medium, rør rundt og ha i en klype salt. Kutt deretter purre, den hvite delen og den grønne frem til der det begynner å bli skrukkete (fnis), og ha den også oppi gryta. Fortsett med selleristanga. La blandingen bli myk og mør på lav/medium varme mens du kutter de andre grønnsakene.

Sellerirot, persillerot, pastinakk og gulrot skrelles og kuttes, opp i gryta med det. Rør rundt. Gjør det samme med hvitløk og pepperrot. Når det gjelder pepperrot kan du bruke den på tube om du ikke finner frisk, men de kan ha litt ulik styrkegrad, så med pepperrota må du smake deg frem. Det skal bare litt i selve suppa, mesteparten har du i pepperrotkremen.

Ha hvitvin i gryta, og la den koke inn. Det merker du at har skjedd når det ikke lenger lukter alkohol av gryta. Ha deretter oppi vann og god grønnsaksbuljong, og la det koke opp. Det skal småkoke til grønnsakene er møre. Da bruker du en stavmikser rett i gryta, og kjører det hele glatt. Ha boksen med iMat fraiche oppi, rør rundt. Smak til med salt og pepper.

For å lage pepperrotkremen blander du ferskprevet pepperrot, sitronsaft og salt i basen. Her må du også smake deg frem, både Maj-Britt og jeg liker at det røsker litt pepperrot. Den skal uansett røres inn i suppa, så når du synes den er sterk nok, tar du oppi litt til.

Server suppa rykende varm med en stor klatt pepperrotkrem oppi, reddikspirer og frisk dill på toppen, og en god brødskiveblings på siden.

Vi leker ikke grønnsakssuppe, gjør vi vel? Nope!

2 Comments

  1. Åh, Mia! Så fantastisk fin omtale både av meg og blogg og suppe. Tusen takk! Og i lige måde. Du er til stor inspirasjon for en som meg, som vil utvide de vegetariske grensene på kjøkkenet. Både boka di og bloggen din, det skal du vite. Suppa høres og ser helt nyyydelig ut. Som alltid: superfreshe bilder!
    Klem og god helg!
    Maj-Britt

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.