Denne ukas grønne ukemeny har et slags tema, nemlig mirepoix. Eller, sagt på godt norsk: Basen. Den som er selve grunnlaget for så mye god mat, spesielt det som er gryter, supper og sauser.

På fransk kalles det mirepoix, og består av løk, selleri og gulrot. På spansk heter de sofrito, som ofte består av løk, hvitløk, paprika og tomater i olivenolje, på portugisisk refogado – løk, hvitløk og tomat, på tysk suppengrün med purre, selleri og gulrot, i cajun-tradisjon løk, selleri og paprika. Poenget er: Skape en base med masse aromater som gjør at alt annet du tilsetter etterpå, blir opphøyd i andre. Eller tredje. Basen skal ikke brunes eller karamelliseres, men bare mykne og bli søt.

Jeg bruker mye løk, purre, gulrot og selleri, og noe av det jeg får mest kommentarer om i oppskrifter med selleristang, er at folk ikke liker selleristang. Og vil bruke noe annet istedet. Og jeg blir litt vrang, og sier nei, du kan ikke det. Grunnen til at du ikke (tror du) liker selleristang, er nettopp fordi at den ikke ligner på noe annet. Den har en ganske spesiell smak, spesielt når du knasker den rå (noe de færreste gjør, forresten). Men tro meg når jeg sier at den får en helt annen smak når den blir varmebehandlet, og at poenget er at disse tre tingene tilsammen skaper et smaksbilde som lite annet kan måle seg med. Og det er det som kalles mirepoix. Basen. Utgangspunktet. Fundamentet. Grunnmuren.

Så ukas ukemeny er rett og slett en oppfordring til å utforske ulike varianter av denne basen. Jeg har skrevet en egen bloggpost om det tidligere, så dette kan anses som oppfølgeren. Når løk, gulrot og selleristang kuttes i småsmåsmå biter og får surre i panna med en klype salt på lav varme… Da kan du godt flytte inn på Hogwarts, for du har lært deg noen magiske triks.

Det skal sies at disse oppskriftene ikke alltid er gjort på ti minutter. I oppskrifter med denne basen trengs det også ofte gjerne litt tid og tålamod for å skape hele smaksbildet. Samtidig betyr det at alle enkelt både kan fryses og varmes opp igjen.

Ukas pasta: Marcella Hazans pasta bolognese

Jeg har nettopp laget en ny versjon av pasta bolognese, men prinsippene, de kommer fra Marcella Hazan. Denne tar litt tid å lage, men gurimalla, som det er verdt det! Den står seg fint til dagen etter også, så her kan du lage masse og enten invitere på fest, eller ha middag til minst to dager. I denne oppskriften er det en klassisk mirepoix med løk, gulrot og selleri som er basen.

Lag vegansk pasta bolognese

Ukas comfort food: Sopp stroganoff

Denne stroganoff-gryta her, med en ordentlig god potetmos og noen rista rosenkål på toppen, er skikkelig, skikkelig comfort food. Også her er det løk, selleri og gulrot som er utgangspunktet, og her som i alle de andre oppskriftene lover jeg at det ikke smaker selleri, men om du tar den ut, vil du savne noe. Et viktig noe.

Det viser at du kan gjøre akkurat hva du vil med en sopp stroganoff. Passer meg fint!

Ukas proteinbombe: Linsegryte med smørbønner og ovnsbakt søtpotet

I denne linsegryta, som nettopp har fått nye bilder (heldiggrisen), utgjør ikke gulrota mirepoixen, men den tilsettes senere. Istedet er det purreløk, selleri og hvitløk som starter ballet, før tomatpure røres inn. Det er heller ikke en dum start, skal jeg fortelle deg!

Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!

Ukas ikke-gryte: Nøttestek

Jaggu! Nå er det lenge nok siden jul til at det går an å ta frem nøttesteika igjen, for den er faktisk ikke forbeholdt julaften, selv om det er fort gjort at det blir sånn. Jeg valgte denne med tomatglaze, det er min favoritt, men du kan også gå for den innbakte versjonen. Her er det mye som skjer i basen: Det er ikke gulrot, istedet er det sopp og tomatpure, som sammen med løk og selleri står for tidenes umami-fundament. Score. Lag denne sammen med poteter, grønnsaker og saus, og vi snakker søndagsmiddag.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!