Shichimi togarashi (japansk krydderblanding) er den perfekte partneren på kjøkkenet om du liker japansk mat.
Saus, dipp og topping

Shichimi togarashi (japansk krydderblanding)

3 comments

Eller: Tidenes Beste Krydderblanding! Herregud, I am so in love in denne krydderblandingen, jeg vil spise den til alle måltider hver dag hele dagen hele året!

Denne uka blir det shichimi togarachi-uke på Green Bonanza, så enkelt er dét! Men først: Ta høyde for at ikke alle vet hva shichimi togarachi er, og det er jo ikke så veldig rart.

For å ta en litt lang historie og gjøre den litt kortere: I fjor vår var jeg i New York sammen med Olina. Vi brukte mye tid på å gå gatelangs, som man jo gjør når man er i ny by, og mens Olina brukte mye tid på å lete etter de perfekte sokkene, brukte jeg tid på å se etter de nye matvarene. Hver sin smak, kan man jo si. Jeg tror vi hylte omtrent like høyt da vi både fant de perfekte sokkene, og den japanske dagligvarehandelen. Hello, heaven.

Jeg elsker asiatisk, og spesielt japansk, mat. Jeg aner ikke om det jeg lager er i nærheten av å være autentisk, men det er egentlig ikke så viktig heller, så lenge det smaker godt og gjør meg glad. Det jeg kjøpte med meg var, blant annet, sansyo-pepper, en type svart pepper, og ichimi togarachi, en type rød, tørket chilliflak.

Shichimi togarashi (japansk krydderblanding) er den perfekte partneren på kjøkkenet om du liker japansk mat.

Jeg vet hva du tenker. Du tenker at du må til New York for å handle ingrediensene til denne krydderblandingen. La meg bare si, at det må du ikke. Det går an å lage denne med vanlige, svarte pepperkorn og vanlige, røde chilliflak. Samtidig skal jeg innrømme at de japanske variantene både lukter og smaker litt annerledes. De gjør faktisk det. Det går heldigvis an å bestille krydderne fra amazon – her og her. Klassisk schezhuan-pepper kan du få tak i her i hjemlandet også, mens chillien har jeg tilgode å se noe sted. Det skal også sies at du kan kjøpe denne krydderblandingen ferdig, men hallo. What is the fun it that. For tro meg, når jeg sier, at den gledesrusen du føler når du har laga detta – den er ikke til å kimse av!

Tilbake til krydderne. Dette er den japanske five spice-varianten. Det betyr ikke at den er lik den kinesiske, for det er den ikke. Den har søtere ting som anis, kanel og nellik i seg.  Det eneste de har til felles, er faktisk pepper. I den japanske varianten er det noriarkene og den tørkede sitrusen som er de virkelige kongene, som backes opp av sesamfrø, varm chilli og en liten, spiss hvitløk på slutten der.

Jeg skal vise dere et par saker jeg har brukt dette til utover i uka, men for nå, la oss lage krydderblandingen.

Shichimi togarashi (japansk krydderblanding) er den perfekte partneren på kjøkkenet om du liker japansk mat.

Shichimi togarashi

1 ss sansho schezhuan-pepper (evt 0,5 ss svarte pepperkorn)
1 ss tørket appelsinskall
0,5 ss ichimi togarachi-chilli (evt røde chilliflak)
1 ss (1/4 flak) nori-ark
1 ss svarte sesamfrø
1 ss hvite sesamfrø
1 stort hvitløksfedd

Start med appelsinskallet – det er ikke så lett å få tak i, men det er veldig lett å lage selv. Bruk en skarp sitrusskreller til å snitte det ytterste, orange skallet av en appelsin, og prøv å få med så lite hvitt som mulig, det blir nemlig bittert. Legg strimlene oppå hverandre, og bruk en skarp kniv for å snitte dem i tynne strimler. Legg dem spredd utover på et bakebrett med bakepapir, og sett det i ovnen på 150 grader varmluft, med ovnsdøra på gløtt (sett en tresleiv i). Der skal de stå til de har tørket, ca 10-15 minutter, men følg med på dem!

Tørket appelsinskall

I mellomtiden måler du opp de andre ingrediensene, og har det i en liten matmølle, eller i en god, gammaldags morter. Når appelsinskallet er ferdig tørket og har rukket å avkjøle seg litt, kjører du det hele til en fin masse.

Og du. Lukt. Ikke glem å lukte!

Oppbevares på tett glass i kjøleskap i ca 2 uker.

Shichimi togarashi (japansk krydderblanding) er den perfekte partneren på kjøkkenet om du liker japansk mat.

3 Comments

  1. Åh, du er fabelaktig! Og virkelig ‘in tune’ med meg; jeg har vært på jakt etter denne krydderblandingen lenge.

    Takk, takk!

  2. Pingback: Grønnkålchips med shichimi togarashi • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.