Du kan lage perfekte, fantastiske, veganske falafler helt uten frityr!
Middag

Falafel med friske urter

3 comments

Mmmmmhm! Falafel-time! Snackplate-time! Med friske urter blir falafelen smaksbombe, og alt du strengt tatt trenger ved siden av er litt lompe, dip og avocados.

Vegansk
Mengde: 18-20 falafler
Arbeidstid: ca 30 min + bløtlegging (24 t)

Jeg skal innrømme at jeg, sikkert (forhåpentligvis) som de fleste av dere, har en tendens til å ende opp med å bruke ferdigkokte kikerter på boks til hverdagsmiddagene. Og det er jo ikke så rart, for selvom det å koke kikerter selv er veldig lett, og veldig billig, krever det jo sin planlegging. Og sin tid. Og det er greit det, men det som er dumt med det, skikkelig dumt med det faktisk, er at jeg nesten aldri lager falafel fra bunn. Fordi falafel fra ferdigkokte kikerter blir ikke noe særlig annet enn stekt hummus, og det er jo ikke det vi vil ha, er det vel. For å lage egne falafler krever det at du legger kikerter i bløt, men! Men, de trenger ikke kokes, og da er det ganske så lett allikevel!

SAMSUNG CSC

Alt du trenger å gjøre, er å huske på å legge kikerter i bløt på kvelden. Jeg vet, av egen erfaring på repeat, at det er fort gjort å glemme, men gjør det bare! Bare gjør det! Gjør det, gjør det, gjør det!

Denne falafeloppskrifta er en variasjon av mine klassiske falafler, og i den andre oppskriften går jeg gjennom i detalj hvorfor det er tre ting som er veldig viktig når du skal lage falafel uten frityr. Her er kortversjonen:

 1. Bløtlegge kikerter (som vi har vært innom allerede)
 2. Bake i ovnen. Ikke steke i panne, da blir de ikke ordentlig gjennombakte.
 3. Bake i jernpanne inni ovnen. Da blir det bra varmt, og det liker falafelen.

Jeg tør garantere at når du har knekt koden på disse tre stegene, vil det å lage falafler gå som en drøm, og du kan begynne å krydre og smaksette i hytten og styrten. I denne varianten her har jeg brukt flere friske urter, og litt mer smakssterke kryddere, for noen ganger det det beste i verden også. Er det ikke fint med oppskrifter som kan varieres uten at det blir vanskelig?

Du kan lage perfekte, fantastiske, veganske falafler helt uten frityr!

Falafel med friske urter

2 dl tørre kikerter, bløtlagt i minst 24 timer
1 rødløk
6hvitløksfedd
1 ts salt
1 – 1,5 dl finhakket bladpersille

1 – 1,5 dl finhakket koriander
1,5 ts paprikapulver
2 ts chillipulver/harissa/sriracha
2 ts korianderfrø
2 ts cuminfrø
1/2 ts grovkvernet pepper
2 ss olivenolje + nøytral olje til pannen

Et døgn eller to i forkant må du bløtlegge kikertene i masse kaldt vann. De kommer til å suge til seg mye mer vann enn man skulle tro, så sørg for at det er riiiikelig. Skift gjerne vann på dem, om du skal la de stå i mer enn et døgn.

Når tiden er kommet for å lage falafler, sett stekeovnen på 200 grader, og finn frem alle ingrediensene, en matmølle eller blender, og en jernpanne/plate.

SAMSUNG CSC

Ha korianderfrø og cuminfrø i en morter, og knus dem godt. Hell vannet av kikertene, og ha de over i matmølla sammen med alle de andre ingrediensene. Du kan gjerne justere mengden krydder, den mengden som er oppgitt gir ganske milde falafler. Kjør ingrediensene til en masse, til du ser at den begynner å “feste seg”, altså at blenderen din drar med hele massen i ett sveip. Ta en titt her for hvordan røra skal se ut – denne oppskrifta vil bli litt grønnere.

Risle nøytral olje i stekepanna eller formen du skal bruke. Jo mer olje du har oppi, jo mer frityr-ish vil de bli. Det går også fint å bare pensle flaten du skal legge falaflene på. Bruk hendene og form runde falafler. Legg de forsiktig ned i panna/formen, og gjør det med hele deigen, om du vil lage opp alt med en gang (du kan også sette overflødig masse i en tett boks i kjøleskapet og steke det opp en dag eller to senere).

Sett stekepanna/formen på et brett midt i ovnen, og la de stå i 15 minutter før du snur dem og steker i 15 minutter til.

På bildene her spises falaflene enkelt som en snackplate, de er så gode når de er nystekte! Det er speltlomper som er stekt raskt i panne, avocado, og en srirachadip, og et par sitronskiver. All I need.

Du kan lage perfekte, fantastiske, veganske falafler helt uten frityr!

3 Comments

 1. Anine

  Oi, dette så godt ut! Har ikke jernpanne, men pizzastein bør vel gjøre samme nytten?

  • Nei, den får du ikke hatt olje i på samme måten. Bruk en langpanne istedet :)

 2. Anine

  Ah, det er selvfølgelig sant. Takk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.