En grønn ukemeny som egentlig er gul! Den første påskeukemenyen i 2017! For det blir nemlig to, og jeg har en plan for begge. Er dere klare?

Påsken er jo ganske lang, og det er ikke alle som har ferie, men jeg krysser fingerne for at mange av dere hvertfall har litt fri, for her er nemlig Bonanza-planen for påska: Den skal brukes til å gi seg selv litt mer tid på kjøkkenet. De aller fleste av oppskriftene mine er jo hverdagsmiddager som helst bør være ferdig på under en halvtime, men denne gangen har jeg lyst til å samle en håndfull oppskrifter som tar litt lenger tid. For jeg tror så på at det å gi seg selv tid til noen prosjekter er god bruk av tid i påsken. Senke skuldrene. Tenke over hva som skjer med maten når den får bruke litt tid. Drikke et glass vin mens du holder på.

Så. Denne første ukemenyen er ikke nødvendigvis påskemiddagen, men den er det vel uansett ikke meninga at skal spises før neste helg uansett, og når sant skal sies: Jeg er ikke så veldig tradisjonsbundet når det kommer til påsken, så påskemiddagen herfra er nok ikke en vegansk variant av påskelammet akkurat, men jeg skal sette sammen en meny med ulike oppskrifter som passer godt sammen – slik at du kan samle gjengen rundt bordet til et godt måltid som kan trekke seg over flere timer. For det er jo det det egentlig handler om, er det ikke? Jeg skal forsøke å publisere den andre påskemenyen i midten av påskeuka, sånn at det går an å handle inn før butikkene tar fri.

Ukas first-timer: Falafel med friske urter

I forrige ukes ukemeny fikk jeg spørsmål om jeg ikke kunne publisere nye ting i ukemenyene. Svaret på det er stort sett nei, og det er fordi 1) det har jeg ikke produksjonskapasitet til og 2) jeg synes jo det er et poeng å dra frem tidligere publiserte oppskrifter i ukemenyene, all den tid jeg ikke tror noen har kontroll på alle 600 oppskriftene (!) som er publisert her. Det har nemlig ikke jeg heller!

Men – denne uka gjør jeg et unntak, for akkurat nå har jeg publisert en ny oppskrift på falafel. Falafel er et fint påskeprosjekt – det tar litt tid, og om du ikke har gjort det før, trenger du ro i kroppen når du begir deg ut på det. Du kommer til å oppdage at det er ganske lett, men det er fint å ikke stresse med det uansett.

Du kan lage perfekte, fantastiske, veganske falafler helt uten frityr!

Ukas long timer: Femtimers-tomatsaus

Hvem har tid til å lage femtimers-tomatsaus i en helt vanlig uke? Ikke jeg. Hvem er veldig glad for at det finnes porsjonsglass med verdens beste tomatsaus i fryseren en helt vanlig uke? Definitivt jeg. Som en bonus får du den beste lukta i hjemmet ditt mens du holder på. Zen-oppskrift, kaller jeg dette.

Verdens beste tomatsaus tar minst fem timer å lage, og det er en god grunn til det.

Ukas utemat: Pinnebrød

Jeg vet ikke med dere, men jeg føler meg hvertfall veldig typisk nordmann her jeg sitter i den lafta tømmerhytta og ser på kjæresten min og moren min spille yatzy. Nei, jeg tuller ikke. Det er det som skjer rett foran fjeset mitt akkurat nå. Det er tilogmed påskeliljer, gule telys og keramikkhøner (!) på bordet. Og ute på verandaen, der står bålpanna. Og vi vet alle hva bålpanne og sol i hytteveggen betyr? Pinnebrød. Om du ikke har bålpanne kan du grille bål. Denne deigen er topp å ha med seg i sekken ut på tur!

SAMSUNG CSC

Ukas drikke: Hjemmelaget varm (eller kald) sjokolade

Like sant som sol i hytteveggen er påske, er kakao like påske. Den kan du helt fint lage selv – denne er basert på mandler, og du kan lage et par liter når du først er i gang, for den er like god varm som kald. Varm den forsiktig opp, den skal ikke koke!

Har du lyst på sjokolademelk, men uten kumelk og uten sukker? Går fint, det! Her er hjemmelaget sjokolademelk av mandel to the rescue.

Ukas bakst: Eltefritt brød med nøtter og frø

Ja, det var det jeg sa – påska er til for prosjekter som tar litt tid, men de trenger ikke nødvendigvis bety at du må være hands on hele tiden! Eltefritt brød lager seg selv, og det er vel lite som smaker bedre til påskefrokosten enn hjemmebakt brød? Vårt faste pålegg er tofuposteien, så den kan du jo også lage!

Har du lyst på maks energi og næring i et par brødskiver?

Hvordan tilbringer dere påska? Har dere det fint? Det håper jeg!