Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!
Middag

Spaghetti aglio e olio

ingen kommentarer enda

Det enkle er ofte det beste i det italienske kjøkkenet, men det er ikke alltid det samme som at det er simpelt, foråsiresånn. Spaghetti aglio e olio – spaghetti med hvitløk og olje – er en sånn favoritt.

Vegansk
Mengde: 1 porsjon – dobles lett
Arbeidstid: 10-12 min

Jeg elsker spaghetti. Jeg elsker hvitløk. Og jeg elsker definitivt spaghetti med hvitløk, og ikke så mye annet. En dæsj olje, og en dæsj chilliflak (som strengt tatt gjør at dette er spaghetti aglio, olio e peperoncino, er alt du trenger for å lage en superenkel, supergod spaghettimiddag til en. Eller to, da. Men dette er den perfekte hjemme alene-middagen.

Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!

Spaghetti aglio e olio er en superklassisk italiensk pastarett, og det er fort gjort å tenke på den som så basic at den ikke er verdt å ha i repertoaret, men der tar du jaggu feil, isåfall. Så og si alle italienske pastaretter starter med olivenolje og hvitløk, det er de to ingrediensene sammen med pasta og salt som er grunnpilarene her, så å la de få skinne sammen, de fire, i ny og ne – det er helt på sin plass.

Selv om det er få ingredienser her, er det endel teknikker i bunn som gjør at dette blir det det er meninga at det skal være, så la oss ta dem steg for steg.

1. Det er ikke meninga at hvitløken skal friteres eller stekes i gloheit panne. Da får du bitter hvitløk, og det er ikke det du skal ha her, du skal ha den hvitløken som blir mør og nesten karamellisert. Da kommer de fantastiske aromadimensjonene av hvitløken frem. Dette oppnår du ved å bruke lav-medium varme, og ha hvitløken i skiver oppi kald panne sammen med olivenolje før du skrur på plata. Da sjokkskader du ikke hvitløken, den får varme seg opp sammen med olivenolja, og du har kontroll på temperaturen hele veien.

Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!

2. Og apropos olje. Når det er så få ingredienser i en rett, blir det desto viktigere at olja er god, for den kommer du til å smake. Ulike typer olivenolje gir helt ulike smaksresultater, for her smaker du olja. Jeg bruker olivenoljen til Gutta på Haugen, den er både ganske mild samtidig som den er fruktig.

3. Hvis du skal ha oppi chilli, er det chilliflak som gjelder. Ikke pulver. Frisk til nød, men den tørre gir et kick uten å overta. Chilliflak er generelt sett en fantastisk ingrediens, som jeg alltid har i skuffen!

Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!
4. De grunnleggende pasta-koke-reglene kicker inn her: Du må ta vare på litt av kokevannet, for det skal røres inn i pastaen i stekepanna til slutt. Da skjer det en deilig kjemisk reaksjon mellom den varme oljen og det stivelsesrike, salte pastavannet, og du oppnår det som er hele poenget med spaghetti aglio e olio: En kremete pastasaus.

Yes! Nu kör vi, jävlar.

Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!

Spaghetti aglio e olio

2 ss god olivenolje
2-3 hvitløksfedd
150 gram spaghetti
Salt
Chilliflak

Sett pastavannet på kok, og ha godt med vann i en stor gryte, og salte det godt. Du kan justere mengden hvitløk etter hvor glad du er i hvitløk, men man spiser jo ikke spaghetti aglio e olio om man ikke er glad i hvitløk, så jeg kjører på med tre store fedd per person. Skrell dem, og snitt dem i omtrent like tykke skiver. De er best når de er i skiver her, så ikke finhakk dem, da er risikoen for brent og bitter hvitløk større.

Ha olivenolje og hvitløksskivene i kald panne, og sett plata på medium (jeg bruker 4 av 9). Følg med på dem, og rør litt rundt innimellom. De skal bli gyldne og møre, ikke brune og tørre. Når hvitløken begynner å bli mør, kan du blande inn en klype eller to chilliflak.

Kok spaghetti etter anvisning på pakka, men trikset er å ta spaghettien ut av vannet ett minutt før den er al dente. Jeg bruker en stor klype og flytter spaghettien rett fra kokevannet over i stekepanna, da får jeg med en passe mengde kokevann. Skru opp varmen på stekepanna, og rør hele tiden mens oljen og vannet does its magic og blir en kremete saus. Om den ser for oljete ut, kan du ha oppi litt mer vann og fortsette å røre, og om den ser for tørr ut, kan du helt fint blande inn en knert olje igjen – da får du den friske, fruktige smaken av olivenolja inn til slutt også.

Ha herligheten over på en tallerken, og ikke vent før du begynner å spise, for denne er best varm og fersk.

Vegansk spaghetti aglio e olio er den perfekte luksusmiddagen!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.