I love potatoes, I love potatoes, I LOVE POTATOES! Denne gangen er de virkelig laget med masse kjærleik og masse smak, og det bare… I love potatoes!

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 30-45 min totalt

Jeg blir liksom aldri ferdig med å lete etter den neste potetoppskrifta som gjør at jeg slutter å bry meg om alt det andre som ligger på tallerkenen, og bare vil spise poteter til de tyter ut igjen av øra på meg. Så glad er jeg i potet! Det skal sies at jeg er ei pottittjente fra barnsben av, og det er ikke uten grunn at det første kapittelet i boka mi handler om potet i en rekke former og farger. Apropos boka – den har akkurat kommet ut i andreopplag! Veldig stas!

Men ja, disse potetene. De tar litt tid. De skal først råstekes på lav varme under lokk. Da blir de møre inni, og begynner å få skorpe på utsiden. Og den skorpa på utsiden, det er den jeg alltid er på jakt etter når jeg lager poteter med kjærleik. Alle de gode smakene kommer fra hvitløk, salt, sitron og sesamfrø, og i tillegg skal det skje noe magisk med den rødløken som skal i gryta, for til slutt skal alt inn i ovnen, og der.. der blir den karamellisert! Litt persille gjør seg på toppen. Akk, luksuspoteter, altså. I love it.

Poteter med sitron, sesamfrø og karamellisert rødløk

Poteter med sitron, sesamfrø og karamellisert rødløk

ca 250 gram små, lyse, kokefaste poteter
1 ss nøytral olje
1 ss olivenolje
1 rødløk
4 hvitløksfedd
Salt
Sitronsaft
Hvite/svarte sesamfrø
Persille

Start med å vaske potetene godt. Jeg liker å ha dem i ganske store biter, så jeg kjøper småpotet og deler de bare i to. Da blir det en ren snittflate, og masse skall. Det er i skallet mye av næringa i potet sitter, så ikke skrell dem! Du skal også ha dette inn i ovnen, så pass på å ha den varm og klar.

Ha olivenolje og nøytral olje i en stor panne eller gryte med lokk, pass på å bruke en som er tykkbunnet. Sett plata på lav/medium varme, og ha potetene oppi. Rør litt så de er dekket av olje, og sett på lokket. Sjekk innimellom, pass på at dampen fra lokket går ned igjen i gryta når du tar det opp. Det kan hende de setter seg fast litt, det gjør ingenting, men det kan bety at varmen er litt for høy.

La de steke i gryta til du ser på snittflaten at de er gjennomvarme, og at de har begynt å få stekefarge på skallet. Ha oppi en slant vann, ca 1 dl, og la det koke inn.

Finhakk rødløk og hvitløk, og ha det oppi gryta sammen med salt og en god skvis sitronsaft. La det surre videre til løken er blank og mør. Ha alt sammen over i en ildfast form hvor det får ligge flatt, og sett den inn i ovnen, gjerne under varmluft eller grill, eller begge deler. La det stå til skallet “puffer”, og løken er karamellisert, det kan ta alt fra fem til femten minutter, alt ettersom hvor gjennomstekt de var fra før, og hvor store biter de er i.

Ta brettet ut av ovnen igjen, og smak til med mer salt og sitron. Strø over sesamfrø og persille før servering.

Poteter med sitron, sesamfrø og karamellisert rødløk