Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!
Saus, dipp og topping

Muhamarra

5 comments

Har du hørt om muhamarra? Paprika- og valnøttdip høres kanskje ikke kjempespennende ut, men tro meg – det er det!

Vegan
Arbeidstid: ca 30 min totalt

Jeg hadde bursdag i påsken, og da hadde jeg invitert en bunke flotte folk på middag. For en gangs skyld hadde jeg planer om å lage maten klar før gjestene kom, og Øystein og jeg hadde en hel dag (!) med mat-prepping. Vi bakte pitabrød, lagde masse hummus, en stor bolle tabbouleh, bakt aubergine med tahini- og koriandersaus, satt frem masse oliven, lagde hjemmetrukket grønn iste, og altså et par rause skåler med muhamarra.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Muhamarra har (visstnok) sin opprinnelse i Syria, og er vanlig å se i Midtøsten og Tyrkia. Den består av paprika som blir grillet til de blir sorte i skinnet, før de skrelles, og grovhakkes sammen med valnøtter, litt krydder, og kanskje det viktigste: Granateplesirup og chilli. Tradisjonelt skal det brukes aleppochili, som både er fruktig, hot og litt røkt på samme tid, men som, logisk nok (dessverre) er ganske vanskelig å få tak i. Istedet går det an å bruke en blanding av chilliflak og ungarsk paprika, som både er søt og litt røkt på samme tid.

Granateplesirup er en must-have her. Det er ikke så mye som skal til, men den setter den helt riktige smaken. Du får tak i det Norge, jeg har sett på det opptil flere grønnsaksbutikker og også enkelte spesialforretninger, som Helios eller Røtter.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Visste du forresten at jeg ikke er så glad i paprika? Det er en grunn til at det er få oppskrifter med rå paprika her på Bonanza, for å si det sånn. Rå paprika liker jeg ikke i det hele tatt, men bakt? En HELT annen greie! Fra å være vannete og litt sur (?) i smaken blir den silkemyk, konsentrert i smaken og ikke minst full av sødme.

Jeg bruker muhamarra som dip, gjerne sammen med hummus og aubergine i en eller annen form, og et pitabrød å scoope det hele opp med. Du kan også bruke den som pålegg eller saus.

Min er ganske chunky – om du vil ha den finere, maler du den mer. Det er også vanlig å tilsette tørre brødsmuler for at den skal tykne enda mer, men jeg pleier å droppe det.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Muhamarra (Paprika- og valnøttdip)

4 store paprika
200 gram valnøtter
2 ts granateplesirup
1-2 ss sitronsaft
0,5 ss cumin
0,5 ss chilliflak
0,5 ss ungarsk paprika
Salt
Olivenolje

Del paprikaene i to, skrap ut frøene og kjernen, og legg dem ned snittsiden ned i en ildfast form (ikke bruk bakepapir). Pensle litt olivenolje på skinnet, og sett dem inn i forvarmet ovn på 225 grader. La paprikaene stå til skinnet er svart.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Du kan bruke rå valnøtter, men jeg liker å tørriste dem litt for å få en enda bedre nøttesmak. Knuser dem lett med hendene, og rister i tørr panne i 5-10 minutter til de begynner å bli litt gyldne i kantene. Sett til avkjøling.

Når paprikaene er svarte i skinnet, tar du dem ut av ovnen, og har dem oppi en bolle med lokk, eventuelt en bolle og noe tett du kan bruke til lokk – poenget er å skape kondens inni bollen, for da slipper skinnet taket. La bollen stå tett i ca 10 minutter før du tar av lokket igjen. Da kan du lett dra av skinnet på paprikaene. De er fortsatt ganske varme, så pass på fingertuppene. Ha paprikaene over i en matmølle fortløpende som du skreller dem.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Ha valnøttene og de resterende ingrediensene over i matmølla, og pulser den til du har den konsistensen du vil ha. Som du ser er min ganske grov, du kan også lage den helt fin – da kan det hende du vil ha oppi litt tørt brød i tillegg, så den blir fastere i konsistensen også.

Risle litt olivenolje og noen ekstra valnøtter over før servering. Oppbevares på tett boks i kjøleskap når den er kald – holder seg i minst to uker.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

5 Comments

  1. Pingback: Tabbouleh med aprikos • Green Bonanza

  2. marken

    Kjøpte det jeg trodde var granateplesirup i dag, men det viser seg å være konsentrert granateple, uten sukker. Er det riktig, eller bør jeg kompensere med sødme? Litt daddelsirup, f.eks?

  3. Margrethe

    Hmmmmm…. jeg lurer veldig på det med ratio av paprika og nøtter…. har laget denne i går, og fikk omtrent fire ganger mer valnøtter enn stekt paprika. Den er fortsatt god, med tørr, brun i fargen, og definitivt valnøtt-hummus med stekt paprika, ikke omvendt. Er disse bildene dine? For jeg fikk noe fullstendig annerledes ut fra denne oppskriften…..

    • Dette er mine bilder, ja (hvor ellers skulle de kommet fra, egentlig?)! Kan hende jeg har skrevet feil et sted, det må jeg dobbeltsjekke med å lage den på nytt selv. Uansett er jo paprika ulik i størrelsen, og om man bruker feks snackpaprika får man mye mindre paprika, for de har ofte mindre mat i seg. Det er lurt å starte med paprika først, da har du kontroll til å justere mengden valnøtter.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.