Blogg

31 days, A Veganuary Conversation: En av de fineste bøkene jeg har sett

2 comments

For litt siden fikk jeg en forespørsel om å bidra med en tekst i en bok. Lite visste jeg at det kom til å bli en tekst i en av de fineste bøkene jeg har sett i heile mitt liv.

Hei! Jeg er fan!

Sånn begynte mailen jeg fikk av Nina Børke i november 2016. Hun hadde et prosjekt, og hoi, for et fantastisk fint prosjekt hun hadde. I januar 2016 hadde Nina arrangert og gjennomført 31 days, hvor hun fikk ulike mennesker, spredd over hele verden, til å arrangere en vegansk middag. En for hver dag i januar. For å vise hvor fint, lett og ikke minst sosialt, det er å arrangere en middag for andre mennesker. De 31 middagene var så ulike som ulikt kan bli – noen serverte gryte på vidda, andre serverte middag på gulvet i en liten leilighet i New York. Fellesnevneren? Samles rundt god mat. En av mine favoritt-fellesnevnere her i verden, som dere jo vet.

Chanel_Mockup_StefanBellika

Barcelona-II_CharlieHarjulin

Jeg tenkte kanskje Ninas mail handlet om å arrangere en ny 31 days, men Nina hadde et større prosjekt på gang. Hun skulle samle de 31 middagene som allerede var gjennomført, og sette dem sammen med 31 fotografier og 31 tekster. Alle med ulik innfallsvinkel til mat. Og det er dette som er boken A Veganuary Conversation. 31 dokumenterte middager. 31 fotografer. 31 skribenter. En av hver i 31 kapitler, 267 sider. Kapitlene har titler som Vegan in a bottle, The happiest place on earth, the strange stuff, the staircase really smells, botanical everything, shakahari, og kapittelet min tekst er i: Eating memories. 

Bergen_MagneSandnes

Boka rommer alt. Tekster, mat, oppskrifter, drikker, fotografier, personer, tanker, refleksjoner, kunnskap, varsomhet, bevissthet, gode holdninger, et ønske om å formidle, å snakke opp, ikke å snakke ned. Og den er så innmari, innmari fin i tillegg. Nina er litt av en mastermind. Jeg er helt fantastisk imponert. Over konseptet, ideen, gjennomføringen, designet, alle menneskene som har bidratt. Jeg er rett og slett ydmyk og stolt over å ha fått lov til å bidra til denne utgivelsen, og jeg håper virkelig, virkelig, virkelig at dere bestiller en bok, for denne boka fortjener å bli sett, å bli lest, å bli gitt bort i gave.

Seaweed_Mockup_KarolineStroemme

London-III_RebeccaHawkes

Teksten min i boka heter My Grandmothers Soup, og er den første teksten jeg har skrevet om mat og minner på engelsk – det er vel også egentlig den første teksten jeg har utgitt på engelsk. Det var både uvant, og gøy, og ikke minst fint, å kunne formidle de tankene og minnene jeg har rundt mormor og mat helt ut av landet vårt. Tenke seg til.

Torsdag 5. mai åpner utstillingen som hører til boka på Grafill her i Oslo, og jeg håper vi sees der! Jeg gleder meg. Masse. Du kan lese mer om boka her, og du kan også bestille den her.

Nina. Takk for at du inviterte meg til å bidra. Jeg er fan.

Vidde_Mockup_EliMarieJensen

Stavanger_SandaZahirovic

Alle bilder: 31 days – a veganuary conversation

 

2 Comments

  1. Wow, den boka var i overkant fin! Rett på ønskelista, rett bak din <3

  2. Helt, helt enig med kommentaren over!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.