Vegansk, grov potetmos med karamellisert løk
Middag

Grov potetmos med karamellisert løk

2 comments

Dere vet hvordan det er, ikke sant? At noen ganger bare må må må måå man ha noe man pleide å spise når var liten? Potetmos er en av de tingene! Jaggu.

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner

Arbeidstid: 20 min

Jeg er så utrolig fascinert av dette med mat og minner, som dere jo vet. Jeg snakker jo om det stadig vekk, både her på bloggen, i min egen bok, i den fantastisk fine boka 31 days jeg fikk bidra med en tekst til, og jo mer jeg tenker på det, jo finere synes jeg det er. At hukommelsen vår og smakssansene våre henger sammen. Vi tenker jo ofte på det lukt, at en type duft kan minne oss om noe og bringe tilbake en hel mengde minner, følelser er plutselig tilbake i kroppen, og latter eller tårer er plutselig tilbake i fjeset – bare av en lukt!

Smakene er ofte litt mer abstrakte, men for meg er de ofte knyttet til gode, sosiale matopplevelser sammen med venner eller familie. Og jeg husker jo så godt, jeg husker første gangen jeg fikk ferdig smake ferdigpizza, jeg husker første gangen jeg smakte cola, og jeg husker første gangen jeg la merke til den seriøse forskjellen på pose-potetmos og skikkelig potetmos. Kort fortalt: Det er bare en av dem som faktisk er innafor å kalle potetmos. Hint: Den kommer ikke i en pose.

Samtidig, jeg er sikkert ikke den eneste som er opplært til at potetmos består av tre ting: Potet, smør og melk. Hva skjer når to av tre utgår? I det siste har jeg utforsket mer og mer med veganske smørtyper, og helt usponset skal jeg innrømme at Berit Nordstrand-smøret Rapskokos fungerer finfint til en hel rekke ting man vanligvis ville brukt smør istedet for olje til, inkludert potetmos. Det eneste er at det er litt lite salt, så her er det bare å dra på med saltet. Når det gjelder melk har jeg testet med både hjemmelaget plantemelk og plantefløte, og fløte er det som definitivt gir mest kremete resultat. Om du vil kjøpe plantefløte kan du det – da anbefaler jeg Oatly sin.

Jeg koker og moser potetene med skall, det er der mesteparten av næringen sitter, og som tilbehør lager jeg masse karamellisert løk i en panne mens potetene kokes. Mmmm-hmmmm! Og fordi pølse og potetmos basically er det første man lærer å si, er det helt innafor med et par stekte veggispølser på si.

Vegansk, grov potetmos med karamellisert løk

Grov potetmos med karamellisert løk

4-6 medium store poteter
4 hvitløksfedd (kokes med)
2 ss vegansk smør
0,5 – 1 pk Oatly havrefløte eller annen plantefløte
1 håndfull persille
Salt og pepper

Løk
Smør
Salt

Start med løken – jo lenger den får holde på, jo bedre! Har du en mandolin, bruk den, hvis ikke, snitte med en tynn kniv er veien å gå. Skrell løken og kutt den i tynne skiver, og ha den i medium panne, gjerne jernpanne, sammen med en klatt smør og en klatt salt, og eventuelt et laurbærblad. La det surre hele tiden mens potetene koker.

Vask potetene, og del dem i 6-8 biter. Du kan koke dem hele eller i to også, men de koker fortere når du kutter dem i biter. La de koke i usaltet vann til de er møre, og hell av vannet (la det gjerne ligge igjen et par spiseskjeer kokevann i kjelen). Bruk en potetmoser eller en tresleiv og knus potetene. Ha oppi et par skjeer smør og plantefløte, og mos inn. Juster videre med smør og fløte for å få den i den konsistensen du trenger, det avhenger litt på potetenes væskeinnhold og fasthet. Det hemmelige trikset er alltid Mer Av Alt.

Server med karamellisert løk, og gjerne frisk persille, ketchup og sennep. Just like the old days.

Vegansk, grov potetmos med karamellisert løk

2 Comments

  1. Agnes

    Når skal sukkeret tilsettes løken?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.