Ikke kast de brødskivene! Lag sprø brødtopping med maaaasse umami istedet.
Saus, dipp og topping

Sprø brødtopping med umami

ingen kommentarer enda

Det blir ikke nok sprø brødtopping! Det er fortsatt min yndlingsløsning på dagsgammelt brød, og denne versjonen har masse smak, og ikke minst, masse umami.

Det er ganske mange som sier til meg at jeg bruker mye nøtter i oppskriftene mine. Og det er jo helt sant, det gjør jeg, jeg er heldig som ikke har nøtteallergi. I et plantebasert kosthold som mitt er nøtter en essensiell kilde til gode fettstoffer og proteiner, og jeg bruker nøtter til så utrolig mye forskjellig. Noen gang er det basen i en saus eller dressing, andre ganger er det snacks, noen ganger males det og brukes inni noe, og noen ganger igjen er det topping. Så når folk spør meg, på generelt grunnlag, hva nøtter kan byttes ut med i oppskriftene mine, finnes det dessverre ikke noe enkelt og kort svar på det. Det avhenger helt av hvilken funksjon nøttene har i utgangspunktet.

Men! Når nøttene er toppingen, da er det dette som er det beste alternativet, og det er strengt tatt ikke et alternativ engang, for du merker ikke om det ikke er pinjekjerner på spaghettien når du har sprø brødtopping. Jeg har en annen variant av denne også, fra “gammelt av”, og dette er en ny versjon, spesiallaget for veganere som craver umami på toppen av pastaen, og for nøtteallergikere som også vil ha noe crunchy på toppen av pastaen.

Trenger du tips til hvilke pastaretter denne er god på? Det skal du få. Hva med spaghetti med pesto og rosenkål? Eller spaghetti med ovnsbakt blomkål? Eller spaghetti bolognese? Eller spaghetti med svartkål? Eller spaghetti med cherrytomatsaus? Eller krema pasta med soltørka tomat? Eller penne med aubergine og tomatsaus? Skal vi fortsette?

Ikke kast de brødskivene! Lag sprø brødtopping med maaaasse umami istedet.

Sprø brødtopping med umami

4-5 tykke skiver dagsgammel loff
1-2 ss olivenolje
3 hvitløksfedd
1 dl finhakkede urter (basilikum, persille)
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1 ts havsalt
0,5 – 1 ts chilliflakes

2 ss næringsgjær

Finn frem en matmølle og alle ingrediensene, og smekk det hele sammen og gjør det til en passe grov masse. Det gjør ingenting om det er litt små biter og litt større biter, det blir bare god smak av det. Om du synes den virker tørr kan du ha i litt mer olivenolje.

Spre det utover på et bakebrett med bakepapir, og prøv å del det jevnt utover. Sett det inn i ovnen på 200 grader, og la det stå til det blir crunchy og gyldent, det kan ta alt fra ti til tjue minutter alt ettersom hvor grovmalt blandinga di ble og hvor fuktig den er. Ta en smakebit! Snu gjerne litt på det underveis, så ikke det ytterste blir brent.

La det avkjøle seg litt på benken, før du har det over i en krukke for oppbevaring.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.