Kremet pasta med pannestekt kongeøsterssopp

Noen ganger ender de middagene som starter med tom stirring inn i kjøleskapet opp med å bli akkurat det man ikke visste man hadde lyst på. Denne, pasta med kongeøsterssopp, er en sånn en.

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15-20 min

Jeg hadde nemlig kjøpt kongeøsterssopp, du vet, de store soppene med tykke stilker, for jeg hadde tenkt til å lage teryaki-sopp. Helt til jeg ikke hadde lyst på det lenger, for jeg hadde lyst på pasta da vettu, og du vet jo hva som skjer når man har lyst på pasta. Da blir det pasta.

Med pasta er det stort sett tre valg i mitt hode:

 1. Ikke-saus, altså pesto eller noe slikt
 2. Tomatsaus, som jeg egentlig ikke er så fan av
 3. Kremete saus, som jeg er ganske så fan av

Bildet har allerede avslørt at dette er en variant med nummer tre, kremete saus. Ofte lager jeg den av cashewnøtter, som i denne oppskriften på enkel mac and cheese with no cheese, men det er virkelig ikke alltid jeg orker å dra blendern ut av skapet og cashewnøtter oppi en kjele. Back in the old days, før jeg slutta å spise melkeprodukter, var det jo enkelt: Fløte fiksa biffen (ups, pun not intended). Heldigvis finnes det gode, plantebaserte alternativer som har akkurat samme funksjonen, både av soya, ris og havre. Min favoritt er sistnevnte, av havre. Den har en digg konsistens, og er såpass nøytral på smak at den smaker det jeg tilsetter. Perfekt!

Kremet, vegansk pasta med pannestekt kongeøsterssopp

Det morsomme når man slutter å bruke melkeprodukter og begynner å bruke andre ting, er at man merker hva melkeproduktene egentlig har smakt – og nå synes jeg de smaker søtt. Så til middag – havre!

Tilbake til kongeøsterssoppen. Her har jeg skåret den i ganske tykke skiver og stekt den i en olivenolje. Kongeøsters har en skikkelig kul konsistens – masse tykkemotstand uten å være gummi, og når de stekes i olje og deretter saltes er de en nydelig topping til kremete pasta. Hattene på soppen går i sausen, så den blir en soppsaus. Perf!

Kremet, vegansk pasta med pannestekt kongeøsterssopp

Kremet pasta med pannestekt kongeøsterssopp

4 store kongeøsterssopp
2 sjalottløk
4 hvitløksfedd
1 pk Oatly havrefløte
200 gram småpasta
Vegansk smør
Olivenolje
Salt og pepper
Basilikum eller bladpersille

Kutt bunnen av soppene om de er stygge, og børst av det som eventuelt finnes av jord. Kutt av hattene, finhakk dem, og legg dem tilside. Del soppstilkene i skiver på ca 1 cm.

Smelt litt vegansk smør, evt bruk olivenolje, i en kjele, og finhakk sjalottløk og hvitløk og la det surre til det er mørt. Ha oppi de finhakkede sopphattene, og la det surre i 5-6 minutter, til alt er mørt og deilig. Ha deretter oppi havrefløten, en klype salt og pepper, og la det koke opp.

Varm opp en stekepanne til medium varme, ha oppi olje, og legg soppskivene utover. La de steke til de blir gyldne, snu dem, og bli gylden på andre siden. Strø over salt til slutt.

Kok opp pasta, og rør den ferdigkokte pastaen inn i sausen. La det koke inn i et par minutter, så pastaen blir skikkelig soaked. Ha soppskivene over til slutt, gjerne sammen med friske urter og pinjekjerner.

Kremet, vegansk pasta med pannestekt kongeøsterssopp

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Hilde

  åhh, vil lage dette idag! hvor fikk du tak i soppen? tror du jeg kan finne den på en velassortert menybutikk i oslo?

  • Jeg kjøpte soppen på A-marked i Osterhaugsgt, de asiatiske butikken har den stort sett alltid inne. Jeg har også sett den hos meny, jeg vet hvertfall at de har vanlig østerssopp inne for tiden. Det går like fint å bruke den, men da får du ikke de “skivene” du får av kongeøstersen :)

 2. Trine

  Måtte Google soppen, visste ikke hvordan den så ut. På frukt.no finnes den, og under “Egenskaper” står det: Det finnes ingen kjente egenskaper for Kongeøsterssopp. Da måtte jeg le!
  De kan ikke ha smakt så mye på varene, borte hos frukt.no :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.