Grønn ukemeny sammenfaller med 17. mai – så her er ei lita meny til nasjonaldagen! Jeg vet ikke med dere, men min plan er å ta livet ganske med ro sammen med fine folk – og god mat.

Dette med å lage mat til mange, når alt skal være plantebasert, er noe jeg vet veldig mange har litt utfordringer med i tide og utide, og det skjønner jeg godt. Dessuten er det ikke alle anledninger hvor det å slenge en linsegryte på bordet er helt passe, og 17.mai-frokosten må vel kunne sies å være et slikt tilfelle. No offence, linsegryta.

Så, hva gjør man da? Vel, det første man gjør er å planlegge hva man skal lage, og kombinere det med ting man kan kjøpe. Enhver bolle på bordet trenger ikke være en miks av ørtåførti ingredienser – det kan være druer. Ikke sant? Så druer i en skål, nøtter i to, oliven i tre, avocado i båter på et fat, kjeks i en bolle – sånne ting, ikke sant? Det er et godt sted å starte. Eller omvendt, da. Men du skjønner greia.

17. mai-snacks: Verdens beste mandler

Man skal lyxe det til litt på 17. mai, og da er det tid for verdens beste mandler. Om du ikke finner marcona-mandler er det helt fint, du kan bruke vanlige også. Disse stekes lett i olivenolje før de drysses med salt, og jeg lover, lover, lover at det ikke er mulig å lage for mye av disse.

Verdens beste snacks: Mandler med salt og olivenolje.

17. mai-drikke: Lemonade med sitrus og urter

Jeg vet det ikke er meldt smekkvarmt vær akkurat, men det hindrer oss da ikke fra å god, kald drikke på bordet, gjør det vel? Denne setter du til trekking kvelden i forveien, så mange kanner du bare har å fylle. Den blir som et konsentrat, så den er super å blande med Farris eller tonic, alt ettersom hva du liker. Det er heller ikke dumt å ha en liten klunk gin oppi…

Lag din egen veganske, alkoholfrie, men langt fra kjedelige, lemonade med sitrus, krydder og urter!

 

17. mai-salaten: Salat med grapefrukt, tofu og sesamsaus

Så godt, og så lett å lage mye av! Du kan droppe tofuen, men denne bakes i ovnen, og lager seg dermed ganske på egenhånd den også.  Dessuten er det fint med litt proteiner i magan, det blir en lang dag. Sausen kan du lage i forkant, og da er det bare å smekke det hele utover et fat.

Salat med tofu, grapefrukt, avocado og masse deilig sesam-smak

17. mai-desserten: Is med sjokolade

Det er klart man skal spise is på 17. mai! Denne kan du lage i god tid i forveien, for den har det helt fint i fryseren, den. Du kan også prøve deg frem med ulike kombinasjoner – kanskje noen har mer sjokolade, andre har mindre, noen har sjokoladetrekk? Sjokoladeis er hvertfall en klassiker, og den må med!

Med bare fire ingredienser lager du din egen veganske sjokoladeis på fem minutter.