Oppskriftene fra Oslo Vegetarfestival 2017

På Oslo Vegetarfestival 2017 holdt jeg kurs for en fantastisk gjeng fine folk, og her er oppskriftene jeg lagde! Banh mi med sylta grønnsaker, tofumajo og soyastekt tofu, værsågod!

Det er helt sprøtt å se hvor stor og flott Oslo Vegetarfestival har rukket å vokse seg på bare få år. Arrangørene fortjener all mulig kred, hatten av, og det som bedre er. Så mye å se på, smake på, høre på, kjøpe seg, snakke om! Årets tema for vår del, for jeg møtte nemlig min venninne Christine på festivalen, og vi ble vegetarianere sammen da vi flytta til Oslo way back in 2004, var hvor utrolig mye som har forandret seg siden da, når det kommer til å være vegetarianer eller veganer.

Med fare for å høres eldgammal ut, det er virkelig enorme forskjeller. Det fantes ikke tofu i butikkene, å kjøpe plantemelk betydde omveier på vei hjem, og ferdigprodukter i fryseren kunne du bare se langt etter. Det var først etter jeg flyttet hjem fra Berlin i 2012 at jeg begynte å se at det faktisk gikk fremover, sakte men sikkert – da kunne jeg omsider kjøpe tofu på en ICA-butikk på Torshov. Så, til dere youngsters, eller dere som er like gamle som meg, men som nettopp nå har begynt å utforske veggislivet: Dere aner ikke hvor bra dere har det! Haha! Og enda er det mye igjen! På festivalen fikk vi et lite glimt inn i fremtiden, det er jeg sikker på.

Uansett! Kurset. Jeg holdt jo et kurs da, og det var et stappfullt telt, og selv om jeg synes det er både litt skummelt og lettere angstpreget å holde slike kurs, så ender det opp med å være gøy. Øystein var assistenten min og stekte tofu til den store gullmedalje, og jeg er ordentlig lei meg for at det ikke ble nok smaksprøver (eller handlenett) til alle. Her er oppskriftene jeg lagde.

Banh mi

Dette er selve baguetten, som er the end game. I denne oppskriften skriver jeg hvordan jeg stekte tofuen, men det er uhyre enkelt, så vi kan ta det en gang til: Kutt tofuen i skiver på ca en halv cm, og stek dem på medium/høy varme i nøytral olje til de er gyldne på begge sider. Risle over soyasaus og en skvis sitron, og de er ferdige! Inni baguetten skal det frisk salat, koriander, frisk agurk, sylta grønnsaker, en majo, og gjerne både sriracha og hoisin-saus.

Vegansk banh mi

Tofu-majones

Som vi snakket litt om på kurset, er dette en av få ting hvor silketofu trumfer vanlig tofu. Her får du en silkemyk majones, som også kan smaksettes enda mer enn hva jeg gjør i denne oppskriften – du kan feks kjøre fersk koriander inn i den!

Savner du majones? Du kan lage den uten egg, og nesten uten olje! Trikset er silketofu. Da får du vegansk majones.

Syltet daikon og gulrot

Autocorrect på telefonen min endrer alltid daikon til diakon, men jeg holder altså ikke på med sylting av prester… Det skulle tatt seg ut! Istedet er det den hvite vinterreddiken det er snakk om, som sammen med gulrot syltes i en enkel, søtsur lake. Du kan ha oppi chilli, agurk, neper og andre godsaker også.

Syltet daikon og gulrot er det perfekte tilbehøret - blant annet til banh mi!

 

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Vibeke

    Vi har en datter som ønsker å bli vegetarianer. Holder du kurs, eller vet du om noen kurs (gjerne både teoretiske og praktiske) i det å spise vegetarmat? Takknemlig for svar :-)
    Hilsen Vibeke

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.