Savner du majones? Du kan lage den uten egg, og nesten uten olje! Trikset er silketofu. Da får du vegansk majones.
Saus, dipp og topping, Tofu

Tofu-mayo (vegansk majones)

2 comments

Smaker tofu-majones som vanlig majones? Helt sikkert ikke. Men kan det være lov å kalle digg saus å smøre på skiva, dyppe grønnsakene i eller røre inn i en potetsalat, for vegansk majones? Definitivt.

Vegansk
Mengde: ca 2,5 dl

Arbeidstid: 10 min

Dette med erstatninger er jo som alltid en interessant affære. Skal man? Skal man ikke? Skal man kjøpe ferdigpølser? Hvorfor skal man ikke? I det siste har vi drevet og testet ut diverse påleggspølser og middagspølser, for de aller færreste veganere, eller vegetarianere, er så superhumans at vi steller i stand middag fra scratch hver bidige dag. Tenke seg til, vi er bare folk med en hverdag vi også! Jeg er dog ganske kresen, men jeg har funnet én påleggspølse og et par middagspølser jeg synes er gode nok, og spesielt dette med pålegg er jo alltid litt vanskelig, all den tid det skal gå fort. Men hva mangler på brødskiva når det er påleggspølse på den? Majones, thats what.

Det går an å lage vegansk majones-ish på akkurat samme måte som man lager vanlig majones – med en base og olje som vispes inn veldig, veldig raskt. Det kommer en oppskrift på det veldig snart her på Bonanza også, men jeg tenkte at jeg aller først har lyst til å dele denne oppskriften på tofu-majo med dere! Det er jo ganske sprøtt å se mengden olje som går i vanlig majones (både animalsk og vegansk, for den saks skyld) – og hva om det er sånn at det man smører på skiva like godt kan være proppa med protein…? Kan det det? Ja, det kan det!

Savner du majones? Du kan lage den uten egg, og nesten uten olje! Trikset er silketofu. Da får du vegansk majones.

Dette er en av veldig få oppskrifter jeg bruker silketofu til. Den har stikk motsatt konsistens av den faste tofuen, den er litt som gele – eller som karamellpudding, som Øystein pleier å si. Det er ganske så korrekt, faktisk. Den er ikke god å steke, den er ikke god å bake, men den er veldig god å bake med og ikke minst er den super å smæsje sammen med andre ting i en blender eller stavmikser. Og det er det som skjer her.

Silketofuen er basen, og oppi den går det litt olje for å få en fylde, sitron eller eddik for syre og litt punch i smaken, og litt salt. Det er egentlig alt. Jeg bruker et raspet hvitløksfedd oppi, for jeg synes hvitløksmajo er bedre enn annen majo, og om man synes tofusmaken er fremtredende, hjelper både hvitløk og en liten knert dijonsennep på å utvide smaken på denne. Du kan også blande inn alt annet av gode smaker her: Friske urter, sriracha, anything! Fem minutter, tar det!

Tofu-mayo

1 pk silketofu (250-300 gram)
2-3 ss nøytra olje (raps eller solsikke)
0,5-1 ts dijonsennep
1-2 ss sitronsaft eller eplecidereddik
0,5-1 ts salt
1 hvitløksfedd, raspet

Ha alt oppi en blender eller stavmikserbolle, og fyr løs! Det er ferdig når det har en glatt og fin konsistens. Oppbevares på rent og tett glass i kjøleskap, og kan fint stå et par uker.
Savner du majones? Du kan lage den uten egg, og nesten uten olje! Trikset er silketofu. Da får du vegansk majones.

2 Comments

  1. Dette ble kjempedigg! Har brukt den på pizza foreløpig :D Jeg kjøpte silketofu ved en feil, så da måtte jeg inn her for å lete etter noe godt å lage. Jeg sjekket også ut Ranch-oppskriften din og så at noen hadde spurt om de kunne bruke noe annet enn nøtter. Hadde det funka med silketofu, tror du?

    • Hei! Så bra! Jeg har ikke prøvd å lage ranch med silketofu, men det aner meg at det går strålende! Mulig det må justeres litt på væske for konsistens og kanskje spesielt syre for smak :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.