Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!
Middag

Risotto med østerssopp og asparges

2 comments

Spørsmål: Er det virkelig mulig å lage en kremete, og da mener jeg kremete, risotto uten smør og ost? 

Vegansk
Mengde: 3-4 porsjoner

Arbeidstid: 1 time totalt

Som dere jo vet, kuttet vi ut egg for halvannet år siden, og melkeprodukter for et halvt år siden. Jeg klarer meg helt fint uten smaken av det, når jeg kjenner etter var jeg egentlig aldri så fan i utgangspunktet (er det ikke rart hvordan vi spiser ting av vane?), men det som har vært utfordringen er hvilken funksjon de har. I risotto er det jo vanlig å røre inn enten et lass med parmesan eller annen ost mot slutten for å få den ordentlig kremete konsistensen, sånn at det ikke bare blir riskorn i en litt skvipete saus. For herregud, hvem vil vel ha det. Ikke jeg. Jeg elsker risotto. Risotto er luksusmaten. Lørdagsmiddagen. Den vi lager sammen. Den vi lager med rødvin i glasset og musikk i stua. Dere vet. Det finnes alltid noen sånne middager, og de middagene, de kødder man ikke med. De er hellige.

Så, den kremete konsistensen risottoen skal ha? Viser seg at den ikke kommer fra parmesan i det hele tatt, men fra god, gammaldags røring. Jepp. Røring. Med en sleiv. I gryta. Hele tiden. For hver øse kraft du tar oppi har vi jo allerede lært at det skal røres, men det skal røres hele tiden. Ta det som en treningsøkt. Del på arbeidet. Se konsistensen utvikle seg, for hver øse og for hvert minutt. Altså. Could have fooled me, foråsiresånn. For ordensskyld: Det er Øystein som er øse-røre-øse-røre-geniet hjemme hos oss. Enkelte andre har ikke samme tålmodigheten…

Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!

For meg er det også sånn at jeg lager kraft selv hver gang vi lager risotto. Du må ikke det, men det er jo der veldig, veldig mye av smaken tross alt kommer fra, så det er å anbefale. Dessuten er det en fin måte å bruke opp diverse grønnsaker på. Lag den samme dag, dagen før, uka før og putt den i frysern – det er alltid luksus å ha hjemmelaga kraft i frysern! Du kan bruke så og si hva som helst, men husk som sagt på at det setter smak (logisk nok), og at det er viktig å ikke ha for mye søte grønnsaker, som for eksempel gulrot. I tillegg stekte vi opp masse østerssopp, rørte halvparten inn i risottoen helt til slutt, og hadde den andre halvparten på toppen, sammen med noen stekte asparges, rista pinjekjerner og persille. Hello, saturday dinner…

Risotto-kraft

2 gule løk
3 selleristenger
2 vårløk
3-4 hvitløksfedd
1 gulrot
1 sitronskalk
1 Laurbærblad
Evt friske urtestilker knytt sammen
2 ss olivenolje
2 liter vann
Salt

Et ingredienstips fra meg til deg: Disse tørkede urtebukettene fra Oliviers er kjempefine å ha i skapet. Sleng en sånn en når du koker kraft, og du legger til så mye smak!

Rens og kutt alle grønnsakene i grove biter, og ha dem i en god, tykkbunnet gryte sammen med olivenolje. La de sautere til de er såvidt møre og blitt litt gyldne i kantene, før du har over vann og lar det koke opp. Denne blir bedre jo lenger den får koke, men den bør hvertfall få en halvtime eller time før du begynner på selve risottoen. Kan også helt fint lages i forveien, og/eller fryses. Sil grønnsakene av, ha oppi en god klype salt, og la krafta stå og holde seg varm ved siden av risottopanna.

Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!

Risotto med østerssopp og asparges

ca 300 gram arborio-ris
1 kjele kraft (se over)
5-6 sjalottløk

4 hvitløksfedd
2,5 dl tørr hvitvin
ca 250 gram østerssopp
1 pakke grønn asparges
Ristede pinjekjerner
Frisk kurspersille eller bladpersille
Salt og pepper
God olivenolje

Varm opp ca 4-5 spiseskjeer olivenolje i en stor stekepanne eller aller helst en tykkbunnet gryte med stor flate medium varme, og ha oppi finhakket sjalottløk. Det viktigste er at du har en stor stekeflate, for at ikke risottoen begynner å koke og blir til grøt i stedet. Når løken har blitt blank og gylden, finhakk hvitløkseddene og rør de inn, i ca 20 sekunder. Ha risen over i gryta, og la det surre i 7-8 minutter til risen begynner å bli blank og gjennomsiktig.

Når risen har blitt blank utenpå, ha over hvitvin. Rør hele tiden, det er viktig at dette ikke svir seg! La alkoholen fordampe, sånn at all den gode smaken setter seg igjen i riskornene. Det skal ikke være noe væske igjen, det skal inn i riskornene.

Nå er du klar til å begynne å spe grønnsakskraft, og det er her tålmodigheten kommer inn i bildet. Du skal spe èn og èn øse med kraft, og den neste skal ikke spes før den forrige har dampet bort og inn i riskornene. Her skal du røre forsiktig, ikke kraftig, og nedi bunnen, hele tiden, og passe på at dette ikke brenner seg. Når det begynner å bli lite fuktighet igjen i panna, da er det tid for ny øse.

Det er ikke sikkert at du trenger to hele liter med kraft, og det kan hende at du trenger å bruke litt mer. Risottoen skal ikke være en klump med ris, den skal flyte litt ut når du rører i den. Fortsett med kraft til risen begynner å bli al dente – smak deg frem underveis.

Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!

Samtidig rister du først pinjekjernene i tørr panne og har de i en bolle, før du har olivenolje og strimlet østerssopp oppi. Ikke bruk kniv på soppen, riv den med hendene, da blir det på soppens premisser. La den steke på medium varme til den er gjennomstekt og sprø i kantene, og strø over litt salt. Stek aspargesen i samme panna de siste to minuttene før du er ferdig med risottoen.

Når risen har al dente-konsistens rør inn halvparten av østerssoppen, ta panna av plata, rør inn en siste øse, en god klunk olivenolje, og noen runder nykvernet pepper og noen klyper med salt. Dander på tallerkner, legg resten av soppen oppå sammen med asparges, pinjekjerner, frisk persille og litt salt og pepper.

Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!

 

2 Comments

  1. Aslaug

    Lagde risotto for første gang i dag og brukte denne oppskriften :) Ble kjempegodt – tusen takk♥️

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.