Jajamensann! Sommeren kom og sommeren gikk, men sommeren kommer kanskje tilbake…? Eller? Vel. Jeg insisterer litt til, så grønn ukemeny nr 21 er ganske så vær-optimistisk!

Ingen grunn til å dra frem de tunge, varme, grytene som vi liker å varme oss på vinteren gjennom, nei, nå er det mai, snart juni, og det skal etas salat enten vi vil eller ikke! Neida. Joda. Nesten. En mellomting, kanskje. Jeg er veldig glad i italiensk mat for tiden, i kombinasjon med en liten tapas-take på det hele: Nemlig å lage en hel bunke forskjellige ting og sette på bordet. Det gjorde vi til 17. mai, og det var igjen så mye at vi gjorde det samme 18. mai. Og 19. Og jeg er fortsatt ikke lei jeg, altså. Så denne uka har jeg hentet frem noen av mine italienske favoritter, rett og slett.

Ukas pasta: Marcella Hazans pasta bolognese

Marcella er en av mine favoritter når det kommer til kjøkkenlegender, med en utrolig fin, interessant og spennende livshistorie. Jeg har skrevet litt om Marcella i oppskriften på pasta bolognese, så denne uka kan du jo både bli litt kjent med Marcella, og prøve deg på en god, grundig og litt tidkrevende bologneseoppskrift. Jeg lover at det er verdt det, og dessuten er det fridag på torsdag, så om du tenker at du ikke har tid, så kan det jo hende at du har det allikevel. På torsdag.

Lag vegansk pasta bolognese

Ukas basis: Valnøtt-topping

Jeg har helt hangups på nøttetoppinger for tiden, og bruker det på alt fra salat til pasta og pizza, eller som ingrediens for litt ekstra umami-smak. Favoritt-nøtten å bruke for tiden er valnøtt, og du kan fint spise den som den er, rå – eller du kan riste den lett i panna for enda mer smak.

Nøtter kan aldri bli ost, men denne med valnøtter kan definitivt være en umami-bombe på pastaen.

Ukas salat: Avocado- og fennikelsalat

Fennikel, dere! Er den undervurdert, eller bare glemt? Eller bare uvant? Jeg synes fennikel er så utrolig godt – og har en smak veldig få andre grønnsaker kan skryte på seg å matche. Fennikelen får du liksom aldri erstatta, det er bare fennikel som er fennikel. Denne salaten finnes det også en variant av i boka mi, og den inneholder også ei historie som jeg håper får deg til å le litt.

Enkel salat med mye smak? Det er avocado- og fennikelsalat, det.

Ukas nye: Risotto med østerssopp og asparges

Denne ble jo nylig publisert, men den fortjener en hedersplass i ukas ukemeny allikevel, for det er lite som er mer italiensk enn risotto, og denne er virkelig, virkelig god. Jeg håper du prøver deg på risotto om du aldri har prøvd det før, og om du har prøvd det før og synes du får det til, håper jeg du inviterer noen på risottomiddag i løpet av uka!

Vegansk risotto med hjemmelaget kraft, østerssopp, asparges og pinjekjerner er den ultimate søndagsmiddagen!