Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!
Middag

Arancini (friterte risottoboller)

2 comments

Er det én ting jeg er ordentlig fan av, er det når restemat slutter å være kjedelig, og neeesten, om ikke helt, overgår utgangspunktet. Arancini, friterte risottoboller, er nettopp en sånn ting.

Vegansk
Arbeidstid: 20 min

Jeg har et lite (mentalt) oppgjør med restemat-konseptet for tiden. Jeg synes nemlig det er så ufattelig trist at det har blitt synonymt med noe kjedelig. Å spise det samme flere dager på rad. Kald mat, stusselig mat, ting som egentlig ikke passer sammen. For det er jo ikke maten sin skyld at det er sånn – det er vår! Det er vi som har mista litt av matkulturen vår, mattradisjonen, og istedet for å lage nye retter av den første, kaster vi maten. Skam på oss! Banna bein! Vi må gi oss med å kaste mat!

Det er to ting jeg har tenkt til å gjøre med det: Jeg har tenkt til å begynne å lage instastories når jeg lager restemiddager. De blir sjeldent verken fotogene eller fotografert til bloggen, men jeg skal stille inn hjernen min på å ta bilder med telefonen underveis. Målet mitt med det er å, forhåpentligvis, inspirere til hvordan du kan tenke når du sitter der med masse greier du ikke vet om passer sammen. For de gjør jo ofte det, med litt fantasi og en dæsj eventyrlyst.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

Og det andre? Snakke om arancini.

Arancini er det aller beste eksempelet jeg kan komme på hva gjelder restemat som blir luksusmat. Det blir en helt ny rett, og ganske frekk, om jeg skal være helt ærlig. Arancini er rester av risotto, formet til boller, frityrstekt i olje, og thats it. Du kan spise den som den er, ofte får du kjøpt dem enkeltvis, levert rett i hånda, værsego, et! Jeg lager dem med en enkel salat og en lett dip ved siden av, selvom det strengt tatt er unødvendig.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

Jeg har også tenkt at jeg ikke kan lage arancini, for det blir ofte brukt egg i laget med brødsmuler som bollene rulles i før de friteres. Meeeen. Må ikke det! Må ikke bruke noe annet engang – det funker brillefint å bare rulle boller i brødsmulene, og fritere dem. Tenke seg til! Det er også vanlig å fylle bollene med noe, det har ikke jeg gjort. En klatt pesto eller en osteterning kan for eksempel gjøre susen, da må du være litt nøyere når du ruller boller.

Det krever dog en ganske kremete risotto. Bollene må henge sammen av seg selv når du ruller dem av kjøleskapskald risotto. Og trikset for å få kremete risotto, det er å røre. Røre, røre, røre hele tiden mens du lager risotto. Og når du først skal stå der og røre, vet du hva du gjør da? Du lager mye risotto! Det skulle ikke vært lov å bare lage akkurat de porsjonene risotto som skal spises den dagen. Fra nå av er ikke det lov, fordi arancini.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

Arancini (friterte risottoboller)

Rester av risotto (feks denne)
Nøytral olje (solsikke er fint)
Panko/brødsmuler
Litt næringsgjær blandet inn i panko (kan sløyfes)

Risottoen må være kjøleskapskald før du begynner. Bruk en spiseskje, fyll den med risotto, og bruk hendene til å forme boller. Du må nok mer klemme og pakke forsiktig enn å faktisk rulle, det er ikke bolledeig det er snakk om her. Legg dem utover et bakebrett med bakepapir, og rull hele deigen ferdig før du fortsetter.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

Arancini skal frityrstekes, og her det veldig viktig å være forsiktig. Du skal alltid ha lokk til kjelen du bruker, sørge for at vifta er rein, bruke forkle, og ha brannteppe i nærheten. Brannslukkingsapparat er ikke alltid en god venn av olje, og vann er det hvertfall ikke. Aldri, aldri, aldri prøv å slukke oljebrann med vann. Aldri. Les mer om slukking av frityrbrann her.

Ok. Finn frem en god, tykkbunnet kjele som har stor bunn og høye kanter. Og lokket skal ligge rett ved siden av. Ha ca 3-4 cm olje i kjelen, og varm den opp over medium varme. Ikke bruk høyeste varme, du får heller tåle at det tar litt tid. Jeg har ikke steketermometer, men bruker tresleivtesten: Når du setter skaftet på en tresleiv nedi og det umiddelbart begynner å boble rundt den, da er den ferdig. Du kan også slippe noen brødsmuler nedi, de skal boble med en gang.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

Ha en hullsleiv klar, som du bruker til å både legge bollene nedi med, og løfte de opp. Ikke slipp bollene ned i kjelen. Hører du? Ikke slipp bollene ned i kjelen, legg de forsiktig ned. Stek 3, maks 4, om gangen. Du må sannsynligvis snu dem en gang per steking, vær forsiktig når du gjør det. De blir gyldne fort, og er nedi gryta 30-40 sekunder, maks 1 minutt.

Legg bollene tilbake på bakebrettet med bakepapir ettersom du steker dem. Spis mens de er varme. Lag bare de bollene du skal spise, for det er bedre å steke ferske enn å varme de opp igjen.

Her er en regel: Lag alltid dobbel mengde risotto, for arancini, friterte risottoboller, er verdens beste restemat!

2 Comments

  1. Takk! Endelig skal jeg også prøve dette uten egg. Elsker forsåvidt helt vanlige risottorester også, jeg.

  2. Kristine

    Har du et supertriks for å unngå at de sprekker i gryta når jeg friterer dem?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.