World Meat Free Day 2017

I dag, mandag 12. juni, er det World Meat Free Day. Den største, og viktigste, grunnen til at jeg ikke spiser kjøtt, handler om at det ikke er bærekraftig. 

Misforstå meg rett – jeg synes også det er banalt unødvendig at vi fortsetter å spise dyr, fordi dyr er individer som fortjener livets rett like mye som vi mennesker gjør. Det er for meg både uetisk og unødvendig. Samtidig er det et større regnestykke i spill i en global sammenheng: Vi kan ikke fortsette i den takten vi gjør, om vi har interesse av å fortsatt kunne dyrke mat i jorda vår, drikke rent vann fra innsjøer og kilder, puste i en ren luft. For meg handler det både om å spise plantebasert, det handler om å være bevisst avfallet sitt, det handler om å være bevisst handlemønstre, og det handler om å være bevisst på hva vi egentlig trenger for å ha det bra. For ofte er det mindre enn vi tror.

Ja, jeg er kanskje streng i dag. Strengere enn jeg pleier å være. Men hva om jeg forteller deg at om du kutter ut kjøtt én dag, sparer det karbonutslipp tilsvarende å koke opp en kjele vann 338 ganger. Om du kutter ut kjøtt én dag, sparer det tilsvarende daglig vannforbruk for 8 personer. Om du kutter ut kjøtt én dag, sparer det deg for 11 gram fett – eller to teskjeer smør.

Og det er bare hvis du, én person, gjør det én dag. På World Meat Free Day sine websider, har de regnet det ut for deg, hva det betyr når en familie gjør det, når en hel klasse gjør det, når en medium stor bedrift gjør det.

Så min oppfordring til deg, mandag 12. juni:

Vær så snill å erkjenne og ta innover deg at de valgene du tar hver eneste dag, utgjør en reell forskjell for naturen, klimaet, og bærekraftigheten vi har ansvar for, for de neste fem, ti, femti, hundre årene. 

Jeg både vet og forstår at det kan være vanskelig å endre vanene sine. Å handle annerledes, å planlegge annerledes, å lage mat annerledes, å lagre annerledes. Men jeg veit også at vi alle kan hvis vi vil, og jeg lover deg at det føles ganske så bra for mestringsgenene våre, å få til endringer som vi faktisk ser resultatene av både hjemme, og ute.

Så, hva skal du spise til middag i dag? Kanskje en av disse tre favorittene, i anledning World Meat Free Day 2017?

Pasta bolognese med linser

Denne oppskriften er meaty som få, både i smak (umami, kalles det) og i hvor mett du blir. Pasta med kjøttsaus er jo en klassiker i mange hjem, så mitt tips til deg er: Lag opp masse av denne, frys ned på glass, og du har plantebasert, smakfull pastamiddag på lur any day of the week.

Det er ingenting som slår en tallerken med vegansk pasta bolognese. På ordentlig.

Kokos- og limesuppe med risnudler

Denne suppa, med grønnsaker, tofu og risnudler, blir en instant hit hos absolutt alle som smaker den, voksne som barn. Den er superenkel å lage, og du kan bruke de grønnsakene du har i nærheten som du har lyst på, eller som trengs å brukes opp.

Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.

Chana masala

De fleste har smakt chana masala, men de færreste har laget det selv. Det er heldigvis ikke vanskelig, spesielt ikke når du har noen supertriks på lager, og de får du i denne posten. Denne er også gull å lage mye av, og fryse ned. Kok ris, og du har middag på bordet på kort tid.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Så – hva skal du ha til middag i dag?

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Mari

    Du skriver så utrolig bra Mia!!!!❤

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.