Please, ikke kast mat! Bruk det til å lage en durabelig restefest istedet, for eksempel en texmex-bolle!
Restefest, Tofu

Restefest: Texmex-bolle med tofu, søtpotet og avocado

ingen kommentarer enda

Ok, så nå prøver jeg noe nytt her på Bonanza: Jeg skal lage restefest!

Så hva er en restefest? Vel. Som jeg maser om i det uendelige er jeg sterk motstander av å kaste mat. Samtidig har jeg stor forståelse for hvorfor vi gjør det. Jeg veit at ikke alle er like glad i eller vant til å lage middag av det som finnes i skapene som blant annet jeg er, og at det for mange ender opp med å føles frustrerende, tidkrevende, og ikke minst: Smakløst. I maten, altså.

Samtidig er det slik at det er vanskelig å lage oppskrifter som tar vare på restene, fordi alle kjøleskap er jo forskjellige. Vi har trossalt forskjellige rester alle sammen. Rart med det. Uansett, da. Det jeg tenkte jeg skulle gjøre, er å begynne å skrive ned noen av de restetallerkenene vi lager hjemme, knipse et bilde av dem, og skrive et innlegg om hvordan jeg har tenkt når jeg har satt dem sammen. For det er jo ofte der det stopper, ikke sant? Målet mitt, og håpet mitt, er å inspirere dere, og kanskje også fore dere med noen enkle triks som setter i gang deres egen fantasi der dere står foran kjøleskapet.

Restefest er faktisk ofte de beste middagene våre i løpet av en uke. Det kan jo ha noe å gjøre med at det ender opp med å bli et lass av mat på tallerkenen, og sånn rent mentalt er jo det veldig tilfredsstillende, når du en halvtime tidligere sto og ropte vi har jo ingenting å lage middag av! inn i kjøleskapet. Så! Nu kör vi på restefest!

Please, ikke kast mat! Bruk det til å lage en durabelig restefest istedet, for eksempel en texmex-bolle!

Restefest: Texmex-bolle med tofu, søtpotet og avocado

Denne texmex-bollen består av tofu stekt med diverse godsaker, bakt søtpotet, kokt ris, litt salat og en knert dressing til slutt. Til sammen ble dette en tallerken full av både smak og næring, for det er jo også et poeng her. Det ble mer enn nok mat til både Øystein og meg. Skal vi ta det steg for steg?

Det startet med søtpoteta. Jeg elsker ovnsbakt søtpotet, og det er alltid et godt utgangspunkt for en god middag. Søtpotet holder seg også lenge i kjøleskapet, akkurat som potet, og denne ene søtpoteta har faktisk vært der siden påske. Søtpotet er veldig ofte synonymt med meksikanske smaker for meg, og det er jo den første tingen du begynner på som setter standarden for resten. Jeg kutta søtpoteten i terninger, og blandet inn litt olivenolje, salt, cumin, paprika, ørlite kanel og cayenne. Du kan bruke chilli om du ikke har cayenne, eller bare salt og cumin, for den saks skyld. Brettet står i ovnen i ca 20 minutter, og på den tiden lages resten.

Ris koker jo seg selv, og det spiller ingen rolle hvilken type du går for. Følg anvisningen på pakka. Samtidig er det på tide å begynne å jakte på friske grønnsaker, det var det jeg visste jeg hadde manko på denne gangen (vi hadde glemt å handle til pinse, gitt). Jeg fant et halvt salathode, som legges i iskaldt vann for å bli litt sprø igjen. Der kan den godt ligge en stund. Videre fant jeg en halv agurk og en halv avocado. Og det var faktisk det som fantes av friskt i kjøleskapet.

Deretter var vi på protein-jakt. Kikerter ble vurdert, men det ble tofu. Jeg startet med å dele en rødløk i tynne skiver, og lot de surre i panna med rapsolje en klype salt i fem minutter, før jeg hadde oppi et par finhakka hvitløksfedd. Jeg hadde ingen urter, så umamien måtte komme fra andre steder. Jeg brukte samme metode som på tofu-taco: Riv tofuen i chunks med henda, og rør inn ca 1 ts hver av hvitløkspulver, løkpulver, paprikapulver, cumin og litt mindre cayenne og kanel. Når løken var myk og mør, hadde jeg blandingen oppi panna, og lot den surre på medium varme. I kjøleskapet fant jeg en grilla tomat fra en tidligere grilling, som ble finhakket og slengt i panna sammen med en spiseskje tomatpure. Denne tomatiserte tofuen ble faktisk sykt god, så den skal jeg fortsette å utforske! Om du ikke har en grillet tomat liggende (hehe) bruker du en frisk en. Eller dropper det. Om du har noen sopp liggende, er de også supert oppi her.

På dette tidspunktet begynner både ris, søtpotet og tofu å bli ferdig, så da er det bare å slenge det hele opp i en bolle, skylle vannet av salaten og legge det friske på tallerkenen til slutt. Har en limebåt er dette komplett, spesielt med et lite dryss salt over herligheta til slutt. Dressingen på bildet er bare oatly iFraiche rørt ut med sriracha.

Og tenke seg til – innerst i kjøleskapet fant jeg en kald øl også. Sett på makan til flaks!

Please, ikke kast mat! Bruk det til å lage en durabelig restefest istedet, for eksempel en texmex-bolle!

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.