Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!
Middag, På grillen, Tofu

Grilla grønnsaksspyd med tofu

ingen kommentarer enda

ENDELIG er grill-sesongen i gang! Den lot jaggu vente på seg med den tristeste våren noensinne, men nå dere. Nå skal det grilles, og når det skal grilles, er grilla grønnsaksspyd med tofu en sikker vinner.

Vegan
Mengde: 10-12 små spyd
Arbeidstid: 30-45 min + grilling

Tidligere i juni hadde min kjære mamma bursdag, og som vanlig var vi på hytta i Stavern da det var dags for feiring. Dere veit jo at jeg elsker Stavern, men i tilfelle det er news for deg, så er den veldokumentert blant annet her. Stavern er ro i sjela, sol i fjeset, barføtt i gresset og mange mennesker til middag stort sett hele tiden. Også på bursdag, naturligvis. Jeg sa til mamma at hun kunne få ønske seg det hun ville på bursdagen sin, and that she did, for å si det sånn: Hun ønska seg litt sånn grill-tapas.

Og grill-tapas, det ble det! Grill-tapas er vel egentlig ikke et ord, men hos oss betyr det masse godt på bordet, og noe av det på grillen. Jeg lagde masse mat, og flere av oppskriftene kommer ut senere også, men bare for å friste, da: På bordet sto det aioli, ruccolapesto, vannmelon- og tomatsalat, agurksalat med koriander og lime, grilla poteter, foccacia, grilla nykål med persilleolje, og disse grillspydene, da.

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

Her er det fritt frem med de grønnsakene du er glad i, men det er en fordel å velge noen som trenger omtrent like lang tid på grillen. På mine spyd var det squash, paprika, hel sopp og tofu i store terninger, i omtrent like store biter, slik at alt får ligge nedpå grillen underveis. Jeg har blitt veldig fan av å bruke doble grillspyd (enten de som kommer sånn, eller ved å bruke to og to) på mat som dette – da unngår du at grønnsakene bare snurrer rundt og rundt når du skal snu spydet… For det vet vi jo alle at skjer.

Marinaden er en god, salig blanding av masse smaker, og den kan du lett tilpasse til det du har, eller det du vil at maten skal smake. Agave er knall å ha oppi fordi den bidrar til en deilig karamellisert sødme i grønnsakene sammen med alle de sterkere smakene.

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

Grilla grønnsaksspyd med tofu

1-2 squash
1-2 paprika
10-15 sopp
2-3 pk tofu

6 ss olivenolje
2 ss agave
12 ss soya
2 ss sriracha
1 ss tomatpure
1-2 ts løkpulver
1-2 ts hvitløkspulver
1-2 ts paprikapulver
1-2 ts pepper

Start med å rense og dele grønnsakene. Jeg liker å ha dem i store chunks, da blir det ikke tørt eller brent på grillen, og det er mindre styr med å få dem på spydene. Ha alt oppi en stor bolle.

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, og hell den over grønnsakene. Bland det godt, men forsiktig, med henda. Dekk til bollen med noe tett, og la den stå og godgjøre seg i hvertfall 20 minutter, gjerne en hel time, eller helt fra kvelden før.

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

Om du bruker trespyd, la dem ligge i vann i ti minutter før du begynner å ordne. Da tar de ikke fyr på grillen. Bruk doble spyd, og få med litt av hvert på hver og en. Legg dem på et brett ettersom du jobber. Om det blir marinade til overs i bollen kan du ta vare på denne, og bruke på nytt.

Når du skal grille spydene, er det alltid ett uromoment: Blir tofuen sittende fast på grillen? På hytta blir den det litt, hjemme blir den det ikke, og det eneste som er ulikt er typen grillrist. Trikset er å tørre å la den ligge lenge nok til at den faktisk er grillet, men ikke fastbrent. Bruk en klype og en stekespade til å snu dem. Om noe sitter igjen på grillen, gjør ikke det noe. Jeg griller mine på rundt 200 grader, med lokket igjen, og snur dem underveis. Her må du se an grillen din, men det som er så kjekt med grill er jo at det er lett å se når maten er fiks ferdig!

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.