Restefesten fortsetter, med kanskje den mest klassiske av alle rester: Pølser. Og potetmos. Og ganske mye grilla grønnsaker, da.

Jeg synes det var skikkelig trivelig å skrive og publisere første restefest-teksten, samtidig som jeg var ganske så usikker på om det var noe som kom til å falle i smak hos dere. Det er jo ikke en oppskrift-oppskrift som sådan, men tenkt mer som noen tips og triks og et lite blikk “bak scenen” her på bloggen. For de fleste middagene våre er jo ikke de som havner på bloggen, tro det eller ei, det er de som raskes sammen på slutten av en altfor hektisk dag, med et mål om å bruke opp det som må brukes opp i kjøleskapet. Dere veit jo hvordan det er, tipper jeg?

Før jeg begynner på denne, må jeg få lov til mat-mimre litt. Da jeg vokste opp var restemiddag en helt vanlig middag, og da jeg vokste opp gikk det også mye i poteter, stua makaroni, kjøtt, kokte grønnsaker. Sikkert som i de aller fleste andre norske hjem på åtti- og nittitallet. Og restematen, det var å steke opp igjen alt i en og samme panne. Det “riktige” navnet for det er vel kanskje pytt i panne, men hjemme hos oss het det suggel. Med tjukk l. Prøv å si det en gang til. Suggel. Rareste ordet jeg veit om.

Uansett, da. Speaking of pølser. Vi har etterhvert funnet noen veganske ferdigpølser vi synes er gode, blant annet denne gran chorizoen fra Wheaty. De selges blant annet på Sunkost på Gunerius. Når det er en pakke med sånne i kjøleskapet, gjør det restemiddagen både enklere, mer næringsrik og bedre.  Så! Let us get to it.

Ikke kast mat! Alt trenger ikke være en oppskrift-oppskrift for å være en supergod middag. Restefest, rett og slett!

Restefest: Pølse og potetmos med grilla grønnsaker

Denne restefesten startet med et lass med litt grønnsaker. Skjønner dere hva jeg mener? Litt av alt, hadde vi. Litt potet. Litt gulrot. Litt squash. Litt paprika. Litt løk. Litt blomkål. Litt potet. Litt fennikel. Rett og slett litt av omtrent alle grønnsakene vi pleier å ha i hus, men ikke nok av noen til at de på egenhånd utgjør hoveddelen av en middag for to.

Da er det faktisk bare en ting å gjøre. Det er å finne frem en ildfast form, en fjøl og en kniv, og kutte grønnsakene i store chunks før de fyker oppi. Jeg holdt igjen potet og en rødløk, for de ville jeg bruke til andre ting, men ellers gikk alt mulig rart oppi: Squash, gulrot, paprika, fennikel, blomkål, gul løk og hele hvitløksfedd. Over grønnsakene rislet jeg litt olivenolje, litt eplecidereddik, salt og pepper, fant noen halvtørre stilker med timian og en skive sitron. Blandet godt, og satt det hele inn i ovnen på 200 grader.

Ikke kast mat! Alt trenger ikke være en oppskrift-oppskrift for å være en supergod middag. Restefest, rett og slett!

Samtidig finsnittet jeg en rødløk, og hadde den i panna sammen med nøytral olje, laurbærblad og salt. Målet var karamellisert løk, som ble mer som sprøstekt løk, som også var helt greit, fordi sprøstekt løk og potetmos hører jo sammen. Løken kan ligge så lenge du bare orker, gjerne på lav/medium varme, men om du får dårlig tid kan du skru opp temperaturen. Bare husk å røre, det gjorde ikke jeg.

Potetmosen lagde jeg omtrent etter oppskriften min på grov potetmos. Jeg hadde igjen en liten slant usøtet soyamelk som jeg rørte inn. Du kan bruke alle typer usøtet plantemelk eller plantefløte, men om du ikke har det, går det helt fint med bare smør også.

Pølsa kuttes i skiver på ca en halv centimeter, og i stekes i samme panna som løken etter at den er karamellisert. Når grønnsakene er ferdige, er det bare å dandere herligheta! Jeg bruker ikke noe saus av noe slag her, potetmosen blir kremete og grønnsakene saftige, men en knert dijonsennep synes jeg gjør seg.

Ikke kast mat! Alt trenger ikke være en oppskrift-oppskrift for å være en supergod middag. Restefest, rett og slett!