Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.
Saus, dipp og topping

Langtidskokt tomatsaus

3 comments

Well hello hello hello – vi har en ny tomatsaus in the house! Denne lager seg selv på ovnen mens du kan sitte i sola og lese en bok, og takket være litt hjelp fra en blender, er den også perfekt til pizza.

Mengde: ca 1 liter ferdig saus
Arbeidstid: 10 min + 2+ timer koking

Vi har jo snakket om dette før, men jeg er altså en vrangpeis når det kommer til tomatsaus. Jeg synes ofte de er smakløse, på kanten til å være bitter, vannete og lite givende å ha til middag. Samtidig, i god vrangpeis-ånd, synes jeg tomatsaus kan være så godt at jeg spiser det som dip sammen med aioli når den først er god. Men da skal den altså være god.

For det er jo sånn, at selv vrangpeisen ikke kan fornekte at tomatsaus ofte betyr at det tar kortere tid å lage middagen, at det passer til så mangt, at det er lett å bruke opp, og alt det som er så smart og fint med tomatsaus. Meeeen. Ikke den kjedelige tomatsausen, værsåsnill, værsåsnill, værsåsniiiiiill.

Lenge har løsningen min vært å lage tomatsaus i ovnen. Det er fortsatt en favoritt, men jeg har også full forståelse for at mange synes det er en litt omstendelig prosess, og jeg får ofte spørsmål om den kan lages på ovnen istedet. Og det er jo klart den kan det, det bestemmer man jo selv, samtidig som jeg jo vet at grunnen til at tomatsausen i ovnen blir så god, er fordi den får varme fra alle kanter, og karamelliseres jevnt og trutt. I fem timer. Så utfordringen til meg selv var som følger:

Kan jeg lage en god tomatsaus som tar kortere enn fem timer å lage, og som ikke må bakes i ovnen? Jeg tror svaret på det må bli ja, for denne tomatsausen er jeg faktisk blitt skikkelig glad i. Den lages i tykkbunnet gryte med lokk (jeg bruker Le Creuset) på ovnen, og den tar ikke fem timer, men den bør få stå og putre i to. Det som er fint med jerngryter med lokk er at de holder godt på varmen, så om du må ut en tur, er det bare å skru den av, og skru den på igjen når du kommer inn igjen. Og ikke minst: Lag såpass mengde at det blir en god bunke porsjonsglass med tomatsaus i fryseren.

Denne gangen kjørte jeg også sausen i blender før den fikk koke inn ytterligere, og det skal jeg fortsette med. Det gjør den fin og glatt, og da er den enda bedre å bruke på pizza, synes jeg, når det ikke er sånne chunks fra bokstomatene i sausen. Dette steget er naturligvis valgfritt.

Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

Langtidskokt tomatsaus som passer til alt

2 rødløk
4-6 hvitløksfedd
4 bokser grovhakkede tomater (gjerne øko)
1 ts salt
2 ts sukker eller agave
3 laurbærblad
1 klype chilliflak
1 ts paprikapulver
Olivenolje

Start med å finsnitte rødløken så mye du bare klarer, eller bruk en mandolin om du har en. Ha løken sammen med en klype salt og god klunk olivenolje, et par spiseskjeer, i gryta, og sett den på medium varme. De skal få surre og holde på for seg selv til løken er helt mør og har krympa ganske mye. Rasp eller finhakk hvitløksfeddene, og ha dem og chilliflak oppi sammen med løken i et par minutter.

Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

Ha deretter oppi tomatene. Skyll ut boksene med et par dl vann, og ha det også oppi gryta. Ha oppi salt, sukker, laurbærblad og paprika. La det koke opp, skru ned varmen så det kun småputrer, la lokket ligge nesten helt på, og la gryta stå i et par timer. Rør gjerne rundt med jevne mellomrom.

Etter et par timer, fisk ut laurbærbladene, og bruk stavmikser i gryta eller ha sausen oppi en blender, og kjør den helt glatt. Ha den tilbake i gryta, og la den putre i 15-20 minutter til. Smak til med salt og sukker i den siste runden.

Jeg fordeler denne sausen på 4 glass som holder ca 2,5 dl hver, putter tre i fryseren og ett i kjøleskapet. Du kan bruke den som pastasaus, pizzasaus, dip til foccacia sammen med aioli og ruccolapesto, eller bruke den som base til en saus du bygger ut med grønnsaker og linser.

Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

3 Comments

  1. Fin oppskrift! skal bli testet ut i mat og helse oppgave i morgen!

  2. Olav Neeraas

    Paprikapulver: Røkt eller “vanlig

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.