Om du kan grille pizza? Ja, det kan du! Pizza med vegansk ost og tomatsaus, for eksempel.
Middag, På grillen

Grilla pizza med tomatsaus, pesto og med eller uten “ost”

ingen kommentarer enda

Har dere testet pizza på grillen? Hvis ikke, det må dere gjøre umiddelbart! Så godt, så sprø bunn, så deilige bobler i kanten. Top notch sommerstemning!

De siste ukene med fint vær har vi stort sett laget mat på grillen. Ikke bare er det skikkelig godt og skikkelig trivelig, det betyr også mindre oppvask, mindre rot på kjøkkenbenken, og litt lavere skuldre rundt bordet, hvertfall her hos oss. Vi griller det meste, og pizza er noe av det vi griller mest. Du trenger en pizzastein og grill med lokk, men utover det er det ready, set, go!

Pizza på grillen er både veldig lett og veldig, veldig godt!

Når det er pizza på gang, har vi en veldig kjekk arbeidsfordeling (hvertfall for meg): Øystein lager deig (for jeg hater å elte, som kjent), og jeg lager tomatsaus og fyll. Men denne gangen begynte Øystein å blande seg i fyllet, for han ville ha ost. Og vi har jo sluttet å spise ost, så det var snakk om “ost”, vegansk ost. Som jeg er fryktelig skeptisk til, uten at jeg helt vet hvorfor, kanskje det bare er fordi jeg ikke savner ost så fryktelig mye. Og fordi jeg alltid har syntes pizza uten ost har vært skikkelig godt uansett, fordi grønnsakene får være enda mer fremtredende. Men når en av to vil ha ost, og vi uansett skal lage to pizzaer, da er det jo veldig enkelt: En uten ost. Og en med ost.

Pizza på grillen er både veldig lett og veldig, veldig godt!

The tricky part med vegansk ost, er jo nettopp smeltingen. Den vil aldri smelte og bli like stringy som kumelkost, sånn er det bare med den saken. Men! Det går jo an å gjøre det man kan for å få det til så godt som det går, når det først skal ost på pizzaen.

Det første er jo hva slags type ost. Det finnes så mange varianter, og jeg har ikke vært i nærheten av å prøve dem alle. Det har kanskje dere, kjære lesere, så legg gjerne igjen kommentarer! Jeg tok tipset til venninne Øydis, som bruker Tofutti Mozarella i blokk (den får du kjøpt på Meny). Jeg finraspet den for å få mest mulig overflate å smelte på, uten at det var store chunks, og rislet olivenolje oppå osten på pizzaen, sammen med salt. Øystein var fornøyd! Og jeg likte den uten ost best, vrangpeis som jeg er.

Det må også sies at det aller, aller beste med å grille pizza, er hvor sykt god og sprø bunnen er. Det blir jo som å steke den i pizzaovn, når den får masse deilig varme rett i bunnen. Da blir den sprø, aldri seig eller slapp, og fyllet får varme underfra også, på en helt annen måte enn i ovn.

Det er fortsatt sånn at jeg synes at det skal være få, men fantastiske, smaker og råvarer på pizzaen. Denne gangen gikk vi for tomatsaus, den nye, langtidskokte varianten, en god, ren pesto, og ost.  Jeg har begynt å kjøpe store glass med pesto hos Baker Hansen, de har en vegansk pesto med rene, gode råvarer som er helt fantastisk god, og ikke minst drøy i bruk. Med pesto i kjøleskapet blir hverdagen lett, altså. På den med “ost” brukte vi altså “ost”, og på den uten brukte jeg Not Parmesan.

Om du kan grille pizza? Ja, det kan du! Pizza med vegansk ost og tomatsaus, for eksempel.

Grilla pizza med tomatsaus, pesto og “ost”

2 emner pizzadeig
ca 2 dl tomatsaus
1/4 blokk tofutti mozarella og/eller
Not Parmesan
Olivenolje
Pesto
Salt 

Sett pizzadeig etter oppskrift, og finn frem tomatsaus og pesto (om du har et lite planleggingsgen, er det lurt å lage disse tingene klart på forhånd, og ha i fryseren. Da går det veldig fort å lage pizza). Om du ikke har ferdig tomatsaus, kan du sette den til kok før du setter pizzadeigen, og la den putre til deigen er ferdig heva.

Når du begynner å montere pizza: Legg pizzastein på kald grill, og skru på grillen. Vi griller på gassgrill, og når vi skal grille pizza vil vi ha den så varm som overhodet mulig, gjerne 300 grader. La lokket være på.

Kjevle ut deigen på et bakepapir (klipp det til så det er rundt, og passer pizzasteinen), smør på et tynt lag med tomatsaus, klatt på pesto. Riv ost om du skal bruke det, og legg den i små hauger rundt om, ikke et jevnt lag. Risle noen dråper olivenolje oppå hver lille haug, og strø litt salt over til slutt. Du kan ha på Not Parm i tillegg, om du vil det.

Når grillen er varm, drar du forsiktig bakepapiret fra et brett og over til pizzasteinen. Pass på at dette er veldig varmt. Legg på lokket, og vent. Målet er å åpne så lite som mulig for å ikke slippe ut varmen. Vi steker våre i rundt 10-12 minutter, men her må du se an din egen grill.

Den er ferdig når den er boblete og sprø i kantene – enjoooooyyy, som de sier!

Om du kan grille pizza? Ja, det kan du! Pizza med vegansk ost og tomatsaus, for eksempel.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.