Grønn pizza er min all time-fav pizza! Fordi alt som er grønt er godt, vet du.
Middag

Grønn pizza

ingen kommentarer enda

Med grønn pizza mener jeg ikke bare at den er vegansk og plantebasert – jeg mener at den bokstavelig talt er helt, helt grønn! 

Mengde: 2 porsjonspizzaer
Arbeidstid: 45 min + hevetid

Om du tenker, hm, har jeg ikke sett denne oppskriften før, så har du faktisk det. Opptil to steder, til og med, for det finnes en versjon av denne både i boka mi, og her på bloggen, i en gammel oppskrift som heter vegan day pizza fra 2014. 2014! Det føles fryktelig lenge siden. Uansett så er pizzaen så god at jeg synes den fortjener sin egen bloggpost også, og dessuten synes jeg det er ganske fint å tenke på at den første veganske pizzaen jeg noensinne lagde hjemme hos meg selv, fortsatt er en av de jeg synes er desidert best.

La oss starte på bunnen, for det er viktig med en god bunn. Jeg har min klassiske pizzadeigoppskrift godt innarbeida nå, du finner den her. Den blir elastisk og veldig fin å jobbe med, slik at du får kjevlet den så flat som det går an, omtrent. Det er også et viktig poeng å steke pizza riktig: Har du pizzastein, bruk pizzastein, og la den ligge i ovnen mens den varmer seg opp. Har du ikke pizzastein, bruk en svart bakeplate, og gjør det samme med den: La den stå i ovnen mens ovnen varmer seg opp, så varmt som du overhodet klarer å få den.

Grønn pizza er min all time-fav pizza! Fordi alt som er grønt er godt, vet du.

Også er det fyllet. Min beste nøkkel til god vegansk pizza, er å velge sine råvarer med omhu, og deretter forbehandle enkelte av dem. Da kommer den deiligste karamelliserte smaken frem, du trenger kortere steketid på dem, og kanskje viktigst av alt: Du får ikke en soggy pizza full av vann som grønnsakene har sluppet i stekeprosessen.

På den grønne pizzaen bruker jeg alltid en pesto som saus, enten en ren, god basilikumpesto eller en ruccolapesto. Oppå den legger jeg et tynt lag med frisk spinat, de skal ikke ligge i haug, men spredd utover. Squashen snittes syltynt, det samme gjør løken, og begge deler stekes på forhånd i panna, løken til den er helt karamellisert. Aspargesen får også en runde i panna før det hele går på pizzaen, og toppes med pinjekjerner og Not Parmesan. And there we have it: Grønn pizza!

Grønn pizza er min all time-fav pizza! Fordi alt som er grønt er godt, vet du.

Grønn pizza

2 porsjonspizzaemner
2-3 ss grønn pesto
2 store håndfull frisk spinat
1 gul løk
1 squash
8-10 små asparges
Pinjekjerner
Not Parmesan
Frisk basilikum
Olivenolje
Salt og pepper

Start med å sette pizzadeigen, og la den heve til dobbel størrelse.

Om du skal lage pesto og Not Parm fra bunnen av, gjør det mens deigen hever. Om du skal velge å lage bare en av de to tingene, velg ferdiglaget pesto, og lag Not Parm’en, den gir masse smak du ikke vil gå glipp av.

Snitt løken i tynne skiver, gjerne med mandolin, og la den steke på lav varme med olivenolje og en klype salt til den er mør, myk og karamellisert. Legg den til side på et fat, og gjør det samme med squashen. Den kan være grei å steke i to omganger. Legg til side. La aspargesen gå raskt i panna, et par minutter, og legg den også klar på fatet.

Kjevle ut deigen på et bakepapir, og smør på et tynt lag pesto. Legg spinatblader pent utover, de trenger ikke legge tett i tett. Legg karamellisert løk mellom spinatbladene, squashskivene pent utover, og aspargesen på toppen der igjen. Strø over Not Parm og pinjekjerner.

Ta det glovarme brettet forsiktig ut av ovnen, og dra bakepapiret raskt over på den, og sett den lavt i ovnen på så høy varme som ovnen til går til (ikke varmluft). La den steke til den er sprø i kantene, og pinjekjernene har fått fin farge.

Strø over litt salt og pepper og frisk basilikum rett før servering.

Grønn pizza er min all time-fav pizza! Fordi alt som er grønt er godt, vet du.

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.