Middag, På grillen

Medbrakt til grillen

ingen kommentarer enda

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal grille – uansett om man er den som ikke spiser kjøtt, eller om man er den som har invitert en gjest som ikke spiser kjøtt. Dette er den enkleste måten å løse dét problemet på!

Tidligere i sommer var vi invitert på en sommerfest, på en fantastisk fin hytte med utsikt over fjorden, med masse folk, og en herlig bring food to the table-invitasjon. Jeg elsker fester som er sånn, at alle tar med litt. Å se hva folk liker, hvordan de lager det og hva de har lyst til å dele med andre, det er helt fantastisk fint. Samtidig så er det jo sånn, at i de aller fleste tilfeller spiser verken Øystein eller jeg halvparten av det som dukker opp på bordene. Og det er helt forståelig, ikke lov å bli fornærma for, ikke lov å bli sur for, for sånn er verden. Foreløpig, hvertfall.

Denne gangen, som så mange andre ganger, løser jeg det ved å lage noe som alle kan spise, og å ta med noe ekstra som er forbeholdt de som ikke spiser det andre på grillen. For jeg vil jo gjerne at de som ikke er veganere eller vegetarianer, også skal få smake på det jeg har med. Men grønnsaksspyd til 40, dét tar jeg ikke med meg på grillfest. Det innrømmer jeg gladelig!

Til bordet hadde jeg med tre dipsauser. Det er lett for meg å lage mye av, og det er alltid velkomment til all slags mat, brød og salater. Og du trenger jo ikke ha med tre, men vi skulle på italia-temafest, og da lagde jeg tre sauser; en rød, en hvit og en grønn, som tilsammen er det italienske flagget. Jeg kjøpte tre fine sylteglass som vertinna fikk beholde etterpå, for jeg visste hun hadde mye bær på gang i hagen.

I tillegg lagde jeg en pose med marinerte grønnsaker. Grønnsaker blir bedre jo lenger de får marinere, så disse lagde jeg flere timer før vi skulle dra, og la dem i kjøleskapet. Litt for mange timer, viste det seg, for jeg glemte å ta dem med (!) når vi først skulle dra. Haha. Jaja! De var minst like gode å grille dagen etterpå, de.

Dipsauser to go

Vegansk aioli
Ruccolapesto
Italiensk dressing med bakt paprika

Marinerte grønnsaker to go

Her kan du bruke det du vil av grønnsaker, men jeg synes spesielt squash og asparges er helt fantastisk marinert på grillen. Store paprikabiter likeså, og maiskolber blir også helt supert i marinade. Det samme gjelder poteter.

Squash
Asparges
Potet
Mais

1 ss nøytral olje
1 ts salt eller røkt salt
2 ts paprika og/eller røkt paprika
1 ts hvitløksgranulat eller -pulver
0,5 ts chillipulver
0,5 ts malt pepper

Jeg lagde disse i en tykk plastpose (de som man bruker om igjen, vet dere, de med klips på toppen) i og med at de skulle være lette å ta med. I en pose blir også marinaden bedre fordelt enn i en boks, synes jeg. Men bruk gjerne en boks. Kutt grønnsakene i passe chunky biter, ha dem i posen, og hell over nøytral olje og krydder. Mengdene her er basert på 1 squash, 1 bunt asparges og 1 paprika.

Når du skal grille, plukker du grønnsakene ut av posen, og legger dem enten rett på grillen, eller på alufolie eller et eget grillbrett om du har det, om du ikke vil blande grønnsakene med resten. Du kan gjerne lage spyd også.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.