Lag din egen karamell - av dadler!
Kaker og godis

Daddelkaramell

Nivå Enkel 7 comments

Unnskyld meg, men karamell av tre ingredienser, egentlig to, aller mest egentlig bare én? IS IT POSSIBLE? Yes. Det kalles daddelkaramell.

Mengde: Lett justerbart
Arbeidstid: 5 min

Okei. Jeg føler at det må en etymologidiskusjon til her, nok en gang, fordi det er jo klart at dadler ikke er karamell. Ordet karamell kommer jo av karamellisering, som er det som skjer når rørsukker varmes opp til 160-200 grader, og basically koker, blir brun, og myk eller hard, alt ettersom hva annet du gjør med den og fyller den med. Det er en egentlig karamell. Men! Det er ikke det samme som at andre ting kan smake som karamell. Og det er dét vi holder på med her, for unnskyld meg, hvis jeg kan velge mellom å spise kokt sukker eller naturlige dadler, så er det et ganske greit valg for meg, altså.

Mitt bruksområde for daddelkaramell har først og fremst vært når jeg lager is, for daddel har nemlig en fantastisk effekt på kokosmelk når du lager is. Men – herregud, hvor går egentlig grensene? Som fyll i en kake? Som topping på en is? Sammen med friske bær og vaniljesaus? Rett fra bollen? You tell me!

Det er et triks her, og det er å lete etter de gode, store, saftige rotabdadlene som er myke, klissete og sååå gode å spise til en kopp kaffe. De harde, små, tørre kan også brukes, men da må de først bløtlegges i kokende vann. Det er the juicy stuff du er på jakt etter her.

Lag din egen karamell - av dadler!

Daddelkaramell

10-12 store dadler
2-4 ss kokende vann
0,5 ts havsalt

Finn frem en blenderboks eller en kjøkkenmaskin med kuttekniver. Ta stenene ut av dadlene, og ha dadlene oppi blenderboksen. Kjør til de begynner å bli en jevn masse, du må helt sikkert skrape ned sidene flere ganger underveis. Spe med kokende vann for å få kjørt alt sammen, og for å justere konsistensen på karamellen, så den passer akkurat din smak. Rør inn en klype havsalt til slutt, eller litt mer, om du vil ha salt karamell.

Oppbevares på en tett boks.

Lag din egen karamell - av dadler!

7 Comments

 1. Å shit! Dette altså, nam! Dadler er noe av det beste jeg vet og denne så helt fantastisk ut. Skal straks få ut fingen og lage kokosis med dadelkaramell swirl.

 2. Herlighet, det så jo helt nydelig ut. Og så enkelt? Dette må jammen lages!

 3. oohhh! Og man kan ha litt vanilje oppi!

 4. Katharina

  Holder dette seg lenge eller bør det spisest kjapt? Har så mye dadler jeg må bruke opp haha! Så sinnsykt godt ut! :D

  • Den har nok kortere holdbarhet enn dadler, men dadlene holder seg jo kjempelenge!

 5. Synøve

  Skal lage sjokoladeisen din. Og skal da ha 2dl daddeøkaramell i. Hvor mye blir det av den oppskriften her?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.