Om du kan lage vegansk sjokoladeis hjemme uten ismaskin? Ja, det kan du!
Kaker og godis

Dobbel sjokoladeis

Nivå Medium 10 comments

Hva sier du en skål med mørk sjokoladeis? Sier du nei? Nei, det gjør du ikke, du sier ja, for dette er den beste isen jeg har laga hittil i livet! I kid you not!

Mengde: ca 8 dl ferdig is
Arbeidstid: 30 min + frysetid

Altså, dere. Dette er den første posten etter min selvpålagte bloggsommerferie, og jeg tror den, ferien altså, gjorde meg bedre enn jeg hadde forestilt meg. Det er nemlig sånn, at det er ganske mye jobb å drive en sånn blogg som dette. Jeg sier ikke det for at dere skal si å så flink, men jeg sier det fordi det er en viktig påminnelse til meg selv å huske å ta pauser innimellom. Sånn at motivasjonen, inspirasjonen og kreativiteten kommer tilbake, når den er på vei avgårde. Sånn at jeg kan fortsette å synes at det er gøy å lage Bonanza hver dag.

Ti dager fri tok jeg meg, og syv dager tok det før jeg flytta inn på kjøkkenet med tusen ideer. Det har sett helt koko ut der, dere skulle bare visst, og når jeg har sett mine egne instastories senere har jeg måtte le, for jeg ser jo littegranne vill i blikket ut, der jeg prøver, søler, feiler, er bustete på håret, usminka og veldig, veldig glad. En av tingene som skjedde i denne koko-bobla mi, var altså denne isen.

Om du kan lage vegansk sjokoladeis hjemme uten ismaskin? Ja, det kan du!

Jeg lagde mye is i fjor, som dere kanskje vet. Da var det ispinner som sto på planen, og jeg hadde lyst til å lage masse is i sommer også. Men jeg har ikke helt fått til det jeg har hatt lyst til, det har ikke blitt like godt, og jeg gikk litt tom for pågangsmot på isfronten. Men så vettu. Så skjedde det. Jeg droppa ispinner, ville lage kuleis, begynte å lese masse testforsøk fra andre folk (sånn at jeg slipper å gjøre de samme feilene, eventuelt kan prøve, feile og lure på hva i alle dager som skjedde nå), og har lekt meg litt med noen nye komponenter i isen.

Det første er daddelkaramellen. Jeg har brukt det i ispinner før, og ofte dadler i isen, men å lage karamellen på denne måten i forkant, det gjør underverker for iskremen. Sammen med bare en liten mengde stivelse, enten arrowroot eller maisstivelse, bidrar det til at isen ikke krystalliserer seg. Vet du hva det betyr? Det betyr at det er lett å lage god kuleis uten ismaskin!

Lag din egen karamell - av dadler!

Det andre er faktisk noe så lite logisk som varme. Kokosmelkfettet tåler varme godt, og når det varmes opp over vannbad sammen med plantemelk og stivelse før det avkjøles, skjer det noe magisk med fettinnholdet i kokosen, som definitivt er noe vi ønsker at skal skje. Dette løser også problemet med at det noen ganger, ikke alltid, skjærer seg mellom kokosmelkfett og vannet i plantemelka.

I dette første forsøket gikk jeg for dobbel sjokolade i isen, og sjokoladetrekk som stivner på isen til topping. Syndig opplegg, ass. I love it. Hva blir neste, da? Har dere noen ønskesmaker?

Om du kan lage vegansk sjokoladeis hjemme uten ismaskin? Ja, det kan du!

Dobbel sjokoladeis

2 bokser kokosmelk (kun kremen, ikke vannet)
1 dl kakao (jeg bruker råkakao)
ca 2 dl daddelkaramell
1 dl mandelmelk eller annen plantemelk
0,5 dl av kokosvannet
ca 1 dl finhakket mørk sjokolade 
1 ss maisstivelse eller arrowroot-stivelse
En liten klype salt
0,25 ts vanilje

Sjokoladetrekk

2 ss kokosolje
2 ss råkakao
1-2 ss lønnesirup eller agave
En klype salt

For å lage denne isen, må kokosmelkboksene ha stått i kjøleskapet over natta i forkant, slik at kokosvannet og kokoskremen har skilt seg. Noen bokser gjør dette i romtemperatur også, men det er garantert å skje i kjøleskap. Om det ikke skjer kan det hende du har en kokosmelk med for lavt fettinnhold. Jeg bruker øko-kokosmelka til santa maria, og det funker helt fint. Du kan også bruke ren kokoskrem, da skal det gå fint å ikke ha den kjøleskap, men det lønner seg uansett.

Finn frem en stor bolle i glass eller metall, som du vet at passer over en gryte til vannbad senere. Åpne kokosmelkboksene, og bruk en skje for å ta ut kun kokoskremen. Kokosvannet kan du spare, og bruke i en smoothie eller kake. Bruk enten en håndvisp eller en miksmaster eller lignende til å vispe kokoskremen myk og fluffy før du fortsetter.

Rør inn vanilje, salt, arrowroot eller maisstivelse, finhakket mørk sjokolade, daddelkaramell og kakao i kokosmelka, før du rører inn mandelmelk og litt av kokosvannet. På dette tidspunktet kan det skje at det ser ut som at røra skiller seg. Det gjør ingenting, den går tilbake til normalen over vannbad om få strakser.

Kok opp vann i en kjele, sett bollen over, og rør rundt i bollen til sjokoladebitene har smelta, og om den delte seg, har smeltet sammen igjen. Dette skal ikke koke, det skal såvidt varmes opp!

Om du kan lage vegansk sjokoladeis hjemme uten ismaskin? Ja, det kan du!

Kle en form, gjerne med lokk, med bakepapir, og ha isen over i forma. La den stå på benken til den er avkjølt etter oppvarminga, og sett den deretter i fryseren.

Du kan spise denne etter ca tre-fire timer i fryseren, da er den som en blanding av mousse og iskrem, og er lett å rulle kuler av. Den blir ganske så frossen av å stå i fryseren (naturligvis), men ved å la den stå i romtemperatur i 10-15 minutter før du ruller kuler av den, går det helt fint.

Om du vil lage sjokoladetrekk gjør du det rett før servering. Varm opp kokosolje (jeg gjør dette også over vannbad, mikro går også fint), og rør inn råkakao, søtning og salt. Hell den forsiktig over isen, og så stivner den helt av seg selv.

Om du kan lage vegansk sjokoladeis hjemme uten ismaskin? Ja, det kan du!

10 Comments

 1. Marita

  Kan man droppe sjokoladen og bruke mer kakao eller?

  • Du kan det (trenger ikke bruke mer kakao heller), men den er veldig bra for konsistensen. :)

 2. Hilde

  Mm! Tok utgangspunkt i denne oppskrifta for å lage multeis til juledesserten, trur det blir bra! Smakar godt ufryst i alle fall ;)

  • Ooooiiii så utrolig kult! Det kommer mannen min til å bli misunnelig på, han elsker multer! Hvordan gjorde du det? Droppet all sjokoladen, og rørte inn multene til slutt?

  • Ja, droppa all sjokoladen, og hadde ca 50/50 syltetøy/heile bær. Brukte berre kokosvatn i stedet for plantemelk, og det blei kanskje litt tydelig kokossmak (spesielt for dei som er vant med fløyteis). Lurte óg på med det med oppvarminga , har det noko anna funksjon enn å smelte sjokoladen? For det leddet skippa eg óg, men mulig kremen hadde blitt endå smoothare om eg hadde varma det litt opp? Men – isen blei veldig god – og godt mottatt! Pynta med karamelliserte hasselnøtter og heile multer. :)

  • Hei! Ja, det skjer et eller annet med fettet i kokosmelka når den varmes opp i vannbadet jeg synes gjør isen bedre, som om alt blir bedre inkorporert og glattere konsistens på isen :) så kult at du testa! Må teste selv jeg!

 3. Julianne

  Hei! Hva menes med vanilje? Er det vaniljesukker, vaniljeessens, frø fra vaniljestang – eller noe annet? :)

  • Jeg bruker somregel vaniljepulver på glass. Ikke vaniljesukker, men ren vanilje. :)

 4. Julianne

  Oki, takk! Jeg hadde ikke det, men brukte vaniljeessens, det funket fint. Isen ble syyykt god og skal definitivt lages igjen! :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.