Fattoush

Fattoush er en levantisk brødsalat, og før du begynner å rynke på nesa av ordet brødsalat, hear me out, for dette er deeeeliiiciiooussss.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min

I utgangspunktet består en fattoush av de samme godsakene som de fleste andre salater: Grønn salat. Løk. Tomat. Agurk. Ting vi kjenner godt og stort sett alltid tar med oss hjem fra butta. I tillegg har den noen friske urter, nærmere bestemt bladpersille og frisk mynte, og da begynner vi å snakke om litt nytt territorie, kanskje. Og så vettu, så kommer det pita. For det fattoush er, er nok en deilig måte å bruke opp dagsgammelt brød, i pitaform. Og det er med pitaene en fattoush virkelig skjer, for vet du hva? Varme, sprø pitabiter i en salat er altså så mye bedre enn man skulle tro!

I tillegg er det selvfølgelig snakk om en dressing her, og den inneholder endel ingredienser de fleste av oss ikke nødvendigvis har i kjøleskapet. Først og fremst granateplesirup og sumac. Granateplesirup er akkurat det du tenker at det er, sirup fremstilt av granateple. Det er mye brukt i kjøkken i midtøsten, og gir en deilig søtsyrlig smak til mang en dressing eller marinade. Du får kjøpt det på godt assorterte grønnsaksbutikker, og også en helsekost om du er heldig. Sumac er faktisk en bærbusk, hvor bærene tørkes og males. De smaker syrlig, surt, men ikke fullt så surt som sitron. I tillegg er de helt fantastiske fine i fargen, dyp røde. Du finner det på samme sted som granateplesirup, most likely. Vel verdt en skattejakt – skriv gjerne i kommentarfeltet om du vet om butikker som har det!

Gode grønnsaker er alltid viktig i en salat, så let etter de rødeste tomatene du finner, helt uavhengig av størrelsen på dem! Det vanligste er å bruke de store, grove myntebladene man ofte får kjøpt hos grønnsaksbutikken, men det går også helt fint å bruke de vanlige små, som du får hos Meny. Det er de jeg har brukt her.

Fattoush, levantinsk brødsalat, er en perfekt salat til lunsj eller middag. Vegansk er den og!

Fattoush

2-3 pitabrød
1/2 agurk
10-12 cherrytomater eller 4 store, røde tomater
1/2 rødløk eller 1 vårløk
Frisk persille
Frisk mynte
Olivenolje

2 ts sumac
2 ss frisk sitronsaft
2 ss granateplesirup
4 ss olivenolje
1 ts hvitvinseddik 
Salt

Start med å varme pitabrødene, og mens du gjør det, bland alle ingrediensene til dressingen. Smak deg frem med både olje, eddik, granateple og sirup, og sumac for den saks skyld, til du synes du har den perfekte dressingen. Smak til med salt, og la den stå og godgjøre seg mens du lager salat.

Vask alle grønnsakene, riv salatbladene med hendene opp i en bolle. Kutt rødløken i tynne skiver. Del agurken i to, skrap ut kjernen med en skje (den blir for vannete i denne salaten), og del dem i store chunks. Del tomatene i to eller fire – om de har mye væske inni, kan du fjerne den også. Bland inn urter – jo mer, jo bedre!

Rør inn halvparten av dressingen i salaten, og la den stå og soak up. Ta pitabrødene ut av ovnen når de er gyldne, og riv dem i store biter med henda oppi en annen bolle. Hell litt olivenolje og salt over bitene før du blander dem inn i salaten. Ha over resten av dressingen, og dryss gjerne litt ekstra sumac over til slutt.

Fattoush, levantinsk brødsalat, er en perfekt salat til lunsj eller middag. Vegansk er den og!

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Funhouzz_by_mutt

  Elsker måten du skriver på butta liksom hihi og det ser helt nydelig ut!! Denne må prøves!! Takk for inspirerende, fargerik og sunn blogg.. I LIKE YOU!!

 2. Hans

  Mange av granateplesirupene de har på internasjonale matbutikker har glukosesirup som ingrediens nr. 1 og bare litt granateplesirup.

  Sjekk derfor ingredienslisten før du handler, og mest sannsynlig bør man gå for en av de dyreste.

 3. Siri

  Kanskje mulig å bruke tindved (også kalt “nordens sitron”) i stedet for sumac?

  • Det kan godt hende! Høres spennende ut :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.