Grilla grønnsaker med tamarind-marinade
Middag, På grillen, Tofu

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

1 comment

Min teori er at det finnes like mange måter å grille grønnsaker på, som ord eskimoene har for snø (om vi skal tro på det, da). I dag: Tamarind!

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: ca 20 min

Jeg har en liten confession to make: Da jeg startet grillprosjektet, tenkte jeg at poenget med det var å vise at man kan grille mer enn grønnsaker. Og det er jo forsåvidt sant, all den tid jeg har grilla ganske mye pizza også, men det jeg lander på, som egentlig er ganske logisk, er at det uansett er grønnsakene som blir best på grillen. Trikset er bare å preppe dem riktig. Finne de riktige smakene. De riktige grønnsakene. Den riktige tiden for marinade, og hva vi skal ha ved siden av. Jeg elsker grilla grønnsaker, jeg. There, I said it!

Mine favorittgrønnsaker å grille, er sopp og squash. Jeg synes faktisk at squash blir så ekstremt mye bedre på grill enn i panne og i ovnen. Både på smak, men også på tekstur. Det virker som den trives bedre med grillen, på rist med flamme under, enn direkte varme i panne. Eller i ovn, for den saks skyld. Den smelter liksom ikke, den holder på formen og tyggemotstanden, men tar til seg enorme mengder smak, både fra marinaden og fra grillen. Jeg kunne levd på grilla squash. True story.

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

Denne marinaden, og bollen med grønnsaker, ble til på en ettermiddag hvor middag skulle gå fort. For meg betyr det at det ikke bør gå så veldig mye mer enn en halvtime, maks førti minutter, fra jeg begynner til jeg har mat i kjeften. Og dette tok nok under det, så grønnsakene fikk ikke veldig lenge i marinade. Har du mer tid, la de ligge, det blir så godt, så godt, så godt – men det går altså helt fint å la de ligge kortere også.

Denne gangen smekka jeg absolutt alt opp i samma bollen, maiskolber, tofu, sopp og squash. Jeg har også en ny favorittmåte å kutte squash som skal grilles på. Try it. Just do it.

PS. Er tamarind nytt for deg? Ta en titt her!

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

1 squash
10-12 aromasopp
2 maiskolber
1 pk fast tofu

1 ss tamarindpaste
1 dl kokende vann
2 hvitløksfedd
1 bit ingefær
1 ts sukker
1 ts sriracha
1 ts soyasaus

Start med å lage marinaden. Jeg bruker konsentrert tamarindpaste, men mengden tamarind kommer helt an på typen tamarind du har tilgjengelig. Start smått, og ha heller i mer senere, den setter ganske kraftig smak. Rasp hvitløk og ingefær, og bland det sammen med sukker, sriracha, soyasaus og kokende vann. Smak til med tamarind.

Del squashen i to på midten, deretter i to og to på langs, slik at du har lange pinner med squash, som alle har kjerne og skall. Plukk ut stilken av soppen, og del tofuen i store terninger. Ha alt over i en stor bolle sammen med maiskolbene, og hell over marinaden. Bruk hendene til å blande det, og la det stå mens du fikser resten. Og grillen.

Når grillen er varm, legger du på alle grønnsakene og tofu, og lar det grille til det er gyldent på alle kanter, alt sammen. Om du ikke har grill eller været ikke tillater grill, kan du steke dem i ovnen på høy varme, og gjerne grillelement på til de er gyldne.

Vi spiste dette med ris og soyasaus. Godt!

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

One Comment

  1. Hege Nygaard

    Kan dere anbefale noen kursholdere? 7- 8 stk som ønsker kurs på dagtid. ( har evt egne lokaler) Ta kontakt via mail.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.