Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!
Snacks

Tempura med kikertmel

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Tenk, så mye det går an å kjøre med kikertmel! En favoritt, enkelt, men akk, så godt, er tempura laget med kikertmel. Frityrstekte, sprø grønnsaker? Ja! Takk!

Mengde: 2 store porsjoner
Arbeidstid: 15 min

Jeg innrømmer det lett: Jeg er utrolig svak for tempura. Den deilige, sprø deigen rundt varme, sprø grønnsaker som dippes i en chillisaus… Ja, nei, hva mer skal man vel egentlig ønske seg til middag, forrett eller snacks? Inte vet jag!

Men først: Hva er egentlig forskjellen på tempura, pakora og samosa? Tempura stammer fra Portugal og er mest kjent fra Japan, med en tynn, lett røre rundt friske grønnsaker. Pakora er indisk, og det er en også friterte grønnsaker i en røre, men der er ofte røra tykkere, mer krydra, og grønnsakene ofte blandet inn i røra istedet for å dyppes i den. Men strengt tatt: To sider av samme sak. Samosas derimot, er grønnsaker (eller annet fyll) bakt inn i hvetepapir, pakket sammen som trekanter og frityrstekt. Veldig godt det også.

Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!

Tempura lages ofte med hvetemel, men i anledning kikertmel-prosjektet hadde jeg lyst til å prøve å lage det med kikertmel istedet for hvetemel. En ting er at det er glutenfritt, noe annet er at kikertmel faktisk har litt næringsstoffer i seg som er bedre enn hvete, så når man først skal fritere en bunke grønnsaker, hvorfor ikke lirke inn litt proteiner i røra, liksom? Ikke sant.

Det er mange måter å lage tempura på, interessant nok. Du kan lage en tynn røre som såvidt legger seg som et lag utenpå, eller du kan lage en så tykk røre at du basically baker inn grønnsakene, og må tygge deg gjennom fritert røre først. Du kan bruke vanlig vann, eller du kan bruke vann med kullsyre, eller du kan bruke noe helt annet med kullsyre, for eksempel øl. Kullsyra bidrar til å gjøre røra luftig når den friteres, slik at den fortere og lettere får de deilige luftboblene, som trossalt er det som gjør tempuraen god.

Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!

Du kan også bruke det du vil av grønnsaker, men husk at grove grønnsaker ofte trenger å dampes på forhånd, for de skal ikke friteres så lenge. Jeg velger meg heller litt spinklere grønnsaker som trenger kortere tid, og/eller grønnsaker som uansett er gode med litt crunch.

Når du lager tempura, er det med veldig varm olje. Det er derfor veldig viktig at du er forsiktig. Ikke ha vann i nærheten av gryta, men ha et lokk rett ved siden av. Gjør klart alt du trenger på forhånd, slik at du ikke går fra. Bruk gode redskap til å legge ned og plukke opp, aldri slipp noe ned i kokende olje. Ok? Ok.

Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!

Tempura med kikertmel

2,5 dl kikertmel
1,5 dl sodavann
1 klype salt

1/2 gul løk
Noen buketter brokkoli
Noen buketter blomkål
5-10 mini-asparges
1/2 squash

Sriracha- og limedip herfra
Mangochutney

Nøytral olje til frityr

Rens alle grønnsakene, og del dem opp slik at hver grønnsakshaug er i omtrent like store biter. Bland kikertmel med soda og salt, og visp den til den er klumpefri. Sett alt klart ved ovnen, og gjør klart et fat dekket med kjøkkenpapir.

Hell olje i en tykkbunnet gryte med lokk, til den er 2-3 cm opp på kanten. Finn frem stekepinsett i stål eller annet egnet redskap som ikke er i plast. Skru på varmen. Når en trepinne freser idet du setter den i bunnen, er det varmt nok.

Dypp en og en grønnsak i røra, og ha dem oppi kjelen, forsiktig ved hjelp av pinsett. La de steke til de er gyldne, ca 3-4 minutter, avhengig av tykkelsen på grønnsakene. Du kan gjerne snu dem en gang underveis. Pass på at du ikke har for mye i gryta samtidig, da vil alt bare bli en stor haug med tempura. Det vil du ikke ha.

Når grønnsakene er ferdige, legg dem over på fatet med bakepapir. Fortsett til du er ferdig med alt. Skru av varmen, dra kjelen av og sett på lokk, og la den stå på ovnen til den er kald.

Spises varme med en dipsaus – eller to!

Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!

Har du lyst til å se mer fra Bonanza? Følg meg på facebook og instagram! Og du – om du bruker oppskriftene herfra, del det på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager.


Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.