Grønn ukemeny nr 35

Det er fredag! Det er ny, grønn ukemeny! Og det var så artig å skrive den med en tema-råvare forrige gang, så det gjør jeg nå og: Kikertmel!

Du er neppe overrasket over at det er kikertmel som er på agendaen om du har fulgt med med et halvt øye her i det siste, for jeg har jo hatt kikertmel-prosjekt. Det har vært skikkelig gøy! Nå har jeg begynt å pønske på hva neste prosjekt skal være (uten at jeg slutter å teste med kikertmel), så om dere har noen ønsker eller tips, kom gjerne med dem. Jeg tenker litt på afrikansk mat? Det kan jeg veldig lite om, og det hadde vært veldig spennende å utforske. Hva tror dere om det?

In other news er det også nøyaktig én uke til vi gifter oss i dag, Øystein og jeg. Herregud, som jeg gleder meg til det! Det blir et veldig grønt, plantebasert og bærekraftig bryllup, som jeg gleder meg til å fortelle mer om senere. Etter det reiser vi også på en liten ferie, og da blir det litt stille herfra. Jeg tenker at jeg gjør som sist, og lager neste ukemeny for to uker om gangen, og så får vi se om det kommer ut noe annet innimellom. Men først! Ukemeny.


Lager du oppskriftene fra ukemenyen (eller andre steder fra Green Bonanza, for den saks skyld)? Del bilde på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager.


Om du er helt fersk når det kommer til å bruke kikertmel, kan det kanskje være fint å starte med artikkelen jeg skrev om kikertmel da jeg startet dette lille prosjektet for meg selv. For å gjøre det litt komplisert snakkes det om kikertmel når det kan være tre forskjellige ting: gram, besan eller chickpea. De er litt forskjellige, men de har samme funksjon, så om du finner en pakke med et av de tre navnene på, er du good to go.

Hva er kikertmel, hvor kommer det fra, og hva kan jeg bruke det til? Svarene finner du her.

Ukas burger: Bokhveteburger med kinakålslaw

Kikertmel er et must i vegansk burgerlaging, da det har bindeegenskaper som overgår det aller meste, samtidig som det er rikt på protein. Jeg liker ofte å bruke både hele kikerter for konsistens og kikertmel som bindemiddel, og det gjør jeg i disse bokhveteburgerne. Om du ikke får tak i bokhvete, kan du jo prøve deg på rødbeteburgerne istedet, de bruker også kikertmel som bindemiddel.

Oh hello there, my burger love! Dette er veganske, asiatiske burgere (!) av bokhvete. Oh yes.

Ukas enkle-og-til-alt: Socca

Dette var mitt aller første møte med kikertmel som noe annet enn bindemiddel, takket være gode venner på hyttetur for fem år siden. Socca er en tynn kikertpannekake, som brukes som middagspannekake. Du kan fylle den med så og si alt – feks gryterettrester og soccapannekake til restefestmiddag. Du kan også fylle den med stekte grønnsaker, brette i to, og gratinere i ovn, det er kjempegodt. Eller du kan bruke den som tacolefse.

Lag pannekaker av kikertmel - socca. Glutenfritt og vegansk.

Ukas spennende: Burmesisk tofu av kikertmel

Dette var kanskje det morsomste prosjektet i hele kikertmelopplegget mitt: Å lage burmesisk tofu, som er basert på kikertmel. Herregud, som jeg styra og ordna! Jeg hater å kaste mat, men de første forsøkene var altså ikke spiselige. Dette forsøket, derimot. Definitivt spiselig, og den chilli- og limedippen som følger med, er min nye favoritt.

Er det tofu når det ikke er laget av soya? I følge burmesisk matkultur er det det, og da blir det kikert-tofu!

Ukas superdigge snacks: Tempura

Du kan godt kalle det en forrett, men jeg kaller det snacks til middag jeg, ass. Når jeg først lager tempura holder det ikke med to biter, det skulle ikke vært lov. Finn frem favorittgrønnsakene og frityrolja, det er helg!

Du må ikke spise ute for å spise grønnsakstempura - lag den helt perfekt hjemme hos deg selv!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Ja til afrikansk mat!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.