Lag mange, små fylte kikertpannekaker - eller mini-farinata, som vi kaller dem!
Frokost og lunsj

Mini-farinata med grønnsaksfyll

4 comments

Er det sånn at alt som kan lages i stor form, også kan lages i små? Det er hvertfall sant med farinata, den tykke kikertpannekaken med fantastisk konsistens!

Mengde: ca 12 mini-farinata
Arbeidstid: 15 min + hviletid + steketid

Noe av det første jeg gjorde når jeg startet Prosjekt Kikertmel, var å finne frem til de rettene jeg hadde hørt om, men aldri prøvd meg skikkelig på. To av de første tingene jeg gjorde, var å prøve (og feile) på burmesisk tofu av kikertmel, og denne tykke, deilige, italienske kikertpannekaken, farinata Noe av det viktigste, og mest interessante, jeg har lært underveis i dette prosjektet er at du kan ha så få ingredienser som overhodet mulig for å lage noe (les: mel og vann) som smaker fantastisk, så lenge du legger til én liten ting til: Tid.

Tid er min favorittingrediens. Det er sant når jeg koker tomatsaus i fem timer, og det er sant når jeg lager mandelmelk, og det er sant når jeg lager farinata. Det beste med tiden som ingrediens, er at du kan gjøre andre ting samtidig, og på den måten får du så uendelig mye igjen for det du investerer. Masse tid, god smak. Så sant. Og noen ganger så irriterende, for vi lever jo trossalt i en hverdag, og vi trenger mat nå, ikke sant? Ikke sant? Ikke sant?!

Lag mange, små fylte kikertpannekaker - eller mini-farinata, som vi kaller dem!

Joda, det er jo sånn. Og det var derfor da jeg drev og lagde masse farinata, at jeg lagde flere porsjoner. Flere glass med lokk fylt med farinatarøre i kjøleskapet, sånn at jeg ikke bare brukte ventetiden på én farinata, men på to. Eller tre. for selv om røra skal stå minimum 12 timer, har den ingenting imot å stå 24. Eller 36, for den saks skyld. Lenger enn det lot jeg ikke mine stå, men du tar poenget. Lag to når du først er i gang, og den andre, den kan du bruke på mini-farinata.

Jeg har ofte tenkt, og det er mange av dere som har spurt meg, om jeg kan lage veganske matmuffins. Og det har jeg forsåvidt tenkt til å gjøre en gang. Det var også noen som spurte, da jeg la ut et bilde av disse, om de kan funke som det? Og svaret er: Ja, de kan det – men de er best varme. Farinata, kikertpannekaka, er best varm, men den er heldigvis helt fin å varme opp. Jeg har ikke forsøkt mikro, men om du gjør det, gi meg gjerne et hint om hvordan det gikk!

Jeg tenkte som så, da jeg lagde disse, at jeg lager to ulike varianter. En enkel en, med brokkoli, løk og soltørka tomat for umami, og en helt enkel med rosmarin og pepper. Begge var gode, men favoritten var definitivt den med grønnsakene i. Selv om jeg glemte den littegrann i ovnen, og den ble litt for godt stekt, men vet du hva? Det var godt det også.

Lag mange, små fylte kikertpannekaker - eller mini-farinata, som vi kaller dem!

Mini-farinata med grønnsaksfyll

1/2 porsjon farinatarøre (følg oppskrift herfra)
1/2 gul løk
1 hvitløksfedd
1/2 brokkoli
6 biter soltørket tomat
Olivenolje
Rosmarin
Salt og pepper

Lag farinatarøren dagen før, og la den stå kaldt i kjøleskapet. Visp den godt før du skal bruke den, og fjern det som skummer seg på toppen.

For å lage fyllet, finhakk løk og hvitløk, og del brokkoli og soltørket tomat i mindre biter. La alt få en rask omgang i stekepanna med noen dråper olje, salt og pepper, for å få ut fuktighet fra varene og sette i gang en karamelliseringsprosess.

Finn frem en muffinsform med non-stick som du kan ha røre rett i. Ha litt olivenolje i bunnen av hver form, akkurat nok så det dekker bunnen. Legg røre utover i formene, omtrent halvfulle. Ikke pakk dem, bare legg det pent nedi.

Lag mange, små fylte kikertpannekaker - eller mini-farinata, som vi kaller dem!

Hell røre forsiktig over, så det er omtrent 1 cm igjen til toppen av formen. Det skal være nok olje i bunnen til at noe av det blir med opp til toppen og legger seg som et lag, det er det som gjør at disse blir sprø på alle kanter.

Fortsett til du har fylt opp formen. Om du vil lage noen helt enkle med bare rosmarin, gjør du det også. Kvern pepper over til slutt.

Sett brettet forsiktig inn i ovnen på 200-220 grader. Hvor lang tid pannekaka tar vil variere fra ovn, form og tykkelse, så det er vanskelig å estimere et konkret tidspunkt, men min tok ca 10 minutter. Den skal ikke være gele-aktig i konsistensen, og du ser det på toppen når den har satt seg, blitt fluffy og sprø. Vanlig farinata stekes under grill-element, men grønnsakene tåler ikke det så lenge, så stek på vanlig varme først, og skru på grill de siste minuttene før crunchy crunch til slutt.

Ta brettet ut, vipp mini-farinataene ut av brettet og over på en tallerken. Det er faktisk alt du trenger.

Lag mange, små fylte kikertpannekaker - eller mini-farinata, som vi kaller dem!

4 Comments

  1. Anne Solum Hansen

    Hva slags form bruker du? Varmluft eller over/undervarme? Mine var det absolutt ikke mulig å vippe ut av formen, men gode var de når jeg til slutt fikk de ut

    • Over/under. Og en muffinsform med sånn slippbelegg. Er nok formen som var utfordringen hos deg, dessverre. Hadde du olje i bunnen?

  2. Line Rio

    Kan de fryses?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.