Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!
Middag

Brokkolipasta (og en trip down memory lane)

Nivå Enkel 11 comments

Okei, er dere klar for en skikkelig trip down memory lane, eller? Brokkolipasta må ha vært det første jeg følte at jeg virkelig lagde til middag når jeg flytta hjemmefra, and now its back!

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 20-30 min

Okei, så sånn her var det: I løpet av de første månedene etter jeg flyttet hjemmefra, ble jeg vegetarianer. Min venninne Christine og jeg bestemte oss sammen, og når vi først bestemte oss, ble det sånn over natta. Det aller første vi lagde som var bevisst vegetarisk, var selvfølgelig taco. And we nailed it! Deretter var det straka vegen til veggis all day every day, og for dere unge blant leserne mine, er det faktisk nødvendig å presisere at på dette tidspunktet (2004) var det særdeles lite, om noe, vegetarisk å få kjøpt på butikken.  Ikke plantemelk, ikke frossenfarse, ikke frossenburgere. Nada! Niks! NIKS! Ah, good old days. Det første jeg husker kom på markedet var Santa Maria sin tacomix-pose, og så kom Hälsans rett rundt samme sving, og så begynte det å rulle.

For å ikke bare spise spaghetti med pesto og brødskive med speilegg (jeg spiste jo fortsatt egg og melk), tenkte jeg at jeg skulle begynne å lære meg å lage litt mat. Noe av de første jeg følte at jeg virkelig naila var to linsegryter, som fortsatt er favoritter, og ikke minst, finnes på bloggen: Linsegryte med kokosmelk, ingefær og koriander og linsegryte med potet og curry. Og så var denne brokkolipastaen, da. Det var liksom den første pastaretten jeg følte var min, og jeg husker ikke hvor den kom fra, men jeg har et vagt minne av å ha lest om den på internett, så det må vel ha vært rundt da internett skjønte at mat var kult å skrive og lese om (2006? 2007?). Linn, ei anna venninne, hadde tradisjon for å invitere seg selv på middag og bestille brokkolipasta på bordet, og det var alltid sykt fint og superkoselig og veldig mette mager etterpå.

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

For brokkolipasta er ikke for pingler. Brokkolipasta er den pastamiddagen som gjør at du må legge deg på sofaen og kneppe opp buksa etter middagen, og håpe alt du har at ingen kommer og tilfeldigvis hopper på deg, for da kommer alt opp igjen (dette kan naturligvis forhindres med å spise mindre, men det gjør man ikke når det er brokkolipasta til middag i studenttilværelsen). You feel me?

Her om dagen lagde jeg brokkolipasta igjen for første gang på gud veit hvor mange år, jeg kan ikke huske hvor jeg bodde sist jeg lagde det, men det var ikke noen av de fem siste stedene, for å si det sånn. Kanskje heller ikke sju. Uansett. Nå har jeg laget den vegansk, noe som lar seg gjøre fordi det plutselig finnes havrefløte å få kjøpt på butikken. Framskritt, dere! Jess.

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

Brokkolipasta

200 gram spaghetti/linguini/tagliatelle
Vegansk smør
3 sjalottløk
4-5 hvitløksfedd
1 stort brokkolihode
1-2 portobellosopp
1 pk Oatly iMat havrefløte
2-3 ss Not Parm
Pinjekjerner
Salt
Pepper
Persille eller basilikum

Tunge sauser som denne er definitivt best med langpasta, så finn frem spaghetti, linguini eller tagliatelle.

Finn frem en stor gryte. Kutt opp brokkolihodet, med stilk og alt ,og la det koke i saltet vann til det er mørt. Skikkelig mørt, dette er den første og siste gangen du kommer til å høre meg be deg koke ihjæl en brokkoli. Den skal være så mør at du lett kan knuse den med en gaffel eller stekepinsett.

I mellomtiden snitter du portobello (eller annen sopp) i tynne skiver, og steker det en liten klunk olivenolje. Ha på salt når de har blitt gyldne og møre, ha dem over i en skål og sett dem tilside. Ha litt ny olje i panna, og ha oppi skikkelig finhakket sjalottløk og hvitløk, og la det surre på medium varme.

Hell av vannet på brokkolien, sett til side, og fyll opp kjelen på nytt med vann. Når det har kokt opp, koker du pastaen etter anvisning på pakka. Husk salt!

Når løkblandingen har blitt mør i panna, har du oppi havrefløte og brokkolien. Bruk en tresleiv og mos brokkolien godt ned i fløtesausen, mens den småkoker. Smak til med salt og pepper, og en liten neve finhakket urter. Ikke vær redd for å dra på med pepper! La sausen koke mens pastaen blir ferdig. Hell av vannet (spar en liten kopp), ha saus og pasta i kjelen sammen med soppen og Not Parm, og rør godt rundt, spe med pastavann om du synes det trengs for konsistensen.

Fordel pastaen på tallerkner, ha over litt mer Not Parm, pinjekjerner og urter, salt og pepper. And there you go – brokkolipasta ala 2004!

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

Har du lyst til å se mer fra Bonanza? Følg meg på facebook og instagram! Og du – om du bruker oppskriftene herfra, del det på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager.


11 Comments

 1. Ingeborg

  Kor store blir prosjonan? Virke som om det e ganske masse… Har du en idè om ca. kor mange det blir til to småspiste damer?

  • Det er to gode porsjoner, ja – men veldig lett å regulere! Kok den pastaen dere vil ha (100 gram er vanlig å regne pr porsjon), og juster sausen deretter med brokkoli og havrefløta. Resten kan du beholde som det er :)

  • Ok, tusen takk☺️ Dette blir middag i dag.

 2. kristin

  Hvorfor ikke koke pastaen i det allerede varme og vitaminrike brokkoli-vannet? Båse raskt og kanskje sunt og sikkert miljøvennlig.-)

  • Tja! Hvorfor ikke :) I det siste har jeg begynt å dampe brokkolien oppå pastakjelen istedet for å koke den først også. Funker som fjell!

 3. Ingeborg

  Denna e definitivt på favorittmiddaglista! Har alltid oppi spinat også, synes d e veldi godt! <3

 4. Rikke

  Dette var seriøst SÅ DIGG De hadde kun havremelk på joker’n, så brukte det og laga jevning med smør og mel, det funka bra!

 5. Vi hadde denne i dag! SÅ godt! Barna spiste den slik som dette,og jeg brukte sausen på sqaushspagetti til meg selv. Superdeilig!!

 6. Ihjelkokt brokkoli har aldri smakt bedre! Takk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.