To grønne ukemenyer i en smekk – for vi skal på ferie! For disse to ukene har jeg satt sammen en ukemeny til studenten, eller bare til den prisbevisste, eller til deg som trenger litt hjelp til å finne ut av hva du skal lage til middag. Men først og fremst til studenten.

Fredag 1. september gifter Øystein og jeg oss, og da er det virkelig på sin plass med en ferie! På mandag reiser vi derfor til en liten øy og blir borte i to uker, og da gir jeg meg selv nok en bloggferie, akkurat som i sommer. Det vil si – jeg har noen oppskrifter på lager som jeg kanskje publiserer mens vi er borte, men utover det blir det uansett stillere herfra, for macen, den blir igjen hjemme!


Lager du oppskriftene fra ukemenyen (eller andre steder fra Green Bonanza, for den saks skyld)? Del bilde på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager.


For veldig mange, og for meg noe som føles som en hel evighet siden, har det akkurat vært studiestart. Det første, store stipendet har kommet, og ganske sikkert gått igjen, og hverdagen lurer viiiirkelig rett rundt hjørnet. Men! Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, det er viktig å spise godt når du er student! Hjernen din trenger all den næringa den kan få, og det gjør kroppen din også, for på seg selv kjenner man andre sies det, og min studietid var ikke akkurat rolig, for å si det sånn.

I dette innlegget har jeg derfor samlet forskjellige typer oppskrifter som er fine for deg som er student. Noen er basic, for det er billigere og sunnere å lage ting selv veldig ofte. Andre er raske, og er de du hiver deg rundt og lager av få ingredienser, og noen er de som kanskje tar litt tid, men som du lager masse av om gangen, fryser ned, og har med deg som lunsj. Eller inviterer venner på. Spesielt grytene er minner fra studietia for min del, så kanskje de blir det for deg og?

Og helt til slutt: Helt nederst finner du min pastaklassiker fra studietiden, brokkolipasta, som jeg nettopp har gjenskapt i en vegansk versjon!

Pasta: Pastasalat med grønn pesto

Sa noen restelunsj på lesesalen, eller? Denne er faktisk lettere å lage mye av enn lite av, så det er bare å tute og kjøre når du først er i gang. Hvilke grønnsaker du vil ha oppi bestemmer du selv, men mine favoritter er de som er i denne oppskriften.

Pastasalat med grønn pesto og bakte tomater lager du på et kvarter!

Pasta: Pasta med tomatsaus og aubergine

Dette går fort, og om du har laget den tomatsausen som ligger litt lenger ned i menyen, da går det virkelig fort. Dette er også en super måte å bli kjent med aubergine på, og den gjør at middagen føles litt mer luksus enn gulrot, liksom. Rart med det, men helt sant.

God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.

Gryte: Linsegryte med curry, potet og kikerter

Denne gryta var noe av det første jeg følte at jeg mestret da jeg begynte å bli interessert i å lage god mat da jeg var student. Det er billige ingredienser, de holder seg lenge, gryta lager seg selv, og den er ufattelig enkel. Kikertene kan du enten sløyfe, eller bytte ut med andre bønner. Denne er proppa på protein uansett!

Min faste studentmiddag:

Gryte: Linsegryte med kokosmelk, ingefær og koriander

Min – og lesernes – evige favoritt! Linsegryte med kokosmelk, ingefær og koriander er klassikern min fra Blinderntiden, og jeg lager den like ofte fortsatt, spesielt om høsten og vinteren. Så enkelt, og så godt, og om du spanderer på deg noen pitabrød samtidig, da er det bare å samle troppene rundt bordet, altså.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Basic: Tomatsaus

Lær deg å lage tomatsaus først som sist! Denne lager du i en gryte på ovnen, og det eneste du egentlig må ha for å lage en god saus, er løk, hvitløk og tomater. Resten er smakstilsetning, og har du det, så bruker du det, men det aller viktigste er faktisk tid. La den putre mens du sitter og leser, og du har saus til både pasta, lasagne, pizza og pålegg for den saks skyld, i lang tid! I likhet med grytene kan denne fint fryses. Ta vare på syltetøyglass, så har du oppbevaring også.

Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

Basic: Potetmos

Jepp, I kid you not! De posepotetmosene verken smaker godt eller inneholder noe særlig næring, men en hjemmelaget potetmos? Det finnes ikke bedre, altså. Lag en batch av dette, og stek opp enten grønnsaker du har til overs eller noe fra frysern, og middagen er klar, den! Karamellisert løk er prikken over i’en.

Vegansk, grov potetmos med karamellisert løk

DIY: Brød

Brød er alltid fint å ha, og jo raskere du baker det selv, jo bedre blir livet. Rett og slett. Det er flere oppskrifter her på bloggen, men jeg har valgt ut det med mest næring i til dere som er studenter. Her er det masse frø og kjerner. De koster litt i innkjøp, men de er drøye i bruk, og det betyr at brødskiva metter og gir deg masse å gå på i lang lang tid, sammenlignet med kjøpebrød som blir tørt bare du ser på det.

Har du lyst på maks energi og næring i et par brødskiver?

DIY: Not Parm

Enhver verdens-kjedeligste-middag blir bedre med Not Parm på. Den krever innkjøp av næringsgjær, men den er også rimelig drøy i bruk. Du kan bruke hvilke som helst nøtter, alt ettersom hva du liker, og hva du får tak i. Og hva det koster. Kjøper du en større pose, får du ofte mer for penga.

Nøtter kan aldri bli ost, men denne med valnøtter kan definitivt være en umami-bombe på pastaen.

Student special: Brokkolipasta

Denne oppskriften er publisert i anledning denne ukemenyen, for var det noe som var min luksuspasta å invitere folk på i studietia, så var det brokkolipasta. Den hadde et rykte på seg, et godt rykte på seg, og venner bestilte den til middag når de skulle komme på besøk. Nå har jeg laget den i en vegansk versjon, og den er minst like god som jeg husker den – kanskje til og med enda litt bedre.

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

Sånn – det var det for denne gang, vi snakkes om et par uker, hvertfall på ukemeny-fronten! Kom gjerne med tips og ønsker til tematiske ukemenyer, det liker jeg veldig godt å lage, og det virker som dere synes de er morsomme også? Tvi tvi!