Peanøtt- og tahinisaus - til alt!
Saus, dipp og topping

Peanøtt- og tahinisaus

2 comments

Jeg har en leveregel når det kommer til sauser, og den er ganske så enkel: Det kan aldri bli for mye saus.

Og med det mener jeg ikke bare at det sjeldent kan bli for mye saus på tallerkenen eller i bollen, jeg mener også at man aldri kan ha for mange sauser i repertoaret sitt. En god saus, eller dressing eller dip, kan være redningen for mang en kjedelig middag. Plutselig kan litt kjedelige, tamme grønnsaker gå fra å være nettopp til det å bli en smaksrik middag med hint av både sol, varme og minner.

Jeg veit at dere veit at jeg veit at… ogsåvidere. Jeg snakker ekstremt mye om nudler, grønnsaker, tofu og grønnsaker. Jeg vet det, jeg beklager det, men det handler jo om nettopp sausen. For hva er kokte nudler, kjappstekte grønnsaker og pannestekt tofu uten en saus? Dritkjedelig! Hva er en stor, grønn salat med friske grønnsaker og rista nøtter uten en dressing? Dritkjedelig! Hva er vel en burger uten en god saus risla over? Dritkjedelig! Jeg har ikke dedikert en hel kategori til saus, dip og topping her for moro skyld (eller ok da, litt det og), det er jo fordi det er nettopp ofte denne sausen hvor mye av smaken i en middag bor, og som gjør selve middagen.

I veldig mange av mine oppskrifter er det derfor også sausen som er det som tar litt tid, mens resten går ganske så radig, og det er derfor jeg alltid anbefaler folk å lage minst dobbel porsjon saus eller dressing, for den kan brukes flere dager i løpet av en uke, den. Og hva skjer da? Jo! Rask middag. Som også er god.

Denne sausen da, for å komme til poenget, er en av mine favoritter. Den kombinerer tahini, altså sesampaste, og peanøttsmør. De to smakene utfyller hverandre helt nydelig, og er godt til så og si alt av grønnsaker, nudler, ris, protein – jeg tror jaggu den kan være god på burger også (men jeg har ikke prøvd enda, skal innrømmes!). Den har sin opprinnelse fra denne nudel-oppskriften, men fortjener sin egen æresplass på bloggen, så here goes:

Peanøtt- og tahinisaus - til alt!

Peanøtt- og tahinisaus

1 ss peanøtt- eller nøytral olje
2 ss revet eller finhakket hvitløk
2 ss revet eller finhakket ingefær
3 ss tahini
3 ss peanøttsmør
3 ss soyasaus
2 ss toasted sesamolje
2 ss riseddik
2-3 ss sriracha
2 ss hvitt sukker
1/2 ts sichuan pepper (kan droppes)
4 ss kokende vann

Du kan selvfølgelig justere mengdene på både det ene og det andre her, spesielt hvitløk, ingefær og sriracha vil påvirke smaken og styrken på den. Start med å rive eller finhakke hvitløk og ingefær, og bland inn resten. Det varme vannet vil hjelpe deg med å røre ut tahinien og peanøttsmøret. Om du ikke skal bruke alt på en gang, ha resten på et rent, tett glass og oppbevar det i kjøleskapet i en ukes tid.

2 Comments

  1. Omg! Jeg lager en saus med mange av disse ingrediensene nettopp til tofuburger! Jeg har tahini, sriracha, soyasaus og sennep (av alle ting) i sausen, og det er supergodt. Jeg skal legge ut en oppskrift på bloggen i løpet av neste uke, det er en såå god middagsrett.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.