Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!
Restefest, Tofu

Restefest: Nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus

Nivå Enkel 2 comments

Ja, dere. Min evige favoritt-kombinasjon nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus er en salig fest, også når det er restefest!

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min

Her om dagen kom Øystein og sa at noen på jobb hadde leita veldig etter den oppskrifta med nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus, men at det var litt vanskelig å finne den. Det kan jeg jo forsåvidt skjønne, for jeg snakker såpass mye om det og lager såpass mange varianter av det hele tiden, at det egentlig ikke finnes én oppskrift med nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus. Og grunnen til det er jo egentlig veldig enkel: Dette er en så utrolig fleksibel middag! Jeg vurderte om denne oppskriften skulle få være en egen oppskrift eller en restefest, men vi gjør det til en restefest, og så skal jeg forsøke å skrive ulike måter å lage denne på underveis.

For meg er dette faktisk det komplette måltid. Det er proteiner, det er karbohydrater, det er masse grønnsaker, det er crunch, det er saus, det går fort å lage, og det skal godt gjøres å mangle noe til dette, såfremt du har en form for nudler, en pakke tofu og et plass peanøttsmør stående. Og akkurat det, det er ganske enkle saker å ha på basisvarelista si!

Dette er også en oppskrift som det er utrolig lett å gjøre til sin egen. Er du veldig glad i paprika og har alltid paprika i kjøleskapet? Gjør det til en paprika-middag? Er du veldig glad i spicy saus? Kjør på! Foretrekker du risnudler over hvetenudler? Null stress (selvom jeg foretrekker hvetenudler i denne). Det skal godt gjøres å gjøre denne kjip, foråsiresånn.

Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!

Restefest: Nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus

Denne restefesten startet med den klassiske hva skal jeg ha til middag i dag, som fører til at jeg åpner kjøleskapet, og hva ser jeg i kjøleskapet? Jo, jeg ser en pakke med fast tofu, og derfra er veien til nudler, veggies og peanøttsaus fryktelig kort. Tofuen tas ut, åpnes og kuttes i terninger, og legges i en bolle, før jakten fortsetter etter nudler. Jeg har alltid både risnudler, hvetenudler og diverse sobanudler i skuffen, og alle typer fungerer her. Min favoritt er hvetenudler eller sobanudler (som er laget av bokhvete), eller noen variasjoner av disse. Om jeg har den typen som er av litt tykkere variant, tar jeg lett den.

Deretter er det jakten på grønnsakene som starter. Jeg har en tendens til å alltid finne løk, hvitløk, brokkoli og gulrotfordi det er de grønnsakene jeg spiser oftest. Du kan fint bruke squash, paprika, spisspaprika, sukkererter, minimais og lignende sprø grønnsaker som tåler en rask runde i panna. Grønnsaker jeg ville unngått i denne retten er saker som søtpotet, potet, aubergine, fennikel og andre knollgrønnsaker, de trenger ofte lengre tid, og er ikke heeelt bestekompis med peanøttsausen.

Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!

Og apropos peanøttsausen, det eneste du egentlig trenger for å lage den, er peanøttsmør. Det spiller ingen rolle om det er crunchy eller smooth, men det er en fordel at det er rent, altså kun peanøtter og ikke så mye ekstra salt, fett og konserveringsmidler.

Når jeg lager peanøttsaus, starter jeg med ca 2 ss peanøttsmør og rører inn ca 4 ss kokende vann, eller mer. Mengden vann bestemmer mengden saus og hvor tynn den blir, så det kan du justere etterhvert. Deretter pleier jeg å slumpe litt soyasaus, sesamolje, sriracha, agave og riseddik oppi, og smaker meg frem til det blir sånn som jeg synes er godt. Om du skal tenke “mye av noe” og “mindre av noe annet” kan du tenke mer soyasaus enn alle de andre, og aller minst sesamolje og riseddik. Smak deg frem, og stol på sansene dine!

Når sausen er klar, er det bare å sette vannet på kok for nudlene, som stort sett bare trenger et par minutter i vannet. Pass på så de ikke blir ihjelkokte. I mellomtiden stekes først tofu i panna til den er gylden på alle kanter, før grønnsakene has oppi sammen med den, på høy varme. De skal ikke koke, de skal såvidt bli varme og bli litt svidd i kantene. Avslutt med risle over litt soyasaus i panna.

Start med å røre inn litt av sausen i nudlene, og legg de på tallerken. Legg over grønnsakene, og hell over mer saus. Perfekt topping er for eksempel ristede sesamfrø, vårløk, grovhakka peanøtter og vårløk. Bruk det du har! And there you go. Nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus.

Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!

Har du lyst til å se mer fra Bonanza? Følg meg på facebook og instagram! Og du – om du bruker oppskriftene herfra, del det på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager.


2 Comments

  1. Nathalie

    Kan peanøttsmøret byttes ut med tahini? Hilsen matglad student:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.