Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.
Frokost og lunsj

Granola av havregryn og ellers det du har i skuffer og skap (basisoppskrift)

7 comments

Er dere flinke til å spise frokost? Det er ikke jeg, bortsett fra i helgene, men jeg prøver, prøver, prøver å bli bedre! Og noe av det jeg prøver med, er yoghurt og granola, så her er min grunnoppskrift på hjemmelaget granola. It works!

Det er vel ingen av oss som ikke har fått høre, omtrent på daglig basis, at frokosten er det viktigste måltidet i løpet av heeeleee daaageeen. Om jeg bare hadde fått ei krone for hver gang jeg hørte det i oppveksten, der jeg satt ved kjøkkenbordet og prøvde å trykke ned ei brødskive før jeg skulle på skolen!

Jeg tror det finnes to typer mennesker: Frokostmennesker og Ikkefrokostmennesker. Jeg er definitivt et Ikkefrokostmenneske, og det er ikke fordi jeg ikke synes frokost er godt, det er bare det at kroppen min fysisk ikke er i stand til å ta imot mat så tidlig på dagen. Det er hvertfall sånn det føles. Brødskiver vokser i kjeften, smoothie går såvidt ned, og sånn holder jeg på, da. Konsekvensen er at jeg ofte ikke spiser frokost i det hele tatt, og bare spiser noe frukt før vi spiser lunsj på halv tolv, og sånn har jeg egentlig holdt på i åresvis, for det føles ikke som om jeg er sulten før rundt elleve uansett.

Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.

Samtidig, jada, så vet jeg jo at det er lurt med frokost. Spesielt de dagene hvor jeg på forhånd veit at i dag blir en ganske heftig dag. Da er det lurt å ha noe energi i magen før det hele dundrer avgårde. Og da, da er det ofte yoghurt og granola jeg tyr til. For å være ekstra vrangpeis er jeg ikke noe glad i så mye yoghurt heller, men nå har jeg omsider funnet ut at kokos-yoghurt, dét liker jeg!

Granolaen liker jeg å lage selv, både fordi det er godt, billig, og en utmerket måte å bruke opp siste rest av nøtter, frø og kjerner som alltid finnes i skuffer og skap. Det eneste du egentlig må ha for å lage granola, er havregryn, noe olje og noe søtt. Resten er opp til deg. Jeg liker å bruke platevalsa havregryn, da er mer av selve kornet med, men all slags havregryn funker helt fint her.

Hvis du bruker disse blandingsforholdene av tørt og flytende kan du lage granola i all slags kombinasjoner. Du kan bruke kokosolje istedet for nøytral olje, og både agave, lønnesirup, daddelsirup eller kokossirup (eller annet søtt, flytende) kan brukes som sødme. Forholdet mellom olje og sødme kan du også styre, og du kan krydre med både det ene og det andre. Her har jeg krydra ganske klassisk, men en liten dæsj cayenne setter også god smak på en sprø nøttegranola!

Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.

Hjemmelaget granola (basisoppskrift)

4 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkefrø
0,5 dl malte linfrø
1-2 ts kanel
1-2 ts kardemomme
1 ts salt
1 ts tørket, malt vanilje
0,5 dl nøytral olje
0,5 dl agave eller lønnesirup

Mål opp det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Bland det tørre godt sammen, før du rører inn det våte og blander godt sammen så alt dekkes.

Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.

Finn frem et bakebrett med bakepapir, og spre blandingen utover. Sett den i ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme. Steketiden avhenger litt av blandingen din og av ovnen din, så følg med på den, og rør rundt i blandingen hvert 10. minutt. Når det begynner å bli gyldent er det ferdig – og derfra er det fort til svidd, så pass på!

Oppbevares på tørre, tette glass. Brukes i løpet av et par uker.

Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.

7 Comments

 1. Andrea

  Heilt off topic, men kvar er den fine skåla frå? Er på jakt etter eit servise, og dette såg perfekt ut! Og medan eg først er her: takk for at du gjer overgangen til vegetar utruleg mykje enklare, oppskriftene dine er fantastiske!

  • Hei! Tusen takk. Skåla er fra serien Spire, som Konrad Galaaen lagde for Porsgrund Porselen i 1952. Det er dessverre ikke lenger i salg, så jeg kjøper det jeg finner på bruktmarked og lignende. ikke så lett å få tak i dessverre, det blir omtalt som en av klassikerne fra 50-tallet. Med god grunn, synes det er så fint! Porselenet er tynnere inni i “stråene”, sånn at skinner lys gjennom om de blir belyst fra riktig vinkel.

  • Ah, søren! Høyrest ut som det blir bruktmarknad-tråling her også framover då! Takk for svar :)

  • Te-servisene er ofte å finne på FINN, og de små tallerkenene der kan jo fint brukes som frokosttallerkner :)

  • Tusen takk!

 2. Hilde

  Takk for finfin oppskrift. Granolaen fungerer óg godt med plantemelk i staden for yoghurt. Toppa med litt frukt eller bær har det vore fast frukost dei siste par vekene :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.