Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!
Middag

Pasta med kremet gresskarsaus, karamellisert løk og fritert salvie

ingen kommentarer enda

Det er gresskarsesong! … men hva skal det brukes på? Det havner veldig fort i en suppe, eller i noe søtt, og det er forståelig det – men det er også litt dårlig gjort ovenfor gresskaret!

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: ca 1 time, 30 min aktiv tid

For en liten stund siden var vi på mini-marked på Hellviktangen her på Nesodden, for det har vi nemlig en søndag i måneden. Der er det lokale gårder som selger helt fantastisk fine grønnsaker, både de klassiske som potet og grønnkål, men også ting det er vanskelig å se andre steder, som mangold. Denne søndagen hadde de også med seg noen fantastisk fine gresskar, og ett av dem måtte selvfølgelig være med meg hjem. Men bruke det til hva da? Jeg ville ikke lage suppe, jeg er ikke heeelt i suppemodus enda (men det kommer nok snart, så just you wait). Jeg bestemte meg for å prøve to ting: En gresskarburger, og gresskarsaus til pasta.

Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!

Gresskarburgern var ikke noe god. Jeg tror jeg skal overlate burgerfinessen til Jane, som nettopp har gitt ut en hel burgerbok, og heller finne på andre saker selv. Men pastaen! Den var ganske god! Jeg hadde et minne av å ha sett en oppskrift som dette for lenge siden, men ikke plantebasert, og bestemte meg for å se hvordan det ble om jeg ga det et forsøk. Og det ble godt!

Pastasausen er basert på den klassiske cashewpastasausen min, som jeg har i en god del varianter nå. Oppi den går det gresskar som allerede er bakt i ovnen, sammen med gode smaker som chilli, hvitløk og olivenolje. Jeg hadde så lyst til å gjøre noe med salvie, så her er det salvie både i sausen og friterte blader til pynt. En undervurdert urt altså, jeg har bestemt meg for å bruke den mer. På toppen karamelliserte jeg løk, og det var egentlig det!

Jeg lagde denne med spaghetti, men om du har pasta som er litt tykkere og kraftigere, ville jeg gått for det istedet, for det er en ganske tung saus, dette. Penne, skruer, gnocchi eller lignende tror jeg er helt perfekt til denne sausen.

Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!

Pasta med kremet gresskarsaus, karamellisert løk og fritert salvie

100 gram cashewnøtter
4-5 dl (ca) bakt gresskar
2 hvitløksfedd
1 ts paprikapulver
1 ts chilliflak
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
3-4 salvieblad
1-2 ss olivenolje
3-5 dl vann (justeres)

1 gul løk
5-6 salvieblad
Salt
Olivenolje

Pinjekjerner

Du må bake gresskaret før du bruker det, og det tar endel tid. Til gjengjeld kan du gjøre det på forhånd, og ha kaldt gresskarkjøtt i kjøleskapet i flere dager, uten at det er noe problem. For å bake det, del gresskaret i to (vær forsiktig!), legg det med snittflaten ned på et bakebrett med bakepapir, og pensle den lett med nøytral olje på utsiden av skallet for at det ikke skal sprekke opp. Bak gresskaret midt i ovnen på 200 grader til skallet er gyldent og har begynt å boble litt, og du enkelt kan stikke en kniv gjennom skallet og fruktkjøttet. La det avkjøle såpass at du kan håndtere det med hendene, og riv av skallet.

Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!

I en stekepanne varmer du litt olje, og i den friterer du noen salvieblader som er til pynt. Legg de på en tallerken med litt kjøkkenpapir på, og bruk deretter den samme panna med olje til å karamellisere løk. Jeg liker min skikkelig gylden og mør.

For å lage sausen, har du enten bløtlagte cashewnøtter (12-18 timer), eller så koker du de i 10-15 minutter. Ha alle ingrediensene deretter i en blender, og kjør det til det du har en glatt, jevn masse. Bruk vann til å justere konsistensen, og mengde gresskar etter hvor mye sødme du vil ha i sausen, for gresskar er ganske søtt! Hvitløk, chilli og salvie balanserer den sødmen.

Kok pasta, og hell av vannet. Ha deretter sausen i kjelen og la den nesten koke opp, før du har pastaen tilbake i kjelen, og rører det hele sammen. Serveres med løk og fritert salvie på toppen, og gjerne ristede pinjekjerner.

Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.