Råvarer

Å sylte grønnsaker

Nivå Enkel 4 comments

Nytt prosjekt er i gang: Å sylte grønnsaker! 

Tidligere i høst satt jeg i gang et prosjekt her på Bonanza, nemlig Kikertmel. Jepp, prosjektet het bare kikertmel, og det det betød, for meg hvertfall, var at jeg skulle sette meg ganske så grundig inn i råvaren, og gjennomteste et par måter å bruke det på. Det resulterte i både farinata, mini-farinatas, kikert-tofu (!) og tempura med chillisaus.

Jeg var veldig usikker på hva neste prosjekt skulle være, helt til jeg plutselig sto en dag og syltet grønnsaker på kjøkkenet. For prosjektene mine må jo ikke nødvendigvis være en spesiell råvare, det kan jo også være en metode! Akk, at jeg ikke tenkte på det tidligere.

Tidligere, når jeg har tenkt på å sylte grønnsaker eller frukt, har jeg tenkt at det er noe som gjøres i store kvanta, og tar lang, lang tid. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, det kan ha noe å gjøre med at familien kommer fra gård og at det alltid var store kvanta grønnsaker på glass i potetkjelleren, men det er jo uansett helt feil! Min venninne Gunda har skrevet en knallfin bok som kom ut for noen år siden, Sylting og safting heile året (populært kalt sylteboka), og der skriver Gunda mye om dette med å sylte og safte i små kvanta. For det er klart du kan det! Det er klart du bruke én kurv plommer på å lage syltetøy, eller et halvt rødkålhode. Tenke seg til, så enkelt kan det altså være.

Smak og mindre avfall

Det er flere gode grunner til å sylte, og jeg skal bestemme meg for de to som betyr mest for meg: Smak, og mindre avfall. Grønnsaker får en helt annen smak, og ofte konsistens, når de syltes. Og det er jo ikke så rart. Sylta grønnsaker er ikke alltid så godt å spise alene rett fra glasset, det ligger jo i en lake, men det kan heve smaksbildet på en rett så utrolig mange nivåer! I tillegg er det en fantastisk måte å bruke grønnsaker på for å forlenge levetiden deres. Så istedet for å få panikk over det kålhodet som har liggi i kjøleskapet en stund, kan du sylte det, og bruke det som tilbehør til allslags middag.

Sylteprinsippet

Det man jo gjør når man sylter, er at grønnsaker legges i en lake sammen med krydder. Denne laken består stort sett av en blanding av vann, eddik og sukker, og denne laken blir konserverende. I tillegg kan man smaksette denne laken med det det måtte være, for å få en god smak på grønnsakene.

Noe av det aller viktigste når man sylter, er å sørge for at glassene er rene, og for at det oppstår vakuum. Med bakterier og luft nedi blir det ikke hermetisert, og da blir det heller ikke muggfritt særlig lenge. Vakuum oppstår når glassene lukkes når de er varme, eller om de kokes i en kjele med vann etter at de er fylt og lukket. Det er også ekstremt viktig å sørge for at glassene er rene når du tar dem i bruk, så det er enten direkte fra oppvaskmaskina eller fra en kjele med kokende vann som gjelder. Om du planlegger å spise det du sylter i løpet av den kommende uka, er ikke dette fullt så nøye, men om det skal få stå i månedsvis, åresvis – da er det ekstremt viktig.

Yes! Here wo go then, you and I.

4 Comments

  1. Carla

    Dette blir spennende! Har laget sauerkraut og kimchi siste uka, og det er bare sykt godt! Gleder meg til dine oppskriftene

  2. Torunn

    Så gøy! Gleder meg! Jeg elsker sylta gresskar – håper det kommer en oppskrift på dette! Takk for en helt utrolig bra blogg!!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.