Syltet rødkål er en superfin måte å bruke opp rødkål på. GO for it!
Saus, dipp og topping

Syltet rødkål med karve og hvitløk

4 comments

Er det ikke fantastisk at rødkålen, som er så fin, får en enda finere farge når den blir syltet? Syltet rødkål er perfekt tilbehør til for eksempel julematen!

Det er riktignok ikke bare julematen den er god til. All litt tung mat har godt av et syltet tilbehør, det bidrar til en god og syrlig smak til tallerkenen, og ikke minst litt crunch – og farge!

Jeg hadde et stort rødkålhode liggende i kjøleskapet, jeg hadde brukt en liten bit av det rått i en salat, for det er en av mine favoritter å bruke rødkål på. Men det hadde jeg ikke noen plan om å gjøre igjen med det første, så what to do? Jo, sylte det! nå har jeg et halvlitersglass fullt av syltet rødkål i kjøleskapet, og er spent på hva jeg skal bruke det til. Har dere noen tips, eller?

Det er lett å sylte kål. Det går fort og raskt (med unntak av den perioden du skal salte av kålen, men det trenger du ikke stå og se på), og det eneste du egentlig trenger å være nøye på, er renslighet. Grønnsakene må være rene, laken må koke i en ren gryte, og glasset du har det oppi, må være rent. Jeg heller varm lake over kålen, og det gjør at glasset vakuumeres, så du trenger ikke koke glasset etter du har lukket det, for å lage denne.

I smakstilsetning gikk jeg for karve og hvitløk (som blir helt lilla etter å ha liggi i laken!), men dette kan du styre selv. Jeg synes karve er godt til julematen, og det var med den i mente at jeg lagde denne. Sennepsfrø og dillkroner er en klassisk smakstilsetning i syltede grønnsaker.

Syltet rødkål er en superfin måte å bruke opp rødkål på. GO for it!

Syltet rødkål med karve og hvitløk

1 rødkålhode
Grovt salt

5 dl vann
2,5 dl eplecidereddik
1 dl rødvinseddik
5 ss sukker (brunt, hvitt, kokos…)
4 laurbærblad
1 ss karve
1 ss salt
0,5 – 1 ss nykvernet pepper
4 hvitløksfedd

Syltet rødkål er en superfin måte å bruke opp rødkål på. GO for it!

For å få mest mulig smak inn i kålen, salter jeg den av først. Det betyr at den finsnittes, så fint du får det til, gjerne på mandolin, legges i et dørslag og blandes inn med en god håndfull grovt salt. Dørslaget legges over en stor bolle, og så får kålen stå der og renne av vann. Da blir det plass til nytt vann, laken, med masse smak istedet. Min sto i fire timer, men det går fint med både kortere og lenger. Skyll rødkålen for å få vekk saltet når den er ferdig, rist av så mye vann som mulig, og ha kålen på et rent glass som kan vakuumeres, altså har gummiring.

Ha alle ingrediensene til laken i en kjele, og la det koke opp. La det avkjøle i ti minutter før du heller det over rødkålen, og lukker glasset.

Og så enkelt er det altså, å sylte rødkål!

Syltet rødkål er en superfin måte å bruke opp rødkål på. GO for it!

4 Comments

  1. Mari Hansen

    Hvor lenge skal det stå før det er klart? Og hvor lenge holder det seg?

    • Den kan spises fra relativt umiddelbart, men har best smak etter noen dager. Kan stå i ukesvis så lenge den er bakteriefri og forsegla :)

  2. Heisann, oppskriften din såg veldig god ut, men det var ikke alt jeg vet om jeg forstod. Har aldri laget sylta rødkål før. Så jeg lurer på om avsaltingen kan skje over natten, eller er det for lenge? Er det bare å gni inn med salt og legge den i et dørslag, så starter den å renne fra seg?
    Mvh Siri

    • Salt gjør at kålen slipper væske, og det er det som er målet her. Over natta trengs nok ikke :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.