Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?
Middag

Ovnsbakte poteter med paprika og chilli

2 comments

Jeg elsker poteter! Det er vel ingen overraskelse for noen av dere som har lest her en stund, men til dere nye: Jeg elsker poteter, altså.

Jeg bruker potet ganske mye, til det aller meste som ikke handler om å bare koke dem i lettsaltet vann, det føler jeg kanskje at jeg fikk nok av i barndommen – jeg kommer fra et hjem hvor det første som skjedde til hver middag var at potetene ble “satt over”. Altså satt over varmen og kokt opp, og så skjedde resten mens potetene kokte. Det hender en sjelden gang at vi koker poteter, da er det ofte Øystein som har cravings, men det vi gjør oftere enn noe annet, er å ovnsbake dem. Enten alene, eller sammen med andre gode grønnsaker. Mmmm!

Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?

Dette er en grunnoppskrift på helt perfekte ovnsbakte poteter. Jeg vet at jeg har sagt det før, og forrige gang var det et supertriks for å unngå å legge poteter i vann for å trekke ut stivelsen først. Denne gangen er det inkludert å nettopp legge poteter i vann for å trekke ut stivelsen først, og det er med masse gode, varme krydder som matcher poteta helt perfekt.

Det er mange som mener at potetene må ligge i vann lenge. Mine får ligge i vann den tiden det tar ovnen å varme opp, for den må man uansett vente på, ikke sant? Spør du meg holder det, det blir en annen konsistens på dem, de baker lettere innvendig, og blir raskere sprø på utsiden.

Du må ikke bruke krydderne jeg bruker, men det er godt, altså. Og enda bedre blir det om du lager aioli og har ved siden av…

Ovnsbakte poteter med paprika og chilli

4-6 store, kokefaste poteter
1-2 ss olivenolje
1-2 ts flaksalt
1-2 ts paprikapulver
0,5 ts røkt paprika
0,5-1 ts malt chilli

Jeg liker å bruke ganske store poteter her, og dele dem i fire (først i to, og så i to igjen) på langs, slik at det blir store potetbåter. Andre ganger kutter jeg dem i skiver, da tar det kortere tid i ovnen, men da tar de også større plass på brettet, og det er et poeng her at de ikke skal ligge oppå hverandre. Uansett, start med å vaske og kutte potetene. Legg dem i en stor bolle, ha på kaldt vann, og sett på ovnen på 225 grader.

Når ovnen er varm, hell vannet av bollen, velt potetene ut på benken og tørk dem lett med et kjøkkenhåndkle. Tørk raskt av bollen, ha potetene tilbake, og risle over olivenolje, salt, paprika og chilli. Bruk hendene, eller en slikkepott om du ikke vil bli grisete, til å blande alt slik at alle potetene er godt dekket av både olje og krydder.

Ha bakepapir på et bakebrett, og fordel potetene jevnt utover. Sett det midt i ovnen, og følg med på dem underveis. Jeg pleier ikke snu mine sånn en og en, jeg bare veiver litt rundt inni der med en stekespade midtveis. Om du vil ha dem ekstra sprø, kan du sette på varmluft de siste minuttene. Steketiden vil variere ettersom størrelsen på potetene dine, men beregn 20-30 minutter.

Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?

2 Comments

  1. anlaug helene

    jeg prøvde “vanntrikset” i dag og fy faen jeg har aldri smakt så digge poteter! tusen takk for tips!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.