Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!
Snacks

Blomkålwings med BBQ-saus

Nivå Enkel 10 comments

Har du hørt om cauliflower wings? It’s a thing, og om du ikke har hørt om det før: Vel, sorry å måtte si det, men du har gått glipp av noe, det vi på veldig godt norsk kan alle blomkålwings. 

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: ca 1 time totalt, mesteparten av den i ovnen

En blomkål har selvfølgelig ikke vinger, men det har en kylling, og vi har vel alle hørt om, og kanskje også på et eller annet tidspunkt spist, kyllingvinger. Hvis du, som jeg, følger endel amerikanske matbloggere begynner det rundt hver eneste superbowl å dukke opp haugevis med oppskrifter på snackfood – mat det er meninga at du skal snacke på mens dere ser superbowl sammen. Jeg elsker jo konseptet snackfood, og jeg elsker å lage og spise mat sammen med andre, og dette konseptet blomkålwings, eller cauliflower wings da, fascinerte meg.


Denne oppskriften er fra boka mi, Grønn Bonanza, i kapittelet om kål, for kål fortjener et helt eget kapittel! Du kan lese mer om boka på bloggen her, eller du kan kjøpe den i en bokhandel eller på internettet.


De aller fleste grønnsaker har evner og muligheter større enn vi klarer å se for oss, og for meg er blomkålen den ypperste når det kommer til akkurat dette. Når blomkål skal få lov til å være wings er det selvfølgelig ingen bein involvert, ei heller noe kjøtt, men det som det definitivt er med, er det ergeamerikanske i det å panere og ikke minst BBQ-saus. Mange frityrsteker disse, det gjør ikke jeg, jeg baker dem i ovnen i tre runder.

Den første runden er blomkålen alene, for at den skal slippe endel fuktighet og ikke minst ta frem de gode smaksegenskapene den har når den blir bakt (jeg elsker som kjent bakt blomkål). Her skal de ikke stå inne like lenge, og i større chunks, sånn at de ikke faller sammen, bare såvidt blir møre.

Den andre runden er med en tykk røre av mel, plantemelk og krydder. Inn igjen i ovnen med brettet, og røra baker inn de allerede møre blomkålbitene.

Den tredje runden er med BBQ-saus. Du kan lage din egen (jeg har en oppskrift med egenlaget BBQ-saus på vei ut straks, eller så kan du bruke den fra tofu-burgern), eller så kan du bruke fra flaske. Jeg bruker fra flaske, for det er et poeng her at sausen også skal være helt glatt, og da blir det fort litt mer styrete å lage sin egen.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

Når de da er ferdig etter disse tre rundene, da har du en bunke blomkålbiter som er møre innerst, crunchy utenpå, og sticky og spicy utenpå der igjen. Altså, hallå. What is it not to love?

Så ja, det tar kanskje litt tid, men mesteparten av det er i ovnen. Du trenger ikke mange ingredienser, og du kan fint lage av to blomkålhoder på ett brett, bare pass på at de ikke ligger helt inntil hverandre, da blir de til en stor chunk. På godt amerikansk vis serveres disse med selleristang og gulrot som det sunne alibiet, og en dressing. Jeg foretrekker en helt ren cashewkrem, gjerne med litt pepper.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

Blomkålwings med BBQ-saus

1 stort blomkålhode
1-2 dl BBQ-saus
1 ss romtemperert plantesmør

2 dl usøtet plantemelk (soya eller mandel er min favoritt)
100 gram kikertmel eller hvetemel
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1 ts spisskummen
1 ts paprika
1 ts chillipulver
1 ts tomatpulver (kan sløyfes)
1 ts salt

Finn frem et stort bakebrett med bakepapir på, og bruk henda til å knekke blomkålhodet i jevne, like store biter. Sett det i ovnen på 200 grader, og la det stå i ca 10 minutter, til de begynner å bli litt “tørre” og såvidt gyldne.

Plant plantemelk, mel og krydder i en stor, romslig bolle, og visp det godt sammen. Det skal være en ganske tykk røre, som skal dekke blomkålbitene. Ha blomkålen oppi bollen, alt samtidig, og bruk en slikkepott eller henda til å fordele røra godt, sånn at den kommer seg nedi alle kriker og kroker. Bruk henda eller en matpinsett til å plukke opp igjen bitene, la ørlite røre renne av sånn at det ikke renner utover brettet, og legg bitene tilbake på brettet. Sett det tilbake i ovnen, i ca 15 minutter, til de er faste i formen og gyldne i fargen.

I mellomtiden skyller du ut av bollen, og har BBQ-saus oppi den. Rør inn smøret (jeg smelter det ikke, det er somregel mykt nok når det har stått litt på benken), og ta brettet ut av ovnen igjen. Nå skal du dyppe en og en blomkålbit nedi, la den dekkes helt, dunk den lett mot veggen i bollen for å få vekk overflødig saus, og legg den tilbake på brettet. Fortsett til du er ferdig med alle bitene, og sett brettet tilbake i ovnen i ca 15 minutter til. Følg med på dem, de skal ikke bli brent, bare dypt røde og deilig sticky.

Ta dem ut av ovnen, flytt herligheta over på et fat, og server dem sammen med selleristang, gulrot og cashewkrem.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

10 Comments

 1. Disse lagde jeg i dag til meg og en venninne og de var kjempegode! Overraskende enkelt også Tror til og med ungene vil like dem. En ny favoritt her i huset

  • Så kult! ja, det er ikke vanskelig, det bare tar litt tid inni ovnen. Håper ungene også liker dem :)

 2. thalented

  Digger at du har laget dem med glutenfritt som et selvsagt alternativ, cøliaki-datter blir glad :)

 3. Inger

  Hvilken BBQ-saus bruker du her? Jeg var ikke så fornøyd med min (men superfornøyd med resten av oppskriften, altså).

 4. Lasse Olsen

  Denne var veldig god, men har du noen forslag på hvordan den kunne blitt litt mer crunchy? Mine ble litt myke.

 5. Tine Jacobsen

  Kan jeg bruke vanlig melk eller blir det rart?

  • Det vet jeg ikke, jeg spiser ikke animalske produkter, så har aldri prøvd det. :)

  • Jeg har laget dem med mandelmelk, vanlig lettmelk og med vann. Alt ble helt kult. Supergod oppskrift!

 6. Mari Strømsæther

  Jeg skal lage masse mat til et stor selskap og vil selvfølgelig lage disse (selvom jeg dessverre ikke kan spise dem selv). Vet du om de holder seg godt hvis jeg lager dem dagen før?

  • Hei! nei, disse er dessverre best når de er helt nystekte. Blir fort soggy hvis ikke.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.