Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?
Frokost og lunsj

Sjokoladepålegg (vegansk nutella)

3 comments

Okei, så jeg har aldri vært storforbruker av sjokoladepålegg, men kom ikke her og si at det ikke noen ganger er sjukt digg med sjokoladepålegg på toast, pannekaker eller knekkebrødet? Nei, nemlig.

Mengde: ca 1,5 dl ferdig pålegg
Arbeidstid: ca 20 min

Det finnes ferdige sjokoladepålegg å få kjøpt, men hvorfor kjøpe et med masse unødvendige ingredienser, når du kan lage ditt eget? Nøkkelen til veldig godt hjemmelaget sjokoladepålegg ligger i kombinasjonen hasselnøtter og sjokolade, eller for å være helt spesifikk: Ristede hasselnøtter og mørk sjokolade.

Det er igrunn bare to ingredienser her, vanilje og salt kan du egentlig sløyfe om du vil, men de gir en godt ekstra smak til herligheten. Eller forresten, det er ikke helt sant, det er en tredje ingrediens, og den heter tålmodighet.

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

Jeg lagde denne på instastory (hot tips: Jeg pleier å lage endel mat på instastory i helgene, hvis du følger @greenbonanza får du det med deg der før det havner her!), og da fikk jeg flere spørsmål om hva slags blender jeg brukte til å lage pålegget.  Det går an å lage denne i både blender og i matmølle (food processor), og jeg lagde mitt i blender denne gangen. Grunnen til det var at jeg ikke skulle lage så store mengder, og i min matmølle mistenkte jeg at bollen ville bli for stor for mengden, og ikke klare å dra det med seg rundt. Skal du bruke blender, trenger du en som er ganske sterk, for den er jo egentlig laget for flytende ting, og ikke nøtter. Jeg har en RAW-blender, og den fiksa biffen lett, ble ikke varm en eneste gang. Hvis du ikke har en sterk blender, men en matmølle, er trikset ganske enkelt: Bruk dobbelt så mye nøtter, da vil mølla klare å få det med seg fra starten.

Tilbake til tålmodigheten: Jeg ser på mange oppskrifter av nøttesmør og nøttepålegg at folk tilsetter olje i de malte nøttene for å få det til å bli smør. Det trengs ikke, for nøttene er fulle av sin egen, naturlige olje – det handler bare om  å få den frem! Jeg rister alltid nøttene i ovnen først når jeg lager nøttesmør, og det er to grunner til det. Det ferdige resultatet får en bedre smak av det, og nøttene slipper olja lettere, når de kvernes mens de er varme. I tillegg må du forvente at dette tar litt tid, for det er en kverneprosess du setter i gang, og det tar mer enn to minutter. Det kan ta ti, eller det kan ta tjue, litt avhengig av maskina di. Din beste venn i prosessen er en slikkepott, som du både kan dytte masse nedover med, og røre i bunn, for det vil alltid bli smør nederst først, og det vil du få blanda inn med alt det andre, underveis, hele tiden.

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

Sjokoladepålegg (vegansk nutella)

200 gram rå hasselnøtter (uten skall)
50 gram ren, mørk sjokolade (jeg bruker änglamark sin)

0,5 ts salt
0,25 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

Sett ovnen på 180 grader, og spre nøttene utover et bakebrett med bakepapir. Plasser det i midten av varm ovn, og la det stå i 8-10 minutter, til de er mørkgyldne og har begynt å “sprekke opp” i det tynne laget ytterst. Ta brettet ut igjen, og la nøttene avkjøle til du kan ta på de uten å brenne deg. Bruk hendene, bakepapiret eller et kjøkkenhåndkle til å “raspe av” det ytterste laget på nøttene som har begynt å slippe taket. Det går helt fint om det er noe igjen på deler av nøttene, men få vekk det som har løsna i ovnen.

Ha nøttene i blender, og start prosessen. La det gå et minutt eller to mellom hver gang du stopper, skraper og starter igjen. Fortsett sånn til det begynner å bli en flytende, jevn, deilig masse.

Smelt sjokoladen i vannbad, og ha den oppi blender sammen med salt og vanilje. Kjør blendern i noen minutter til, før du har pålegget over på et glass. Det vil stivne litt når det står i kjøleskap (bildene er tatt rett etter at det er ferdig, så det blir ikke fullt så flytende).

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

3 Comments

  1. Ingunn

    Dette må jeg prøve!! Tror du det kan funke med en skikkelig bra stavmikser? …og det blir vel ikke et problem, men; hva tror du om holdbarhet?

    • Vanskelig å si, jeg ville valgt blender over stavmikser for nøtter any day, men det kan jo hende… i rent glass holder dette seg i flere uker. :)

  2. Hei! Må dette oppbevares i kjøleskap, eller holder det seg i romtemperatur? :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.