Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!
Saus, dipp og topping

Karamellisert, syltet løk

2 comments

Jeg har fortsatt et lite sylteprosjekt! Denne gangen: Løk, som først blir karamellisert, og deretter syltet.. Oh my.

Sylteprosjektet fortsetter, om enn litt sakte – for jeg synes det er litt tricky å få spist opp alt vi sylter! Det er jo ganske ironisk, da. Samtidig er det jo litt logisk også, for det syltes jo for å lagres, og på en annen side har det ikke vært veldig mye tid til matlaging hjemme siden vi kom hjem fra bryllupsreise, for her har det gått fort i svingene.

For snart to måneder siden giftet vi oss, Øystein og jeg, og vi hadde et helt grønt og vegansk bryllup for 75 gjester på Hellviktangen her på Nesodden. Det var så knallfint, og jeg har tenkt til å skrive mer om det senere, for det er flere som har lurt på hvordan man egentlig planlegger et grønt bryllup, og det har jeg tenkt til å skrive litt om. Men før det: Denne oppskriften er en ørliten bit av historien bryllupet, for maten var nemlig så innmari god… Og en av rettene på buffeten hadde karamellisert, syltet løk som tilbehør, og det, det måtte jeg gjenskape.

Jeg elsker jo som kjent karamellisert løk, fordi smaken av umami er mitt mål her i livet på alt som har med mat å gjøre, og her er det altså karamellisert umami-løk som deretter syltes med urter og krydder. Hallois, liksom! Jeg testet med to ulike krydderblandinger, og legger ved begge, så kan du lage den som passer dine smaksløker best. Begge blir gode!

Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!

Karamellisert, syltet løk

1 nett sjalottløk
Nøytral olje

1 dl eplecidereddik
2 dl sukker
3 dl vann

Alternativ 1:
1 ss sennepsfrø
1 ss korianderfrø
1 laurbærblad
0,5 ts chilliflak

Alternativ 2:
Fennikelkvast
Stjerneanis

Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!

Dekk bunnen på stekepanne med et tynt lag nøytral olje. Skrell løkene, og snitt dem i to på langs. Legg dem med snittflaten ned i panna, og la de ligge der på medium varme til de er møre og blanke, og snittflaten har fått en gylden farge og litt stekeskrope.

Kok opp den enkle 1-2-3-laken, og la den avkjøle seg ørlite. Ha løken over på rene glass som kan hermetiseres, fyll på med de krydderne du vil ha, og hell laken over. Lukk glassene mens laken fortsatt er varm, da vil glassene hermetisere seg selv.

Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!

2 Comments

  1. Mathilde

    Hei, jeg syntes dette så veldig godt, men lurte på hva det typisk er godt å spise sammen med?

    • Hei! Til så og si alt! Tenk hva du ville spist for eksempel sylta agurker eller rødbeter til. Middagsmat, på skiva, spesielt godt til BBQ-smaker :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.