Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.
Middag

Hvit pizza med potet

Nivå Enkel 11 comments

Vet dere hva dette er? Dette er den veganske og lettlagde versjonen av min favorittpizza noensinne, nemlig potetpizzaen!

Mengde: 2 porsjonspizza
Arbeidstid: ca 20 min

Jeg vet det er mange av dere som leser bloggen som både har prøvd og blitt glad i pizzaen min med hvit saus og potet, den ble tidlig en klassiker i Bonanza-land. Jeg har laget den lenge både med og uten hvit saus, den er for eksempel med i boka uten saus, og den er god da og. Men, og jeg skal innrømme dette altså, jeg har savnet den hvite pizzaen. Det er jo ikke sånn at man umiddelbart slutter å ha lyst på ting man har laget med melkeprodukter før, selvom man slutter å spise dem. Stort sett går det helt fint for min del, det er lite jeg sånn egentlig savner, men potetpizzaen? Jeg savna den!

Jeg har prøvd å lage hvit pizza med hjemmelaget cashewkrem, og det fungerer sånn passe fint. Det blir ikke vondt, men det blir liksom ikke hvit pizza heller. Poenget med den hvite sausen er at den skal være et deilig, kremete lag mellom bunnen og de syltynne potetskivene. Det skal rett og slett være fett! Sånn er det noen ganger. Mye smak i godt fett, ikke sant. Løsningen har kommet, og den har stått i butikkhyllene en god stund: Oatly sin iMat Fraiche. Jepp. Så enkelt var det.

Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.

Og når jeg først var i gang med å gjøre dette enkelt, begynte jeg å tenke. Kan jeg gjøre det enda enklere, sånn at jeg ikke trenger å gå så lenge mellom hver gang jeg spiser potetpizza? Hva annet er det som står i veien? Jo, å lage pizzadeig, vel. For det første må den eltes (når sant skal sies er det Øystein som elter pizza her i huset, men uansett, den må jo eltes) og så skal den heve, og så er det ikke pizza i en fei. Løsningen? Lavash. De tynne, deilige lefsebrødene man får kjøpt på grønnsaksbutikken. Oh yes.

Ellers er det ståa omtrent den som den var før. Det eneste jeg har lagt til istedet for å trekke fra er at jeg lar potetskivene få noen små minutter i kokende vann, slik at de ikke er rå når de går i ovnen. Med ferdigbunn som lavash trenger hele pizzaen kortere tid i ovnen, og da må potetskivene også følge med på den tralten. Om du ikke får tak i lavash, eller vil ha vanlig pizzabunn, gjør du det.

Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.

Hvit pizza med potet

2 stk ferske lavash eller to emner pizzadeig

1/2 boks iMat fraiche
1 ss olivenolje
2 raspa hvitløksfedd
1 god skvis sitron
Litt sitronzest

Salt og pepper
2 ts finhakket frisk timian
En klunk hvitvin (kan sløyfes)

Tynne potetskiver, kokes i tre minutter
1/2 rødløk
Not Parmesan
Pinjekjerner
Basilikum

Sett ovnen på 250 grader (ikke varmluft). Kok opp vann til potetene, og snitt dem i syltynne skiver, gjerne med en mandolin. La de koke i 2-3 minutter før du skyller av vannet, og skyller skivene raskt i kaldt vann.

Rør sammen alle ingrediensene til pizzasausen, smak til med salt og pepper, og smør den utover lavashene. Jeg får plass til to på ett brett i min ovn, kanhende du også gjør det. Legg potetskivene utover, og strø finsnittede skiver rødløk oppå, sammen med pinjekjerner og en liten håndfull Not Parm.

Stek pizzaene i ovnen i ca 8-10 minutter, til kantene er gyldne og potetene sprø i kantene. Strø finhakket basilikum over når de er ferdigstekt.

Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.

11 Comments

 1. Samboeren lagde hvit pizza i går, den originale versjonen. Kanskje jeg skal utfordre han til å slenge på potetskiver neste gang? :-D

 2. agnes

  Et lite tips: ha lønnesirup og chillikrydder oppå – det er heelt fantastisk godt!

  • interessant! Jeg pleier noen ganger ha på chilliolje, det er også knallgodt!

 3. Mette

  Dette er en av de beste pizzaene jeg har smakt ante ikke potet på pizza var så digg. Takk for oppskriften!

 4. Moina Lykke

  Hva gjøres med sitronen?

 5. Må man bruke kokefaste poteter, eller kan man bruke hva som helst?

  • Du kan selvfølgelig bruke det du har, men melne poteter blir nettopp det – melne! Derfor er anbefalingen kokefaste.

 6. Kristin

  Hvor mange poteter trenger man ca?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.