Perfekte, veganske vafler

Fy søren! Aldri mer skal en vaffel sette seg fast i vaffeljernet, ikke bli gjennomstenkt, ikke henge sammen, bare bli knekkebrød.. For det finnes en fantastisk hemmelig ingrediens for å lage helt perfekte, veganske vafler. 

Mengde: ca 8 vafler
Arbeidstid: 5 min + steking

Det hender stadig vekk at Øystein har lyst på vafler til frokost. Eller at jeg har lyst på vafler til kvelds. For ærlig talt, er det noe som kan slå vafler, når man har lyst på vafler? Nei, det er ikke det.

Men veganske vafler? Det har vært et herk, frem til nå. Jeg aner ikke hvor mange oppskrifter jeg har prøvd, metoder jeg har testa, triks jeg har prøvd. Enten sitter de dønn fast i jernet, eller så blir de bare gjørme, eller så blir de knekkebrød, eller så blir de ikke gode, eller så blir de alt dette samtidig. Oh joy. Og det er jo ikke så rart: Det mangler en viktig funksjon, nemlig bindemiddelet. I vanlige vafler er jo det egg, og egg har en fantastisk egenskap i å både være bindemiddel, konsistens og hevemiddel. I de aller fleste veganske vaffeloppskrifter erstattes ikke dette på noen måte, det er liksom bare plantemelk og hvetemel, og det er sånn jeg har forsøkt å lage det selv også. Until now.

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

Fordi. Hvis soya kan være en emulgator på samme måte som egg i aioli, hvorfor kan det ikke være en emulgator på samme som egg i vafler? Ikke sant. I aioli er det usøtet soyamelk det går i, mens i vaflene? I vaflene går det faktisk i silketofu.

Jeg vet det høres helt absurd ut. Tofu i vafler? Jepp. Tofu i vafler. Sammen med litt syre og bakepulver får det akkurat samme funksjon som egg, og resultatet er vafler som er sprø utenpå, saftige inni, på ingen måte rå i midten, og som ikke sitter fast i vaffeljernet. 

HERRIGUD. Det er faktisk det jeg sitter igjen med av ord. At det egentlig skulle være så enkelt, og egentlig skikkelig logisk, å lage gode, veganske vafler? Jaggu. Og på toppen av det hele, enda en ting å bruke (den i utgangspunktet ubrukelige) silketofuen til! Også blir det proteiner i vafler? Jeg tør faktisk kalle oppskriften perfekt. Rett og slett.

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

Perfekte, veganske vafler

1 pk (300 gram) silketofu (jeg bruker fra Clearspring)
1 dl nøytral olje
1 dl vann
2 ss sitronsaft
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts vanilje
2,5 dl hvetemel
2-4 ss sukker eller annen søtning

Finn frem en bolle og en stavmikser. Ha silketofu, olje, vann og sitronsaft i bollen, og kjør det glatt med stavmikseren. Ha deretter oppi hvetemel, sukker, bakepulver og alle krydderne, og kjør det til en tykk røre. Dette blir ikke en klassisk vaffelrøre, den blir mye tykkere. Det er meninga.

Sett vaffeljernet på medium/høy varme, og ha en rist klar ved siden av. Du kan godt smøre jernet med litt olje, det kommer an på hvor lett jernet ditt slipper vaflene i utgangspunktet. Jeg spurte mitt før jeg begynte å steke, og en gang halvveis, men det var strengt tatt unødvendig.

Ha ca 3 ss røre oppi jernet om gangen, og smør det utover – det kommer ikke til å renne utover av seg selv som vanlig røre – før du lukker jernet. La vaflene steke til de er gode og gyldne på begge sider. Som med vanlige vafler vil du få enda sprøere vafler av å steke de lenger, men de blir gjennomstenkt ganske raskt.

Og sånn er det!

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

← Previous post

Next post →

9 Comments

 1. julie

  kan man bruke edikk istedenfor sitron?

  • Jeg har ikke prøvd, men ja, jeg vil anta det. Ville gått for eplecidereddik.

 2. Heisann!
  Så flott oppskrift! Bruker silketofu gjerne i misosuppe og synes det er helt supert, men kult at den også kan brukes i vaffelrøre! Hvor mange plater gir denne oppskriften? :D

  • De forsvant så fort at jeg glemte å telle, men jeg tror det var rundt 10!

 3. May Norreen

  Wow, dette høres helt fantastisk ut :-) Lurte bare på om dette med sitronsaften. Er det nødvendig for at vaflene skal bli vellykket? Jeg har jo ikke greie på det, men smaker det da litt sitron av vaflene? Kanskje et dumt spørsmål. men har aldri hørt om sitron i vafler før ;-) Gleder meg til å prøve :-) May.

  • Hei! Det er for å tilsette syre i silketofuen, sånn at det emulgerer og får den effekten den har. Du kan bruke litt eplecidereddik istedet for sitron også, men det smaker verken sitron eller eddik av ferdige vafler :)

 4. Helena

  Hei! Det er meningen at det ikke skal være noen søtning i disse vaflene?

  • Hei! Nei! Det skal være sukker i dem, herregud! Har glemt det i oppskriften, hjelpes. Takk!

 5. Bjørn Kolerud

  Disse var kjempegode!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.