Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!
Kaker og godis, Tofu

Perfekte, veganske vafler

Nivå Medium 35 comments

Fy søren! Aldri mer skal en vaffel sette seg fast i vaffeljernet, ikke bli gjennomstenkt, ikke henge sammen, bare bli knekkebrød.. For det finnes en fantastisk hemmelig ingrediens for å lage helt perfekte, veganske vafler. 

Mengde: ca 8 vafler
Arbeidstid: 5 min + steking

Det hender stadig vekk at Øystein har lyst på vafler til frokost. Eller at jeg har lyst på vafler til kvelds. For ærlig talt, er det noe som kan slå vafler, når man har lyst på vafler? Nei, det er ikke det.

Men veganske vafler? Det har vært et herk, frem til nå. Jeg aner ikke hvor mange oppskrifter jeg har prøvd, metoder jeg har testa, triks jeg har prøvd. Enten sitter de dønn fast i jernet, eller så blir de bare gjørme, eller så blir de knekkebrød, eller så blir de ikke gode, eller så blir de alt dette samtidig. Oh joy. Og det er jo ikke så rart: Det mangler en viktig funksjon, nemlig bindemiddelet. I vanlige vafler er jo det egg, og egg har en fantastisk egenskap i å både være bindemiddel, konsistens og hevemiddel. I de aller fleste veganske vaffeloppskrifter erstattes ikke dette på noen måte, det er liksom bare plantemelk og hvetemel, og det er sånn jeg har forsøkt å lage det selv også. Until now.

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

Fordi. Hvis soya kan være en emulgator på samme måte som egg i aioli, hvorfor kan det ikke være en emulgator på samme som egg i vafler? Ikke sant. I aioli er det usøtet soyamelk det går i, mens i vaflene? I vaflene går det faktisk i silketofu.

Jeg vet det høres helt absurd ut. Tofu i vafler? Jepp. Tofu i vafler. Sammen med litt syre og bakepulver får det akkurat samme funksjon som egg, og resultatet er vafler som er sprø utenpå, saftige inni, på ingen måte rå i midten, og som ikke sitter fast i vaffeljernet. 

HERRIGUD. Det er faktisk det jeg sitter igjen med av ord. At det egentlig skulle være så enkelt, og egentlig skikkelig logisk, å lage gode, veganske vafler? Jaggu. Og på toppen av det hele, enda en ting å bruke (den i utgangspunktet ubrukelige) silketofuen til! Også blir det proteiner i vafler? Jeg tør faktisk kalle oppskriften perfekt. Rett og slett.

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

Perfekte, veganske vafler

1 pk (300 gram) silketofu (jeg bruker fra Clearspring)
1 dl nøytral olje
1 dl vann
2 ss sitronsaft
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts vanilje
2,5 dl hvetemel
2-4 ss sukker eller annen søtning

Finn frem en bolle og en stavmikser. Ha silketofu, olje, vann og sitronsaft i bollen, og kjør det glatt med stavmikseren. Ha deretter oppi hvetemel, sukker, bakepulver og alle krydderne, og kjør det til en tykk røre. Dette blir ikke en klassisk vaffelrøre, den blir mye tykkere. Det er meninga.

Sett vaffeljernet på medium/høy varme, og ha en rist klar ved siden av. Du kan godt smøre jernet med litt olje, det kommer an på hvor lett jernet ditt slipper vaflene i utgangspunktet. Jeg spurte mitt før jeg begynte å steke, og en gang halvveis, men det var strengt tatt unødvendig.

Ha ca 3 ss røre oppi jernet om gangen, og smør det utover – det kommer ikke til å renne utover av seg selv som vanlig røre – før du lukker jernet. La vaflene steke til de er gode og gyldne på begge sider. Som med vanlige vafler vil du få enda sprøere vafler av å steke de lenger, men de blir gjennomstenkt ganske raskt.

Og sånn er det!

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

35 Comments

 1. julie

  kan man bruke edikk istedenfor sitron?

  • Jeg har ikke prøvd, men ja, jeg vil anta det. Ville gått for eplecidereddik.

  • Hei. Blir ikke 3 spiseskjeer med vaffelrøre for lite til å lage en vaffel ? Eller, har jeg misforstått noe? :;)

  • Det funker fint i mitt vaffeljern, men du tilpasser jo til ditt. :)

  • Og da mener jeg måleenheten spiseskje, ikke en faktisk spiseskje. Den er sjeldent like stor.

  • Da har jeg prøvd de veganske vaflene for første gang. De smakte kjempegodt. Mye bedre enn de vanlige vaflene jeg har laget tidligere, som har vært med melk og egg. Eneste problemet jeg hadde var at vaflene ble litt deigete inni. Men, jeg tok 3 toppede t-skjeer med røre i jernet, og det var sikkert årsaken – at det ble for mye rør. Jaja..får finjustere neste gang. Men, du store – sier det igjen – det var GODE vafler :-)

  • Hei, nok en gang :-) Plages med at røren blir ganske tykk. Vet du har skrevet tidligere at den skal være noe tykk, men jeg synes at den blir så tykk at den blir litt klossete å smøre utover i jernet. Er det mulighet for å øke noe på mengden av vann eller olje? Evt tilsette andre flytende ingredienser for å ihvertfall gjøre den noe mer flytende? Eller, vil det gå ut over smaken på vaflene?

  • Du kan fint tilsette litt vann eller plantemelk!

  • Hei :-) Jeg lurte på om det går greit å bruke fast tofu istedet for silketofu i vaflene?
   Jeg plages også med at vaflene blir myke og deigete, selv om de er gode på smak. Noen måte jeg kan unngå dette på? Og, så plages jeg med at det spruter veggimellom når jeg bruker mixeren på tofuen. Noen triks for å unngå dette? På forhånd takk for svar :-)

  • Det har jeg ikke prøvd (fast tofu), men jeg antar nei. Da må du isåfall kjøre den helt glatt i blender med vann først. større bolle/høyere kanter er løsningen på det andre.

  • Takk for raske svar :) Jeg plages litt med denne oppskriften. Jeg følger oppskriften til punkt og prikke, med det unntaket at jeg bruker sukrin istedet for sukker. Har det noe å si for konsistensen? Jeg plages nemlig med at røra blir tykk type tykkere enn “muffinsdeig” den blir også ganske klebrig. Slik at når jeg skal smøre røra utover i jernet, de 3 spiseskjeene, så får jeg nesten ikke smurt den utover, da den kleber seg fast til skjeen jeg bruker når jeg skal smøre den utover. Noen tips for å unngå klebringen under utoversmøringten, slik at jeg får ordentlig smurt den utover? Kan å øke vannmengden til 1,5 dl hjelpe dithen at den gjør røra mindre tykk? Har også plagdes med at det griser veldig når jeg bruker mixmaster på silketofuen. Kan det være en id og blende sliketofu og vannmengden i en blender, for da er jo alt under lokk, ditto mindre søl?
   På forhånd takk for svar :)

  • Jeg har ikke prøvd med sukrin, det kan ha noe med saken å gjøre. Men ja, som det står beskrevet, den skal være tykk. Du trenger ikke smøre den helt utover, vaffeljernet fikser det. Og ja, du kan ha i litt mer vann. Og det er det samme hvordan du gjør silketofuen flytende, det viktigste er at den blir det :) lov å prøve seg fram! Alle vaffeljern er forskjellige, så det er helt vanlig å gjøre justeringer.

  • Hei. Går det an å doble oppskriften uten å tilsette mer tofu ? Isåfall, hva kan jeg øke med i oppskriften/ hvor mye? Mvh Petter

  • Har ikke prøvd, dessverre.

 2. Heisann!
  Så flott oppskrift! Bruker silketofu gjerne i misosuppe og synes det er helt supert, men kult at den også kan brukes i vaffelrøre! Hvor mange plater gir denne oppskriften? :D

  • De forsvant så fort at jeg glemte å telle, men jeg tror det var rundt 10!

  • Hei. Jeg lurte på hvor lenge vaffelrøra står seg ? I tilfelle jeg velger å ikke bruke all røra med en gang. Står den seg f.eks til dagen etter? max antall dager den står seg/ er holdbar ? :-)

  • Hei! det er ikke noe problem å la den stå kaldt og bruke av den senere/dagen etter. hvor lenge den står avhenger av råvarene du putta i, hvor lenge den står i romtemperatur, hvordan den lagres, osv. Lukt/smak på den! Har ikke lyst til å si x antall dager, men personlig ville jeg trygt brukt den 2-3 dager etter laging om den hadde stått tett og kaldt rett fra røring.

  • Enda mer spm fra meg, hehe. Ser at det i oppskriften står “vanilje” – vil tro vaniljesukker menes, eller uansett kan brukes? Er det forresten noe alternativ til Tofu i oppskriften? Kjøpte en pakke på Obs her jeg bor, og litt over 300 gram kostet 80 kr…så jeg tenker at det blir dyre vafler sukk.
   Ellers lurte jeg på: hvis jeg kjøper boken Grønn Bonanza, får jeg da alle oppskriftene i boken som er nevnt på dette nettstedet? Mye mas fra meg nå – men er litt gira på dette hehe :)

  • Hei! Jeg bruker ren vanilje, ikke vaniljesukker, men du kan bruke det også. Denne oppskriften er basert på silketofu, men hvis du søker finner du en uten også. Denne er dog mest bullet proof. Jeg har testet å blande silketofu og soyamelk ved dobling, og det funka. I Grønn Bonanza er det endel oppskrifter fra bloggen, mens i Grønnere er nesten ingenting på bloggen :)

 3. May Norreen

  Wow, dette høres helt fantastisk ut :-) Lurte bare på om dette med sitronsaften. Er det nødvendig for at vaflene skal bli vellykket? Jeg har jo ikke greie på det, men smaker det da litt sitron av vaflene? Kanskje et dumt spørsmål. men har aldri hørt om sitron i vafler før ;-) Gleder meg til å prøve :-) May.

  • Hei! Det er for å tilsette syre i silketofuen, sånn at det emulgerer og får den effekten den har. Du kan bruke litt eplecidereddik istedet for sitron også, men det smaker verken sitron eller eddik av ferdige vafler :)

  • Med sitronsaft, menes det her sitrondråper? Eller, menes det sitronSAFT i betydningen saft type jordbærsaft, bringebærsaft o.l ?

  • Ferskpressa sitron eller dråper fra flaske, ja. Ikke saft som i husholdningssaft :)

  • Man må kjøpe en flaske med sitronsråper altså. Ok. Takk for svar

  • Eller en frisk sitron :)

 4. Helena

  Hei! Det er meningen at det ikke skal være noen søtning i disse vaflene?

  • Hei! Nei! Det skal være sukker i dem, herregud! Har glemt det i oppskriften, hjelpes. Takk!

 5. Bjørn Kolerud

  Disse var kjempegode!

 6. Gjermund

  Første gangen jeg prøvde denne oppskriften plagdes jeg med to ting: Et stort søl når jeg skulle bruke mixmaster til å blande sammen tofuen med det våte, samt at røra ble tykk type bolledeigaktig, noe som gjorde at jeg plagdes med å få smurt den utover jernet. Dette hadde muligens å gjøre med typen tofu jeg brukte, som var Blue Dragon extra firm silken style. Den kan være at den typen tofu er noe fastere – som navnet tilsier kanskje…. – og at det var årsaken til griseriet når jeg skulle bruke mixmaster.
  Men, i dag løste problemet seg – hurra – Jeg blandet sammen tofuen med det våte – i en BLENDER – På sekunder var det våte blandet sammen med tofuen – og uten noe som helst slags søl – pga lokket til blenderen naturlig nok. Jeg økte også vannmengden fra 1 dl til 1,5 dl, noe som ga røra en mindre tykk konsistens – akkurat passe tykk faktisk til at jeg fikk smurt de 3 ss utover i jernet.
  Såh – i tilfelle flere har hatt problemer. Det ovenfornevnte løste problemet for meg.
  Mvh Gjermund

  • Hei :) Kult at du har funnet frem til dette prinsippet med tofu som emulgator, genialt! Lurte på om du noen tanke om prinsippet kunne funka for pannekaker også? Synes pannekaker og vafler er så lett med egg, og litt vanskelig uten.

  • Hei! Det er soya som er emulgatoren, og jeg bruker soyamelk og eddik som base i feks amerikanske pannekaker. Funker strålende. I tynne pannekaker bruker jeg heller kikertmel, da er poenget binding mer enn emulgator. Her er amerikanske pannekaker: https://greenbonanza.com/2018/05/15/amerikanske-pannekaker/

 7. Gjermund

  Ja, og en ting til. Jeg bruker Sukrin i røra – istedet for sukker – Så får man redusert sukkerinntaket sitt også.

 8. Ingebjørg

  Veldig gode vaffler (som vanlig når jeg prøver oppskrift fra nett får jeg bare halvparten av es mengden ferdigvarer ;)
  Stort pluss for tofu og extra næring :D
  Brukte også blå agavesyrup ;)

 9. Christin

  Kjempegode vafler! Brukte eplecidereddik i stedet for sitron, og hadde litt mer vann i. Fungerte perfekt. Takk for finfin oppskrift:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.