Linsegryte med gresskar og varmende krydder - helt perfekt høstmat!
Middag

Linsegryte med gresskar og spinat

4 comments

Ingen høst uten en helt ny linsegryte! Denne er med gresskar, kokosmelk, varme krydder, spinat.. Alt som er godt, med andre ord!

Mengde: 4 porsjoner
Tid: ca 40 minutter totalt

Det er jo en synd og en skam at jeg ikke har laget noen nye gryteoppskrifter hittil i høst. Det er jo ikke høst uten supper og gryter, men jeg har liksom ikke kommet helt dit enda, altså med nye oppskrifter. Jeg har nemlig en tendens til å lage de samme gamle som jeg liker veldig godt om igjen, men det blir det jo ikke nye oppskrifter til bloggen av, akkurat! Jeg tok derfor en ny vri på en gammel klassiker og evig toppliste-oppskrift, nemlig den røde linsegryta med curry, ingefær og kokosmelk, og dere? Det funka som fjell.

Jeg var innom fantastiske Mølleren Sylvia forrige helg, og der kjøpte jeg et gresskar, som om jeg ikke husker helt feil, er fra Bergsmyrene gård. Det er jo snart Halloween, og det florerer av gresskar i butikkene, det er jo trossalt sesong. De er fine til pynt, men de er enda finere i mat, og om du skal skrape ut et gresskar for å pynte det til Halloween: Ikke kast innmaten, da! Bruk det til mat istedet. For eksempel i denne linsegryta.

Det jeg gjorde, for dere som er like glad i den gode, gamle varianten som jeg er, er at jeg brukte det samme utgangspunktet: Mye ingefær, kokosmelk og tomat i salig kombinasjon, og røde linser som får koke seg møre. Men istedet for curryblandingen lagde jeg min egen. Det trengs strengt tatt ikke, har du en tørr currypulverblanding kan du bruke den istedet. I tillegg hadde jeg oppi gresskar og potet, du kan også bruke søtpotet, og spinat. Eller gulrot. Eller alt sammen! Vi serverte denne med ris, og om jeg hadde hatt frisk koriander hadde det vært det på toppen. Men det hadde jeg ikke. Så da ble det ikke det. Enkelt og greit!

Linsegryte med gresskar og varmende krydder - helt perfekt høstmat!

Linsegryte med gresskar og spinat

1 løk
1 stor tommel ingefær
3 hvitløksfedd
2 ss kokosolje eller nøytral olje

1 ts gurkemeie
1 ts cumin
1 ts koriander
1 ts chilli (nb, pass på)
0,5 ts cayennepepper
Salt og pepper

1 lite gresskar, ca 4-5 dl ferdig renset og kuttet
2 store poteter evt 1 søtpotet
2 store håndfull spinat
1 boks kokosmelk
1 boks tomater
1 dl tørre, røde linser

3 dl vann
lime eller sitron
Evt frisk koriander

Start med å finhakke løken, og la den surre i en tykkbunnet gryte med en spiseskje kokosolje og en klype salt til den er karamellisert. Kutt opp gresskar i mellomtiden, det tar litt tid, du skal fjerne både innmaten og skallet og kutte det opp terninger.

Når løken er mør og blank, ha oppi raspet eller finhakket hvitløk og ingefær, og mål opp de tørre krydderne mens de får surre sammen med løken. Ha oppi den siste spisekjeen med olje, og de tørre krydderne, og la det hele steke sammen i et par minutter, så smakene får satt seg godt. Ha deretter oppi gresskarbitene, og potet/søtpotet/evt gulrot. Rør godt, og la det surre et par minutter.

Ha oppi kokosmelk og tomat, og fyll tomatboksen med vann og ha oppi det også. Det kan hende du må justere mer med vann senere, det er helt ok. Ha oppi røde linser, rør godt rundt, og la det koke opp. Du må røre jevnt, slik at linsene ikke setter seg fast i bunnen.

La det koke til gresskar og potet er mørt, ca 20-25 minutter. Ha deretter oppi vasket og grovhakket frisk spinat, og smak til med sitron og salt. Server med kokt ris.

Linsegryte med gresskar og varmende krydder - helt perfekt høstmat!

4 Comments

  1. Ågot

    Jeg lagde denne i dag med noen justeringer: mere linser (1,5 dl) og litt mindre kokosmelk. Jeg har endel hjemmelaget vin i huset fra hagens bær, hadde oppi litt hvitvin, det gir både sødme og syre. Fremgangsmåten er genial og krydderblandingen var fantastisk. Vi hadde brød til i dag, ris hadde gjerne vært enda bedre for å balansere den kraftige smaken. Dette kommer garantert til å bli en gjenganger hos oss, med de grønnsakene vi har tilgjengelig.

    • Så herlig å høre! linsegryter er jo perfekte for å justere etter hva man har (og hva man vil ha). <3

  2. Forslag til noe annet enn gresskar? mtp at det kun selges type 1-2 uker i året :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.