Oktober 2017

Nå, dere. Nå blir det noen endringer, og jeg skal begynne med noe nytt. Vi skal, eller jeg skal, oppsummere månedene som har gått, en etter en, året gjennom.

Jeg har hatt et eksperiment dette året. Jeg har laget én ny ukemeny hver eneste uke, publisert fredag eller lørdag, siden januar i år. Det har skjedd to ganger hittil at jeg har slått sammen to; en gang når jeg tok meg sommerferie, og en gang når jeg dro på bryllupsreise. Og selv om ukemenyene alltid er populære og mye lest: Jeg kommer ikke til å lage ukemenyer i 2018. Jeg skal fortsette ut året, men så er det dessverre slutt.

Grunnen til det, både enkel og egoistisk: Jeg synes ikke det er noe gøy å lage dem. Det blir en tvangstrøye hver eneste uke, og når jeg ikke har kapasitet til å lage og publisere mer enn to, maks tre, nye oppskrifter ukentlig, synes jeg det blir for heftig at hver tredje eller fjerde bloggpost er en ukemeny.  Og, når sant skal sies, jeg gruer meg litt til å skrive dem. Det gir meg ikke energi, og det er utrolig viktig for meg at denne bloggen gir meg energi, for jeg bruker utrolig mye tid, og nettopp energi, på å lage den ved siden av full jobb og fullt liv. Så, istedet for ukemenyene skal jeg gjøre to ting fra og med januar 2018 istedet, og jeg tjuvstarter nå: Jeg skal skrive månedsoppsummeringer istedet, for å samle alt som er publisert i løpet av den siste måneden, sånn at det blir lettere å få med seg nye. For at de skal bli lett å bli opplyst på det gamle, som jo ofte er det jeg bruker ukemenyene til, skal jeg gjøre noe jeg synes er mye morsommere, nemlig lage lister på ulike tema. Det gjorde jeg litt av før, men det har sluknet på grunn av ukemenyene. Så sånn blir det! Jeg håper dere fortsatt kommer til å finne like mye inspirasjon i disse oppskriftsamlingene som dere gjør i ukemenyene.

Jeg skal som sagt fortsette å lage dem ut året. Kan jo ikke ha en ufullstendig samling heller, det hadde jo blitt for dumt. Hehe. Men jeg skal tjuvstarte nå, med å oppsummere oktober 2017!

Basisoppskrift på granola

Det første som skjedde i oktober var hjemmelaget granola, som jeg lagde som en basisoppskrift, slik at det skal være lett for dere å lage sin egen vri. Siste rest av denne gikk faktisk til frokost her om dagen, så jeg kan trygt signere på at den hvertfall holder seg i en måned!

Grunnoppskrift på din egen, hjemmelagede granola! Bruk opp det du har i skuffer og skap.

Pasta med kremet gresskarsaus

Dette var et eksperiment jeg ikke ante hvordan kom til å gå – og det gikk ganske bra! Som jeg også skrev i oppskriften ville jeg heller brukt en kraftigere pastatype, for eksempel penne, istedet for tynn spaghetti, men bortsett fra det var gresskar overraskende godt i pastasaus, altså. Og salvie er jo alltid en hit.

Lurer du på hva du kan bruke gresskar til, annet enn suppe? Pastasaus!

Sylteprosjekt

Jeg satt i gang et lite prosjekt for meg selv i oktober, akkurat som tidligere i høst (om kikertmel), og denne gangen var det sylting av grønnsaker. Jeg har bare rukket å sylte rødkål og karamellisert sjalottløk, men begge deler var godt, og jeg har planer om mer utover høsten! Så enkelt da gitt.

Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!

Scrambled tofu med masse umami

Dette er min favorittluksusfrokost, og den ble laget en lørdag jeg og ei venninne hadde siste del av vårt Harry Potter-maraton. Her er det ristet surdeigsbrød i bunnen, masse scrambled tofu som er laget med både sopp, tomat og næringsgjær på toppen, og risla hjemmelaga aioli oppå der igjen. Ikke en dum helgefrokost, om jeg får si det selv..

Vegansk luksusfrokost med Scrambled tofu med tomat og sopp

Ovnsbakte poteter med paprika og chili

Det blir spennende å se hvor mange av disse månedspostene som inneholder poteter, for jeg er jo så himla glad i poteter! Disse er veldig enkle å lage, men de blir også myke og deilige inni og sprø som søren utenpå, med et veldig enkelt triks (hint: vann) før de går i ovnen. Du kan selvfølgelig krydre med hva du vil.

Hjemmelaga, vegansk “nutella”

Altså, jeg skal ærlig innrømme: Det glasset med dette pålegget forsvant fortere enn noe annet pålegg noensinne har gjort hjemme hos oss, og vi er ikke egentlig så veldig på søtt på skiva. Det vil si, Øystein er, jeg er ikke. Meeeen… hva kan jeg si. jeg elsker hasselnøtter, er det en ok unnskyldning?

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

Blomkålwings med BBQ-saus

Det er ett år siden boka mi Grønn Bonanza kom ut, og i den anledning posta jeg en av oppskriftene derfra her på bloggen, nemlig blomkålwings med BBQ-saus. De tar litt tid å lage, det skal jeg innrømme, men det er mest tid i ovnen, og ikke så veldig mye aktiv tid. Mest av alt: Det er verdt det! Eg lovar.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

Hvit pizza med potet

Oooh en gammel favoritt kom tilbake i vegansk drakt denne oktober måned, nemlig hvit pizza med potet og pinjekjerner. Jeg lagde den også på lavash istedet for klassisk pizzadeig, og det har aldri vært lettere å lage verdens beste pizza enn det er akkurat nå, om jeg skal få skryte litt. Er det skryt når det er sant?

Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.

Perfekte veganske vafler

På søndag sa Øystein: Ah, jeg skulle ønske vi hadde vafler. Hva gjorde vi da? Jo, vi lagde vafler, og ikke hvilken som helst vaffel: Det ble knekt en kode for hva som faktisk er supertrikset for perfekte vafler, og jeg slår meg i panna over at jeg ikke har tenkt på det før!

Supertrikset for perfekte veganske vafler? Silketofu! Who would have thunk it!

Linsegryte med gresskar og spinat

Oktober ble runda av, som seg hør og bør, med gresskaroppskrift på Halloween. Det var også på høy tid med en ny linsegryteoppskrift her på Bonanza, så det var to fluer i en smekk, det! Kjekt! Denne kan du lage med alle slags gresskartyper som går an å spise, og de er jo på tilbud overalt nå etter Halloween. Ikke la de gå i søpla – lag linsegryte istedet!

Linsegryte med gresskar og varmende krydder - helt perfekt høstmat!

Jaggu – jeg må innrømme at jeg er litt overrasket over at jeg har klart å produsere og publisere såpass mange oppskrifter i løpet av oktober, som også har vært en av de mest hektiske månedene hittil i år. Eller hittil i livet. Neida, joda, nesten.

Gammelt som har blitt nytt i oktober

I tillegg har tre gamle oppskrifter fått nye bilder, for samtidig som jeg holder på å lage nye oppskrifter, fresher jeg opp endel gammelt fortløpende. Fra venstre til høyre: Mormors grønnsakssuppe, klassisk cashewkrem og pasta verde.

Hva tror dere, da? Er disse listene fine å ha? Jeg synes hvertfall de er finere å skrive enn ukemenyene, og med oppskriftene fortsatt friskt i minne kan jeg legge til tanker og erfaringer jeg har hatt etter at de har blitt publisert, for jeg fortsetter jo gjerne å teste og smake etter at de har kommet ut her, jeg.

Legg veldig gjerne igjen en kommentar, enten her eller i sosiale medier, med tanker om menyer, lister, oppskriftssamlinger og what not! Det blir jeg glad av.

← Previous post

Next post →

5 Comments

  1. Hei Mia! Jeg må innrømme at jeg ikke er noe særlig fan av ukemenyene, antageligvis fordi jeg liker å lage mine egne med oppskrifter fra ulike matblogger jeg følger (men jeg skjønner at for folk som ikke er så glad i/har tid til å lage mat kan det være en god løsning) så for meg er dette helt toppers! Jeg har brukt tofu-lista di flere ganger f.eks. og digger sånne lister :D Og jeg elsker også poteter, så bare kjør på, hehe!

    • Hei Guro! Dette høres kanskje rart ut, men så bra å høre! Teorien min er jo at folk ikke bruker den slavisk, men til inspirasjon. Og det tror jeg at jeg klarer vel så bra å gjøre i de nye spaltene også, som jeg tilogmed synes det er gøy å skrive :)

  2. Sara

    Hei! Jeg vil bare si at her i kollektivet brukes oppskriftene dine flittig, og bringer mye matglede. Ingen av oss følger ukesplanene uansett, og det å lage færre av de vil i det minste ikke gå utover oss her i huset. Håper dette kan virke betryggende for deg! Fortsett å skrive om det som gir deg energi

    • Hei! For en utrolig fin kommentar å få, så utrolig hyggelig at jeg på en måte er en del av kollektivet deres! Lover å fortsette å komme med masse matglede, og jeg tror det kan bli enda bedre når det blir morsommere for meg også :)

  3. Jeg synes det er så viktig at du gjør det som gir deg glede og energi! Hvis det innebærer at du dropper ukemenyer etter nyttår, go for it :-) For min del går uken så raskt at slike ukemenyer kommer litt for tett. I tillegg bruker jeg dem mer til inspirasjon fremfor å følge dem slavisk. Sånn sett vil månedsoppsummeringer og temalister passe meg bedre :-D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.