Mine favoritter på World Vegan Day 2017

Visste du at 1. november er verdens vegandag? Det er det! Det skal vi jo selvfølgelig både markere og feire – med favoritter fra det siste året!

Det første året bloggen fantes lagde jeg Vegan Day Pizza, som senere ble døpt om til grønn pizza. Det andre året bloggen fantes samlet jeg en liste over deres topp 10 oppskrifter, og i fjor, på år tre, samlet jeg topp 25! Da er det vel bare en ting å gjøre i år? Samle topp 50? Nei, nei. I år snur vi det rundt, og istedet for å samle deres topp 25, samler jeg mine topp 25 fra det siste året. Hehehe. Det er det som er så fint med å være den som bestemmer, ikke sant?


Kjenner du noen som er skeptisk til vegansk mat? Send dem denne lista, davel! Det får dem forhåpentligvis på andre tanker (sa hun freidig).


I år er det også litt annerledes for meg, for det året som har gått siden forrige world vegan day er det året jeg ble 100% veganer selv. Det har vært en reise og en prosess, og det har jeg tenkt til å skrive mer om i en egen bloggpost, men jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke har vært vanskelig, og at det har vært helt rett. Jeg håper, håper, håper at jeg fortsatt, på fjerde året, klarer å inspirere dere til å spise mer miljøvennlig, bærekraftig og grønt både i hverdag og til fest. Det er jo derfor bloggen finnes, vet dere.

Jeg klarer ikke rangere disse, så jeg skal heller kategorisere de på samme måte som jeg har gjort med resten av bloggen, og plukke fra hver kategori. God plan?

Drikke

Jeg ser at jeg skal gi meg selv kritikk for å ikke ha publisert i nærheten av nok drikkeoppskrifter det siste året – beklager! Jeg lager jo smoothier og diverse drikke hele tiden, så jeg noterer meg det og skal prøve å skjerpe meg, jeg lover. Til gjengjeld har jeg blitt så utrolig hekta på denne grønne smoothien med spinat og ingefær at jeg har levd på den halve 2017, så det kan jo ha noe av skylda. Golden milk er også inne på lista, den er god å ha nå utover vinteren.

Snacks

Det er jo ingen tvil: Årets snacks er blomkålwings med BBQ-saus, som jo strengt tatt ikke er fra i år fordi den er fra boka, men den er helt fersk på bloggen, så den får være med allikevel! Grønnsakstempura med kikertmel er også med her, for jøsseball, her blir snacks fort til middag…

Frokost

Det har ikke vært overflod av frokost- og lunsjoppskrifter heller (hva er egentlig en lunsjoppskrift, forresten? Kan ikke all mat være lunsj?), men disse to, vegansk nutella og min desiderte ultimate tofuscramble med masse umami er årets vinnere for min del, altså.

Pasta

Nå går jeg litt bort fra strukturen her, for jeg har jo laget desidert mest middag til bloggen det siste året (det er notert), så jeg deler det opp litt. Jeg elsker pasta, og det tror jeg dere gjør også, basert på tallene, så pasta får sin egen kategori, for det har virkelig skjedd mye god pasta det siste året, altså! Det er to fløtebaserte og to tomatbaserte her, nemlig studietidklassikeren min brokkolipasta, og linguini med sopp- og fløtesaus. På nedre rad har du en digg bolognese med linser, og en superenkel cherrytomatsaus.


Lager du oppskrifter fra bloggen? Del bilde på instagram og tag det med #greenbonanza! Det er så stas, så stas, så stas å se hva dere lager. Følg gjerne bloggen på facebook og instagram.


Middag (som ikke er pasta)

Jeg skal ærlig innrømme at det begynte å bli vanskelig å velge her, men vi går for disse, fordi de fire representerer sykt god mat for meg, og ikke minst koder knekt hva gjelder å lage sykt god mat: Pho, fordi hallo, jeg har hatt lyst til å klare å lage det i åresvis. Risotto med sopp og asparges fordi vi skikkelig knakk koden for hva som gjør en vegansk risotto så luftig og kremete som det er meninga at den skal være. Chana masala fordi jeg omsider turte forsøke meg på å lage noe av det beste jeg vet, og det gikk bra. Og til slutt: Grønn pizza, fordi jeg elsker den og lager den hele tiden og kunne levd av bare den.

Salater

Av salatene har jeg valgt ut fire helt forskjellige salater, for jeg mener virkelig at salat kan både være noe helt enkelt tilbehør, eller selve midddagen. Er dere ikke enige? Tomat- og vannmelonsalaten er helt nydelig sommermat, rosenkålsalaten hører selvfølgelig jula til, og den asiatiske tofu-salaten og fattoush er middagssalater jeg kunne levd på. Så godt!

Saus og dip

Jeg elsker å lage sauser og dipper og toppinger. Det er det som gjør et passe ok måltid til et skikkelig festmåltid. Jeg skal innrømme at jeg sleit litt med å velge to, men landet på aioli, for det er så fryktelig enkelt å lage selv, og peanøtt- og tahinisaus, en smaksbombe av en saus som gjør de kjedeligste grønnsakene til tiiiiiidenes partyparrot.

Dessert

Her var det aldri noen tvil: Det var åpenbart mørk sjokoladeis og vafler det var snakk om her. Hvorfor, tenker du? Fordi det å lage sin egen kremete, sjokoladerike sjokoladeis ikke er en selvfølge! Og fordi at det å lage vafler med tofu er så mindbaffling at det er årets kuleste. De henger ikke fast! de blir gode! de blir gjennomstekt!

Jokere

Det er ikke alle oppskrifter som passer inn i en kategori, og det betyr jo ikke at de ikke er bra. Det betyr bare at de er jokere. Og ekstra morsomme, synes jeg da. Årets jokere er arancini, friterte risottoboller. Ikke fordi oppskriften er annerledes (det er trossalt risottoen fra middagskategorien), men fordi det var første gangen jeg lagde det, og det gikk så bra, og jeg trengte ikke stappe dem fulle av drit! Den andre jokeren er enkel, men sabla god: Ovnsbakt aubergine med en grønn dressing og pinjekjerner.

Og til slutt….

Det må jo stå igjen én, må det ikke det da? Den ene ser kanskje enkel og uskyldig ut, men for meg representerer det en dag på kjøkkenet hvor jeg hadde en rekke prosjekter som jeg synes var så utrolig fine å holde på med. Jeg lærte meg så mye, jeg testet og forsøkte og holdt på, mer enn jeg pleier, og den følelsen når jeg tok denne glovarme jernpanna ut av ovnen og så på denne, før jeg skar en bit, tok en smak og kjente at dette.. dette er i en helt egen liga. Det var da jeg lagde farinata.

Farinata, den norditalienske kikertpannekaken, er virkelig noe av det beste du får laget av kikertmel.

Så – hva er din favoritt?

Det lurer jeg på! Lesertall forteller jo bare deler av sannheten, de forteller meg ikke hvordan dere gjør oppskrifter til deres egne, lærer dem utenatt, gjør om på dem, serverer dem til venner og familie – og tro meg når jeg sier at jeg så gjerne vil gjøre om alle disse tingene! Er favoritten din fra det siste året med på lista? Hvilken er det? Do tell!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Så fin sak, og for et smørgåsbord av deilig matinspo! Takk for bonanzaen din og for at du skriver så underholdende og smittende om noe så viktig og digg som grønn mat

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.